7 dagen zonder


Het is vandaag een week geleden dat ik gestart ben met het suikervrije dieet. Ik dacht eigenlijk dat het niet zou lukken, maar ondertussen ben ik  al 7 dagen verder. Dat wil zeggen geen koekjes, geen frisdranken, geen chocolade, geen alcohol (want daar zit ook suiker in natuurlijk), geen producten met toegevoegde suiker (zoals cornflakes), en ook geen andere zoetstoffen zoals honing. Wat ik wel eet (en meer dan anders) is natuurlijk fruit, maar ook wel regelmatig een handje rozijnen. Of ik de hele tijd brood zonder suiker heb gegeten weet ik niet zeker, ik denk dat er in biobrood geen suiker zit, maar in veel andere broodsoorten wel. Dus als ik onderweg eens een broodje koop zou dit wel een ‘zonde’ kunnen zijn.

Het is er mij niet om te doen de smaak ‘zoet’ helemaal te vermijden, maar vooral om af te geraken van de geraffineerde suikers die we als westerse mensen ten overvloede binnen krijgen. De eerste dagen was het wel lastig, met zelfs een paar dagen vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Maar vanaf dag vier verdwenen die symptomen en voel ik me energiek en fit. Zeggen dat ik een ongeziene energieboost heb gekregen is wat overdreven, maar ik merk toch dat mijn lichaam  beter af is zonder al die kunstmatige zoetstoffen.

Het is net als bij andere gedragsveranderingen een kwestie van bewustzijn. Op het moment van de verleiding even nadenken over wat je wil, beseffen dat je je eigenlijk beter voelt zonder de suiker en dan wordt het veel makkelijker. In plaats van ‘afzien’ over wat je mist komt er iets als ‘trots’ over wat je kan laten.

Het is me wel opgevallen hoe vaak je suiker krijgt aangeboden. Koffiekoeken bij het planten van bomen of bij de lezing bij het ACW, overal koekjes en suiker bij de koffie en thee, en gisterenavond nog een uitgebreid dessertbuffet na de show bij Boss paints. Chocomousse, ijsjes, allerhande lekkere taarten. Ik heb het even bekeken en dan zonder probleem geweigerd.

Bijkomend voordeel;  ik ben al een kilo afgevallen en ik raak altijd maar beter getraind in het afkicken van dingen die we niet echt nodig hebben.  De vasten is nog lang, maar ik ga vol goede moed de tweede week in.

7 reacties op ‘7 dagen zonder

 1. geweldig goed bezig!
  Ik heb een tips voor als het even niet zou lukken… tussendoor een melkproduct én een stuk fruit, dan is de zin in zoet direct verdwenen 🙂 Als je enkel fruit eet tussendoor, dan krijgt je bloedsuikerspiegel een boost, maar valt die weer even snel naar beneden, waardoor je zin krijgt in suiker. Als je dus fruit combineert met een melkproduct, dan gebeurt dit niet. Zo hou ik dit al enkele jaren vol ;).
  Nog veel succes!

  Like

 2. sterk steven sterk ! Zelf ben ik vandaag halfweg mijn mayrkuur. Dwz gekookte groenten ( alles wat onder de grond groeit want die zijn basisch) en wat in olijfolie gebakken vis erbij ! Heeft me van middag niet echt gesmaakt…. maag moet weer wennen aan vaster voedsel. De laatste 2 dagen ook wat hoofdpijn en ‘k verdraag niet echt drukte ( was daarnet draaiierig toen we een theetje gingen drinken bij Odélie). Morgen nog eens naar de sauna om het ontgiften nog wat te versterken. Nog anderhalve week te gaan en ‘k heb me voorgenomen om daarna consequent geen suiker meer te gebruiken. Maar zoals je schrijft is dat niet evident want als je verpakkingen begint te lezen zakt de moed je in de schoenen. Verse voeding kopen en zelf klaarmaken is nog het beste. by the way : om gistbrood te bakken heb je toch wel een koffielepeltje suiker nodig om het gistproces in gang te zetten. Je kan natuurlijk ook in de biowinkel gedroogd zuurdesempoeder kopen en zo je brood bakken. Het rijst dan wel niet zo makkelijk en je moet er meer tijd voor nemen maar dan ben je 100 procent zeker dat er geen suiker in zit !

  Like

 3. Je weet wat ze zeggen Steven: 21 dagen volhouden en je hebt een nieuwe gewoonte aangekweekt! Succes!
  En ik was ook bij dat dessertbuffet in BOSS Paints gisteravond, maar heb er niet kunnen van af blijven …
  Groeten,
  C.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s