brood en spelen


Ik moet toegeven dat ik in het weekend ook wil weten of Gent gewonnen heeft of niet (ik heb het nu even over voetbal), maar zoals het er nu aan toe gaat tijdens deze vorstdagen is het toch wel straf. Want om voetbal in eerste klasse steeds mogelijk te maken heeft de Belgische voetbalbond de clubs verplicht om in veldverwarming te voorzien.  Concreet wil dat zeggen dat de meeste van de deze ploegen een week voor de wedstrijd deze verwarming aanzettten om te vermijden dat het grasveld zo bevriezen. Volgens een bericht in het Nieuwsblad kost dit al snel 50 000 euro per week. Dat wil dus zeggen dat er voor 50 000 euro kostbare energie (gas, elektriciteit of mazout) wordt opgestookt.

In tijden van alarmerende berichten over klimaatverandering, steeds meer energiearmoede en harde bewijzen dat onze fossiele brandstoffen op geraken maakt dit duidelijk waar de prioriteiten liggen. Ik vermoed dat binnen enkele eeuwen nogal wat geschiedsschrijvers onze periode zullen vergelijken met het einde van het Romeinse rijk.  Net zoals toen staan we voor gigantische problemen en blijkt de grootste zorg te zijn dat de mensen kunnen gesust worden met ‘brood en spelen’. Of in de moderne versie  ‘scampi’s en voetbal op verwarmde velden’.

De reactie van de Pro Leagau is echter typerend: ‘Eerlijk gezegd begrijp ik de kritiek niet’, zegt Ludwig Sneyers, de directeur van de Pro Leagau. ‘Als u met vakantie gaat met het vliegtuig, dan vervuilt u ook. Moet u zich daarom schuldig voelen? De supporters die naar het voetbal komen, vervuilen ook. Om maar te zeggen dat je op de duur alles kunt verbieden. Waar ligt de grens?’

Waar de grens ligt zullen we de volgende jaren wel merken. Het is de grens van wat de planeet allemaal kan verdragen, en ik vrees dat we die al een tijdje hebben overschreden.  Ik durf er heel wat op verwedden dat binnen minder dan tien jaar het verwarmen van voetbalvelden bij wet zal verboden zijn…

7 reacties op ‘brood en spelen

 1. Een goeienavond, lang geleden dat ik nog eens gereageerd heb, dus bij deze … Ik neem de weddenschap aan ! Mijn theorie is dat we binnen tien jaar nog altijd voetbalvelden zullen verwarmen. Ik wed/vermoed/hoop/wens van harte dat dit dan wel zal gebeuren in moderne stadions, die met zonneënergie, windenergie, geothermische energie zullen werken. (en die hopelijk ook voor iets anders dan voetbal zullen gebruikt worden) Tien jaar is natuurlijk kort voor zoveel verandering. Maar wat de mensheid nodig heeft om actie te ondernemen is een grote ramp, een grote crisis of een prijsstijging van de olie met een factor vier, en dat laatste zit er denk ik aan te komen. Je zou het bijna jammer vinden dat er nog olie gevonden wordt, of gasvelden … want dat draagt er jammer genoeg toe bij dat het geweten weer gesust wordt, het idee van ” we kunnen weer nog een paar jaar weg zoals we bezig zijn” in de geesten sluipt, en de prijsstijging wat getemperd wordt. Laat ons wedden voor een bak bier, voor mij mag het Hoegaarden zijn, maar de voetbalvelden zullen nog verwarmd worden. Is het niet met mazout, dan met iets anders…, Want brood en spelen zullen er zijn, tot de mensheid ten onder gaat desnoods, net zoals het orkest op de Titanic is blijven spelen … Afspraak op 10 februari 2022.

  Like

 2. En dit terwijl er mensen sterven van de kou.
  En vandaag in het nieuws: de Franse oliereus Total heeft in 2011 een winst gerealiseerd van meer dan 12 miljard euro.
  (Dus ook wel Shell, BP, .. naast Electrabel . Miljarden en miljarden winst per jaar…
  “Waar is da feestje?”

  Like

 3. Verwarmen is een zware kost, ook voor het milieu. Maar wat dacht je van al die stadionverlichting? Of al het transport van het publiek van en naar elke voetbalwedstrid. En als er internationale wedstrijden zijn, dan komen ze vaak van ver! De impact is dus veel groter dan we kunnen denken, en blijft dus zeker niet berperkt tot het verwarmen van het grasveld.

  Like

 4. het energieverbruik van een week veldverwarming komt overeen met de verwarmingsvraag voor een geheel jaar van dertig gezinnen … Elders in de krant: Potvis Theofiel zal dmv zijn vet dat wordt verwerkt tot ‘biobrandstof’ kunnen voorzien in de verwarmingsvraag voor een geheel jaar van 14 gezinnen … Of in een halve week veldverwarming natuurlijk.

  Like

  1. M.a.w. als voortaan voor elke voetbalclub met veldverwarming er minstens twee potvissen per week aanspoelen, is er geen probleem.

   In alle andere situaties is het argument van Ludwig Sneyers een prachtig voorbeeld van een drogreden met als doel geen enkele verantwoordelijkheid te moeten nemen.

   Like

 5. Het zou mooi zijn als we opnieuw wat meer met de seizoenen zouden leren leven in plaats van alsmaar tegen te werken en toch dingen te willen doen en eten die niet in dat seizoen passen. Ik ben dus voorstander van seizoenssport, zoals seizoensgroentjes. Zwemmen en voetbal in de zomer, ijsschaatsen en skiën in de winter. En biljart kan altijd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s