besparingen…


Gisteren was ik in Brasschaat op uitnodiging van het OCMW om het met een groepje mensen te hebben over ‘beter leven met minder geld’. Brasschaat mag dan wel een van de rijkste gemeentes van het land zijn, ook daar zijn er mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Tijdens zulke sessies probeer ik dan natuurlijk ook duidelijk te maken dat het niet enkel gaat over geld besparen, maar ook om rekening te houden met het milieu.

Een leuke manier om aan te tonen dat duurzaam leven ook goedkoper is, kan je vinden bij de ‘verdien1000 euro’ site van Oivo.
Het doel van deze site is de consument ertoe aan te zetten duurzamer te leven en respectvoller met het milieu om te gaan. Hoe gedraagt de consument zich in het dagelijkse leven? Hoeveel kan een consument besparen door anders te eten en minder te verspillen? Hoe kan men besparen op gebied van aankopen, waterverbruik, gezondheid, vakantie,…?

Door een aantal vragen in de vullen krijg je de mogelijke besparing (op basis van inschatting). Volgens Oivo zelf heeft sinds 2006, elke respondent, door middel van aanpassingen aan zijn consumptiegedrag, voor zijn gezin 2.147 euro per jaar bespaard. Op basis van de antwoorden wordt trouwens een individueel en gepersonaliseerd advies geformuleerd.

Maar elk gezin kan gemiddeld 6.283 euro per jaar besparen. Geëxtrapoleerd naar alle gezinnen, komt de jaarlijks gerealiseerde winst voor de gezinnen die de duurzame ontwikkeling in acht nemen, op meer dan 9 miljard euro. Als die gezinnen hun hele gedrag z ouden bijsturen volgens de tips die de calculator van het OIVO geeft, dan zouden ze elk jaar meer dan 28 miljard euro besparen! Laat ons maar hopen dat dit dan niet gebruikt wordt voor een extra vliegvakantie of iPad. Stel dat dit geld zou geïnvesteerd worden in de lokale coöperatieve economie, dan heb je wellicht een heleboel economische en ecologische problemen in een klap opgelost. Een pak nieuwe jobs erbij en een flink stuk macht die verschuift van de grote banken naar de consument. Niet twijfelen, doen!

9 reacties op ‘besparingen…

 1. Sloeg bij mij tilt op het einde, kreeg geen resultaat te zien.
  En ook enkele punten waar ik niet juist kon invullen. Bijvoorbeeld: auto op benzine of diesel? Onze nieuwe auto rijdt op aardgas (ok, kan ik nog begrijpen dat ze dat niet meegenomen hebben).
  Zeker voor verbetering vatbaar!

  Like

 2. Ik vulde heel die lange test in en kreeg toen dit: You don’t have permission to access /aff_test_iframe.php on this server.
  Balen!
  Wel een interessante checklist op zich en door de vragen te lezen, wist ik eigenlijk al welke tips er zouden volgen. Zo erg was die foutboodschap dus ook weer niet.

  Like

 3. de test is te algemeen opgesteld voor mensen die al doordacht omgaan met energie, mobiliteit, …
  de suggesties leveren dan ook geen bruikbare tips meer aan ;-(

  voor jan met de pet misschien nog nuttig

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s