de nieuwe dictatuur


Weinig positieve berichten de voorbije dagen. Het aantal mensen in ons land dat beroep doet op voedselhulp is groter dan ooit, het aantal mensen dat afgesloten wordt van de waterleiding bereikt een nieuw tekort, steeds meer mensen hebben problemen om de energierekening te betalen. En dit op een moment dat Europa en met zowat alle regeringen en economen roepen dat we nog meer moeten besparen en dat de uitkeringen verder omlaag moeten.  Wat daarbij opvalt is dat daarmee bijna een nieuw soort dictatuur is ontstaan: die van het Europees Schulden Mechanisme. Volgend filmpje maakt duidelijk wat dit wil zeggen:

Zoals jullie weten, ben ik ook voorstander van ‘inleveren’ en ‘consuminderen’, maar niet om een economisch systeem te redden dat slechts een kleine minderheid ten goede komt en ons leefmilieu vernietigt. Alle pogingen om het huidige model van groei in stand te houden zijn trouwens toch tot mislukken gedoemd. Een oneindige exponentiële groei is onmogelijk. Niet van een mens, niet van een plant en zeker niet van een economie. Het besef dat we rekening moeten houden met grenzen blijkt echter niet door te dringen bij de heren bestuurders (het zijn toch vooral mannen). Er heerst een soort economisch correct denken, en wie principes als groei of concurrentie in vraag durft te stellen is meteen een ketter (of communist). Wellicht zal het besef maar doordringen als het hele systeem als een kaartenhuisje in elkaar stort. Dus kunnen we ons maar beter voorbereiden op nog meer triestige cijfers.

3 reacties op ‘de nieuwe dictatuur

 1. Die negatieve berichten hoor ik ook meer en meer op de radio. Omdat het om medemensen gaat, raakt het me steeds meer, maar tegelijkertijd groeit bij mij eveneens het gevoel van machteloosheid:-(
  Toch wil ik blijven strijden voor een rechtvaardige en leefbare wereld voor iedereen nu en in de toekomst. En dan doet het extra veel deugd om te voelen dat er nog heel wat mensen zijn die eveneens dromen van zo’n wereld:-)

  Like

 2. Hi,

  Dat is inderdaad heel verontrustend…ik zie dat er nationaal vele petities opgericht zijn maar ik kan er (na een eerste korte google) geen vinden voor België. Heeft iemand de link hiervoor?

  Like

 3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Stabiliteitsmechanisme

  Er wordt dus idd verondersteld dat je als lidstaat mee de lasten draagt van het financieren van de financiele problemen, in gelijke delen zoals je lid bent van de centrale bank (uitgezonderd als je economie het al slecht doet). Duitsland moet dan 1/4 van de opgevraagd kapitalen leveren … niet moeilijk dat het tegenstribbelen uit die hoek komt.

  Of dit ESM de juiste manier is om het op te lossen is een ander ding, maar een financieel kanon bovenhalen mag van de Duitsers ook niet.

  Dat het ESM boven de wet komt te staan lijkt me veeeel minder ‘leuk’.
  Maar zijn er zo nog geen onschendbaren dichter bij huis ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s