zorg goed voor jezelf


Een boeiende dag gisteren in de Vooruit. Met het organiseren van ‘we strike back’ hebben ze daar alvast begrepen dat dialoog meer oplevert dan een opbod van slogans zoals we die de voorbije dagen hebben gezien. Er was flink wat volk om deel te nemen aan allerhande gesprekken en dialooggroepen.

Zelf was ik ‘bijzitter’ in een goed bijgewoond debat rond het thema ‘we willen langer werken, maar hoe houden we het vol? hoe vast zitten we aan onze eigen welvaart en groei? hoe plaats je dat binnen de huidige globalisering en tegenover een economie die er vanuit ecologisch perspectief binnen 30 jaar helemaal anders zal uitzien? Dirk Holemans van Oikos gaf een zeer heldere uitleg over de grenzen waar we tegenaan botsen, en dan mochten een hele rij mensen daarop reageren: Marc Reugebrink (auteur), Eddie Van Lancker(federaal secretaris ABVV), Karel Van Eetvelt (Unizo), Katja van Putten (bedrijfsvoerder Fé) en Jo Libeer(Voka). Daarnaast waren er nog 7 bijzitters waaronder ikzelf.

Het was een beetje jammer dat er zoveel interessante mensen aanwezig waren en het grootste deel van de spreektijd uiteindelijk naar Karel van Eetvelt en Jo Libeer ging. En wat daarbij opviel is dat deze mensen het grotendeels eens zijn met de uitgangspunten van het debat en dan ingaan op een aantal technische aspecten over hoe ze het huidig systeem willen redden. Ook de tussenkomsten van Eddie Van Lancker die een aantal terechte opmerkingen maakte over het belang van solidariteit ging niet echt in op de vraag hoe het nu anders moet. Met andere woorden, de ecologische grenzen waren al snel verdwenen uit het debat en het ging over het behouden van onze welvaart. De kwestie van mondiaal herverdelen en verkleinen van de voetafdruk kreeg weinig aandacht.  Zelf kon ik enkel even vragen aan Karel van Eetvelt waarom hij mij een SMSje heeft gestuurd en hoe hij aan mijn gsm nummer is gekozen. Hij wist enkel te zeggen dat ze dit zeker niet aangekocht hebben, en hij mij zou schrappen uit hun bestand.

Het hoogtepunt van de avond was zeker de input van Paul Vergaeghe. Ik was ondertussen thuis bij de kinderen en kon de lezing via internet volgen. Je kan zelf ook hier nog eens kijken (vanaf minuut 73) Ik heb al eerder een lezing van hem bijgewoond, en ook nu was hij erg scherp voor het neo-liberale denken. De essentie van zijn betoog is dat we weer moeten zorgen voor onszelf. Niet zoals op de wijze zoals nu, door steeds meer te consumeren en verslaafd te zijn aan allerlei vormen van genot.

Maar door ons te vraag te stellen wat het goede leven is, en hoe we dit samen met anderen willen vorm geven. Voor het vervangen van de regels van de markt door ethiek. Door het in dienst stellen van de economie van het algemeen belang en niet omgekeerd.  Ook hij pleit duidelijk voor inleveren, voor soberheid en matiging. Maar dan niet om het huidige verwoestende systeem te redden, maar om het een andere richting uit te sturen. Een verhaal dat naadloos aansluit bij wat ik probeer te vertellen.

Het was pas bij het naar huis fietsen dat ik bedacht wat ik in het debat nog had kunnen inbrengen. Het heeft geen zin om kwaad te zijn op de stakers, maar ook niet om onze pijlen te richten op de bankiers, de Chinezen, de media of de buren. Het komt er op aan te beseffen dat ons huidig welvaartspeil niet houdbaar is en we daarom steeds opnieuw de vraag moeten stellen wat we nodig hebben om goed te leven en daarnaar te handelen. Elk van ons heeft daar een verantwoordelijkheid, en pas als we die opnemen kunnen we de macht terugwinnen van het huidige verwoestende model.

7 reacties op ‘zorg goed voor jezelf

 1. Gisteren bleek maar weer eens hoe het altijd over ‘de anderen’ gaat! Ik zeg u: we zullen moeten leren om te verliezen, te verminderen en ‘neen’ te krijgen. Tja, dat zijn we dus verleerd. Ik hoor of zie niemand (bijna niemand) vrijwillig verminderen van inkomen, vermogen, consumeren etc.
  En mijn geduld is zo ongeveer op. Ik ben boos, heel boos, op alle agressie die ik over mij heen krijg als ik rechtuit en oprecht zeg wat toch zal gebeuren: er zal massaal kapitaal, productiemiddelen, producten en arbeid vernietigt worden in aanloop naar een onvermijdelijke transitie (die al dan niet duurzaam wordt). Voila! Begin er nu maar gewoon aan, zonder afgunst, nijd, afwentelen op anderen, groepsegoïsme of gezinsegoïsme…Als je durft!

  Like

  1. Betse Lucie,

   Ik ben heel vrijwillig en met heel veel plezier gaan consuminderen. En ik werk er nog elke dag verder aan, want ik besef steeds meer en meer dat kwaliteit zoveel belangrijker is dan kwantiteit! En ik ben ervan overtuigd dat we hierdoor ook de sociale onrechtvaardigheid uit de wereld krijgen! Daar droom ik trouwens al van kindsbeen af van!!!

   Lieve groetjes,

   Griet

   Like

 2. Lucie, Steven –

  Hoewel ik ook vaak jullie wanhoop en woede deel, we delen ook hoop en engagement, en hoewel het niet altijd even makkelijk is, blijven volhouden. We zijn Gentenaars: Nie Neute, Nie Pleuje!

  De laatste paar weken ben ik trouwens meer en meer mensen tegengekomen die het met ons eens zijn en vrijwillig aan het consuminderen zijn geslagen, soms uit verassende hoek. De groep wordt gestaag groter, en ik ben ervan overtuigd dat de kritische massa die we nodig hebben niet al te ver meer ligt – en zeker niet in Gent, om op lokaal vlak wat verandering in gang te zetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s