een klimaatstaking?


Het zou wel eens interessant kunnen zijn uit te zoeken wat de ecologische impact is van een staking. Er zijn in elk geval minder files dan normaal. Blijkbaar gaan mensen meer thuiswerken of carpoolen wat op zich goede keuzes zijn. Er zullen ook een pak minder vliegtuigen opstijgen en landen, al worden de meeste vluchten naar een andere luchthaven of dag doorgeschoven. Wat niet zo goed is voor de luchtkwaliteit zijn dan weer de houtvuurtjes die stakers soms aansteken om zich warm te houden (zeker autobanden verbranden is erg schadelijk). Anderzijds zal er hier en daar een fabriek op halve kracht draaien wat de uitstoot weer doet dalen.  Ik vermoed dat er vandaag ook wat minder bezoekers zijn in shoppingcentra en winkelstraten, tenzij sommige stakers nu een gelegenheid zien om nog iets van de solden mee te pikken. Maar ik maak me geen illusies, wat vandaag niet wordt gekocht zal morgen wel worden aangeschaft.

Terwijl ik dit hier zit in te tikken krijg ik een SMS van een zekere Karel van UNIZO: “namens de ondernemers dank aan wie vandaag wél werkt”. Zeer vreemd, want ik ben geen lid van die club, ik heb die Karel nooit ontmoet en vraag me af hoe deze mensen mijn gsm nummer hebben achterhaald. Ik hoop dat Siegfried Bracke nu ook voor mij zal opkomen nu mijn privacy is geschonden. In elk geval, het versturen van duizenden van deze zinloze berichtjes is een slechte zaak, dit vraagt energie en servercapaciteit.

Het is dus moeilijk om een balans op te maken. Misschien moeten we eens denken over een andere vorm van staking, bijvoorbeeld een klimaatstaking. Waarbij alle activiteiten die veel CO2 uitstoten worden stilgelegd. Stel je voor, enkel treinen en bussen, geen vrachtwagens en auto’s. Geen vlees in de winkelrekken, maar lokale groenten. Vierentwintig uur geen vliegtuigen (eindelijk een volledige nachtrust voor bewoners rond vlieghavens). De verwarming in kantoren en fabrieken 5 graden minder, en de grote energieverslindende winkels zijn dicht, enkel de kleinere buurtwinkels zijn open. De steenkoolcentrales mogen dicht zodat we wel zuinig moeten omspringen met elektriciteit (de kerncentrales mogen ook dicht, maar dat is wat moeilijk voor 1 dag). Tenslotte worden op die dag geen reclame spots uitgezonden op radio en televisie, geen advertenties in kranten en alle elektronische reclamepanelen (zoals in de stations) gaan uit. Zou zo’n staking ook geen behoorlijk effect hebben, minder ergernis opwekken én goed zijn voor de planeet?

Dus, als de vakbonden op zoek zijn naar nieuwe actiemodellen: hier is het voorstel de nationale klimaatstaking!

..

5 reacties op ‘een klimaatstaking?

 1. oei, geen reklame … dat gaat Karel ‘niet leuk’ vinden ! Zo gaat hij je ‘vriendje’ niet willen bijven. (Karel is toch al zo slim om zijn sluikreklame tijdens een staking te plegen in plaats van een paar dagen ervoor, want dat had een averechts effect vorige keer. Iedereen moet zich aanpassen aan de nieuwe realiteit blijkbaar)

  maar een algemeen afschaffing van reklame zou een goede zaak zijn : minder drukwerk, weg met die zonde van de zendtijd, minder spam, terug locale radio iplv commerciele radio …
  Wat de mensen nodig hebben zullen ze wel kopen. En produkten die goed zijn maken reklame voor zichzelf. En minder brol die gemaakt moet worden en verzonden over de halve wereldbol …

  Het is ook perfect mogelijk : advocaten, geneesheren, architecten, notarissen en andere vrije beroepen kunnen het toch ook zonder ?

  Like

 2. Hoe je het wilt noemen, blijft al gelijk. Het kind moet een naam hebben, niet? Maar ook de hele klimaatskwestie is het resultaat van ons pervers systeem. In de meeste gevallen, in alle eigenlijk, is het goedkoper iets nieuws aan te kopen dan het oude te herstellen. Dit is beter voor het BNP en weerspiegelt zich in de verkoopprijs. Zelfs op de top in Davos (WEF) is publiekelijk verkondigt dat dit zo niet kan blijven duren (en dat zijn nu niet echt linkse rakkers).
  Dus een klimaatsstaking is een prachtig idee. Alleen, om een signaal te geven aan de economische elite gaat dit niet echt werken.

  Like

 3. Volgens De Morgen van 31/1/12 (p3, Staking lost files en fijn stof op) had ‘het beperkte verkeer een gunstig effect op de hoeveelheid fijn stof in de lucht, ondankt ongunstige weersomstandigheden’ en ‘zat er in Brussel beduidend minder stikstofoxide, vooral veroorzaakt door verkeer, in de lucht’, namelijk ‘slechts 75 microgram per kubieke meter’ in tegenstelling tot ‘117 microgram per kubieke meter tijdens het spitsuur op een gemiddelde werkdag in 2011’.
  Hoera!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s