de ijsberg van verandering


Laat ik beginnen met een citaat van Geert Noels, uit een interview met Tertio: ‘Er was de jongste decennia geen verbondenheid meer, tenzij met de hoeveelheid euro’s op een bankrekening. De tegenbeweging die elders het geluk zoekt, wint volop aan kracht en daar zitten veel positieve aspecten aan vast zoals levende wijken en werk waar niet alleen geld telt, maar eigenwaarde en zelfontwikkeling. Dat is ook belangrijk voor de mensen.’

Dit is voor ons niet echt iets nieuw natuurlijk, maar als deze man wijst op de opkomst van de tegenbeweging dan wil dat al  iets zeggen. Graag nog enkele voorbeelden van deze onderstroom…

Via ‘durf te vragen’ sessies komen mensen bij elkaar om te delen waar ze naar op zoek zijn. Interessant bijvoorbeeld is dat hier geen vergoeding wordt voor gevraagd, maar de waardebepaling achteraf gebeurt.  Een totaal andere manier van denken als het gaat over het betalen voor een dienst.  Zoals je op deze agenda kan zien zijn worden ook al in Vlaanderen enkele sessies gepland.

Een ander voorbeeld, de Economy Transformers zijn een groep economen die ervan overtuigd zijn dat er dringend andere economische denkwijzen nodig zijn. Je kan hier een verslagje zien van een van hun bijéénkomsten. (Wie weet is dit ook iets voor Geert Noels?) http://www.youtube.com/watch?v=W0He8lkRoyU&feature=player_embedded

Ook op andere plaatsen in de wereld zie je letterlijk verandering. Wat dacht je van het ‘Favela Painting‘ project in de sloppenwijken van Rio De Janeiro. Omdat de kunstwerken samen met de bewoners gemaakt zijn heeft dit een grote impact op de zelfwaarde van deze mensen. Zijn er niet een paar wijken in onze grauwe steden die een likje verf kunnen gebruiken?

Veel dichter bij huis kan je nu zaterdag terecht in de Tinkstraat 5 (Gent) voor de eerste Transitie-Tuin-Tafel, een ontmoetingsplaats met thee, boeken andere mensen en een permacultuur tuin in wording.

Op facebook broeien trouwens nog ontelbare boeiende initiatieven. Bijvoorbeeld deze groep ‘energie voor een goed product‘ waar gezocht wordt naar andere manieren van ondernemen, waarbij de lokale gemeenschap sterk betrokken is (lokale coöperatieve voor voedsel en energie bijvoorbeeld)

Als laatste nog een opmerkelijk initiatief, de stadsverlichters. Onder het motto ‘verander de wereld vanuit je huiskamer’ zijn er in Nederland een tweehondertal groepen die regelmatig samen komen om te mediteren en zo een positieve invloed uit te oefenen op de omgeving. Ik loop nu wel het risico om als compleet gek te worden beschouwd, maar ik vind het een intrigerende gedachte en heb me aangesloten bij een paar mensen uit Gent die het hier ook willen proberen. Jaja, ik hou iedereen hier wel op de hoogte.

Kortom, hoe somber de mainstream media de toekomst ook afschilderen, als je het zo bekijkt worden het bijzonder boeiende jaren… want wat hierboven staat is slechts het puntje van de ijsberg van verandering.

3 reacties op ‘de ijsberg van verandering

  1. Dank je Steven voor deze hoopgevende berichtgeving. Ik geloof zelf ook heel sterk dat de verandering zal komen van kleine groepjes, lokale initiatieven, burgers met eigen creatieve projecten, bezieling vanuit de onderbuik en recht uit het hart. Ongehinderd door politieke obstakels of dubbele agenda’s… maar vanuit een diep gevoelde en doorleefde nood aan verandering en een hoopvolle visie op de toekomst. Overal in de wereld vind je dergelijke kleinschalige initiatieven die een enorme, begeesterende kracht in zich dragen. Ik verdiep mij zelf voornamelijk in initiatieven rond zwerfvuil en afval en de problematiek van plastic soup en vervuiling van oceanen en stranden overal ter wereld en ook daar ‘beweegt’ enorm veel… Dank je voor je hoopgevende en optimistische perspectief… En veel succes nog met het sjorren aan de kar 🙂 Je bent een inspiratiebron voor velen!

    Like

  2. Ach, ons economisch stelsel is rot. Dat zal eerst moeten uiteen spatten voor we weer een nieuw, deftig stelsel kunnen opbouwen.

    Dat blijkt maar weer bij ons op het werk. 30 miljoen winst. Maar toch worden er per ploeg van 16 weer 2 mensen geschrapt. En dit terwijl iedereen nu al op z’n tandvlees zit en z’n werk niet meer graag doet. De mens is weer letterlijk een loonslaaf geworden, ik snap nu heel goed waarom er zo’n grote werkloosheidsval is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s