I am Fishead


Aan de reacties te zien zijn er inderdaad al heel wat muggen gesignaleerd, op sommige plaatsen zijn ze blijkbaar het hele jaar aanwezig. Dat het ernstig is met de klimaatverandering toont ook volgende grafiek, met een overzicht van de natuurrampen die gerelateerd zijn aan klimaatverandering. Ook 2010 en 2011 waren daarbij topjaren, die hier nog ontbreken in het lijstje.

Maar laat ik toch vooral focussen op de positieve tendensen en mogelijke oplossingen. Wie even de tijd wil nemen kan bijvoorbeeld volgende film op Youtube bekijken. ‘I am Fishead’ gaat vooreerst in op onze huidige economische en politieke leiders, en komt tot de conclusie dat ze in grote mate trekken vertonen van ‘psychopaten’.

Het tweede deel van de film geeft aan hoe dezelfde mechanismen die ervoor zorgen dat deze mensen aan de top komen de mogelijke oplossing kunnen bieden. Op het punt dat de machteloosheid wel het sterkste lijkt komen de makers ook met het alternatief. En dat begint… bij onszelf.

Veel kijkplezier

[http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6MWpxH-RlFQ]

 

 

3 reacties op ‘I am Fishead

 1. Reeds bekeken en het is een beetje zweverig in het begin, maar het wordt beter. Het is wel genieten van Vaclav Havel, een landgenoot van de makers. Dat is goed om weten om hun kijk te situeren 😉
  Ondertussen ook Revolutie met Recht gelezen, tzz met uitzondering van het laatste hoofdstuk. Ik ben namelijk het boek vergeten op de trein. Nu is dat niet zo erg, hopelijk ontdekt een reiziger het boek en gaat een wereld voor hem of haar open… Maar ik zou toch ook het laatste hoofdstuk lezen. Wie kan mij ofwel het boek lenen, of – nog liever- mij elektronisch (PDF) het laatste hoofdstuk bezorgen. Dan heb ik het ook en kan ik er naar terug grijpen als ik weer een aan het ‘orakelen’ sla 😉
  reactie naar info@denatuurfrituur.be

  Like

 2. @ Steven,

  ben je er wel zeker van dat deze grafiek de toenamen aangeeft van ‘natuurrampen’ veroorzaakt door klimaatverandering. Want dat zou me eerlijk gezegd heel erg verbazen.
  Daarmee wil ik niet ontkennen dat er reeds merkbare invloeden zijn van de klimaatsverandering en dat deze verandering nog geen ernstige gevolgen heeft, het lijkt me echter sterk dat er sinds de jaren 50 sprake zou zijn van een verdertigvoudiging van het aantal natuurrampen en dat dit volledig te wijten zou zijn aan de verandering van het klimaat.

  Geeft deze grafiek niet enkel de toename van het aantal geregistreerde natuurrampen aan? Want de toename van het aantal geregistreerde natuurrampen wordt sterk beïnvloed door o.a.:

  – Toenemende wereldbevolking. Een overstroming op een plaats waar bijna niemand leeft (en geen of weinig doden vallen) zal niet als natuurramp worden geregistreerd, dezelfde gebeurtenis op een overbevolkt stukje wereldbol (met tientallen doden tot gevolg) zal wel beschouwt worden als een natuurramp.

  – Toenemende wereldbevolking zorgt er tevens voor dat er meer op ‘ongewenste plaatsen’ geleefd wordt. M.a.w. er is een soort slechte ruimtelijke ordening op wereldschaal. (Wonen in overstromingsgebied, te dicht bij de kust, op aardbevingsgevoelige plaatsen, op gevaarlijke hellingen, …)

  – Waterhuishoudingsproblemen. De toenemende kanalisering van rivieren, toenemende verharde oppervlakte, … heeft een zeer grote invloed op de kans op ernstige overstromingen.

  – Ontbossingsproblematiek. Veel natuurrampen – zoals modderstromen en overstromingen – zijn niet zozeer te wijten aan de toename van de neerslag, wel aan de ontbossing waarop deze neerslag vrij spel krijgt.

  – Mogelijk een toegenomen registratiegraad (moderne communicatiemiddelen waardoor minder ‘natuurrampen’ over het hoofd worden gezien).

  Als men de sceptici geen voer wil geven, dan is het uiterst belangrijk om heel voorzichtig met gegevens om te gaan. Volgens mij heb je dit hier niet gedaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s