10 januari: de eerste mug


Ik dacht even dat ik droomde toen ik deze nacht een mug rond mijn hoofd hoorde zoemen. Maar het was geen droom, het was een echte mug, en dat op 10 januari! Ik herinner me nog de stoere aankondigingen over een horrorwinter enkele maanden terug in de media. De horror heeft echter niks te maken met vriestemperaturen, maar met het vooruitzicht van een heel jaar door muggen in de slaapkamer. Wat er nog eens op wijst dat langere termijn voorspellingen over het weer behoorlijke onzin zijn (de voorspellingen over tendensen in het klimaat daarentegen blijken wel griezelig  juist te zijn) Ik ben benieuwd of ik nu de enige ben, dus mensen, doe mee met de wintermuggentelling en laat me weten of er nog exemplaren rondvliegen.

Ook interessant: een uitzending op de Nederlandse NCRV onder de titel ‘hebzucht is goed?‘ Je kan deze uitzending hier herbekijken. Enerzijds worden een aantal verklaringen gegeven voor onze drang naar steeds meer en beter, anderzijds krijgen we het tegenovergestelde te zien. Het verhaal van de Duitse Raphael Felmer die reeds een half  jaar zonder geld leeft en wat mij betreft de titel van echte Low Impact Man verdiend. De reportage maakt in elk geval duidelijk dat we dringend zullen moeten nadenken over het concept ‘genoeg’ ter vervanging van de huidige ‘groeidwang’. Het is niet de eerste keer dat het thema naar boven komt, maar zou het kunnen dat de crisis ons stilaan doet ontwaken en inzien dat we stilaan het roer moeten omgooien?

En misschien zijn de mensen die nu al kiezen voor een sobere levensstijl een beetje als de muggen uit het bekende spreekwoord: “wie denkt dat kleine dingen geen impact hebben moet maar eens proberen rustig te slapen met een mug in de kamer”.

 

17 reacties op ‘10 januari: de eerste mug

 1. Muggen? Al het hele jaar door. Ze hebben bij ons nog geen enkel moment gerust.
  Gelukkig hebben wij een klamboe 😀 (van klamboe.eu) Zo wordt onze nachtrust tenmiste gerespecteerd.
  De kikkers en de padden zien we nu niet in de tuin. Zij zitten goed verborgen. Nu wachten tot ze een plons wagen in onze ‘vijver’ ton in de grond.

  Like

 2. hier de laatste dagen enkele hommels, bromvliegen gespot in de tuin, en solitaire bijen op de winterkamperfolie die al volop in bloei staat, bovendien zijn de salamanders al volop aan het balsen in de vijver,…

  de klimaatsverandering lijkt wel in een volgende versnelling te zijn gekomen, als dat geen gevoel van horror geeft !

  Like

 3. Dat gebeurt hier wel vaker muggen in de winter. We wonen in een waterrijk gebied in de buurt van de Weerribben in Nederland. Daar heb je zelfs een dorp dat ‘Muggenbeet’ heet.
  Afgelopen zomer nauwelijks een mug gezien. Voordeel van de natte en koude zomer. Die was hier nog heel wat kouder dan in België.
  Vorige week was ik erg verbaasd toen ik een klaproos zag bloeien in onze tuin. En ook de rozenstruik van de overburen stond in bloei.
  Eerlijk gezegd vind ik die zachte winters wel fijn.
  Volgende week wordt er wel vorst verwacht in Nederland.

  Bedankt voor de links, ik ga zeker kijken!

  Like

 4. Nog geen muggen bij ons (ik vrees wel dat ze er snel zullen zijn, ze waren er ook tot diep in november). En ook geen verwarming meer aangezet vandaag. Vreemd gevoel in januari.

  Like

  1. @ Dirk,

   dat ligt niet zo éénvoudig. Een baby-lieveheersbeestje bestaat sowieso niet, eens een lieveheersbeestje verpopt is (dus de metamorfose van larve naar imago heeft ondergaan) , groeit deze niet meer.

   Er zijn in België echter wel tientallen soorten lieveheersbeestjes, waarvan sommige soorten aanzienlijk kleiner zijn dan anderen en hoewel binnen één soort er ook wel enig verschil in grootte kan zijn, is dat erg beperkt. Waarschijnlijk heb je dus een klein soort lieveheersbeestje gezien, in ieder geval geen ‘baby’.

   Ik sluit zeker niet uit dat het beestje dat jij hebt gezien te vroeg wakker was, er zijn echter ook soorten (zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje) dat vaak gebouwen binnen dringt om daar te overwinteren. Zo’n beest kan dan (al dan niet na verstoring) soms midden in de winter ontdekt worden (zelf als het buiten -10 °C is).

   Like

 5. Zijn de seizoenen niet gewoon wat opgeschoven vorig jaar en dit jaar ? De vorige lente had zomerse allures, de zomer was eerder herfstig, de herfst was dan weer te zacht, en het huidige weer is dan eerder lenteachtig … bomen en planten hebben bijvoorbeeld al volop knoppen. Misschien zitten we zonder het te beseffen midden in het tipping point van de klimaatwijzigingen ?

  Like

 6. Natte weer helpt bij muggen kweken
  Als het 2 weken lang regent, blijven plekjes dit nat, stil en voedzaam zijn (bv in een vuile goot), dat is zeker een ideale plek voor wevrouw mug. Ze zal in het water eiren leggen, en zo krijg je een hele kwekerij ermee.
  Vroeger kweekte ik muggen in de tuin, door water in emmer te bewaren. Nu let ik op dit, en heb veel minder last van muggen.

  Like

 7. Om eerlijk te zijn, ik denk dat de meeste mensen het eigenlijk niet zo erg vinden dat het een zachte winter is… minder verwarmingskosten, minder miserie op de weg en met het openbaar vervoer, … enfin, ik mag dit niet denken, zeker? 🙂

  Like

  1. Waarschijnlijk heb je gelijk, maar ik hoop dat ze dan ook rekening houden met meer schadelijke dieren.

   Overigens blijft het foutief om conclusies te trekken uit over klimaatopwarming aan de hand van één – toevallig zachte – winter. Het weer zegt immers eigenlijk maar weinig over het klimaat (omgekeerd weer wel). Vergeet niet dat we vorig jaar best wel een strenge winter hadden en dat niet uit te sluiten is dat we volgend jaar weer een strenge winter hebben. Door één milde winter te gebruiken als ‘bewijs’ voor klimaatsverandering geeft je non-believers munitie om één strenge winter te gebruiken als bewijs voor het tegendeel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s