terug thuis


Zo, we zijn terug thuis, na een toch wel mooie trip naar Praag. Een paar mensen vroegen al wat nuttige info over de reis, hier dus enkele observaties. Opvallend was ook de nog steeds zichtbare herdenking van de voormalige president en toneelschrijver Vasclav Havel, die op 18 december is overleden. Zo stonden aan het standbeeld op het Wenceslas plein nog duizenden kaarsjes.

Praag is flink veranderd sinds de val van het communistisch regime daar (1989). Ik was er al eens twintig jaar geleden en vooral de toename van het aantal shoppingcentra en souvenirwinkeltjes is opvallend. De prijzen zijn een stuk gestegen maar toch blijven openbaar vervoer en eten een stuk goedkoper dan hier. Enja, we hebben overal vegetarisch kunnen eten. We hebben zelfs een echt veganistisch restaurant gevonden waar je lekker kan eten voor zo’n 6 euro per persoon.

De pleinen, gebouwen en parken blijven natuurlijk indrukwekkend, en ook het aanbod van klassieke muziek is uniek. We zijn zowel naar de Opera geweest (Aïda voor 16 euro) en een concert met symfonisch orkest (voor dezelfde prijs), opvoeringen van hoge kwaliteit trouwens.  Adam is trouwens een hevige van van Tchaikowsky – en Milow. Met de metro, de bussen en trams raak je makkelijk op alle plaatsen in de stad (al zijn er ook pakken meer auto’s), wat wel opviel. In de vier dagen hebben we nauwelijks 3 fietsers opgemerkt, waarvan er nog twee fietskoeriers waren.

Wat logeren betreft heb ik deze keer geregeld via Wimdu, een handig systeem zowat tussen coachsurfing en de meer klassieke  bed en breakfastsystemen.   Voor 15 euro per persoon/nacht hadden we een klein appartementje met alles erop en eraan (zelfs een koelkast en haardroger!)  in de buurt van het centrum, ook het zoeken, reserveren en betalen van de boeking was erg eenvoudig. Zeker een systeem om verder uit te proberen.

Een paar mensen vroegen me al hoe we naar Praag zijn geweest (en soms lees je in hun ogen… toch niet met het vliegtuig?) Natuurlijk met de trein, van Gent naar Brussel, dan naar Frankfurt, een trein naar Nürnberg en vandaar een bus van Deutche Bahn naar Praag. Dat is 11 uur onderweg en niet goedkoop (226 euro/pp/H-T), toch blijken er niet direct goedkope vluchten te zijn. Als ik even snel op internet kijk komen de vluchten in de buurt van 300 euro H/T uit – al ben ik geen kenner van dit aanbod. Opvallend trouwens de stiptheid van alle treinen op het Duitse net, toch een opmerkelijk verschil met hoe de evolutie hier is.

Trouwens ook Praag heeft blijkbaar last van de klimaatverandering. Verschillende mensen daar vertelden ons dat het de eerste keer was in mensenheugenis dat er geen sneeuw lag tijdens de kerstperiode. Pas toen we in de bus naar Nürnberg begon het te sneeuwen.

Een reactie op “terug thuis

 1. Hoi!

  Ik ben twee weken terug ook in Praag geweest, en vond het een veggie paradijs. Zo veel plekken die zo mooi ingericht zijn, waar je veggie, veganistisch en/of raw kan eten! Met duidelijke visie erbij geformuleerd. Bij deze mijn vijf tips voor Praag die ik op FB had gepost, waarvan tip 1, 3 en 5 over eten gaan :). Trouwens, gauw ga ik de loving hut van Leuven ook eens uittesten, dus bij deze ook even doorgeven dat je niet naar Praag moet voor de LH :).

  De tips:
  Bijna aan het einde van een minivakantie… Vijf tips om heerlijk te genieten in Praag …! (Naast de musea en bezienswaardigheden die je in elke reisgids kan vinden…)

  1. Biologisch voedsel! http://www.countrylife.cz/vegetarianske-restaurace-a-bistra-country-life Waarschijnlijk kan je de website evenmin lezen als ik, maar jeetje, wat een heerlijk biologisch, vegetarisch voedsel! Een mooi buffet van verse groenten, koude en warme gerechtjes, bijzondere granengerechten, zelfs tamarisaus, pitten, noten en zaden erbij… Heerlijk! En ginger beer bij zo’n bord lekkers maakt het nog nét iets bijzonderder.

  2. Massage! Op wandel een massagepraktijkje ontdekt. Goedkoop, en zo veel aandacht en zo liefdevol. En met al die kilometers kan een voetmassage absoluut geen kwaad. http://www.masaze-pohoda.com.

  3. Vegetarisch/veganistisch voedsel! http://www.lehkahlava.cz/en_novinky.htm

  Okee, het is echt even zoeken en dwalen (maar wat bereik je zonder dwalen in Praag?), maar dit prachtig ingerichte vegetarisch/veganistische restaurantje is een pareltje (wat een prachtig huis, wat een sprookjesachtige inrichting!). You won’t eat meat… and you won’t mind, zeggen ze zelf. Mooi, toch? (Vandaag leerde ik ook dat Kafka vegetariër was mét humor…) Ik denk dat de vertaling van de naam van het restaurant ‘clear head’ luidt, en ze geven in het menu aan dat ze voedsel serveren dat goed is voor lichaam & geest en voor de planeet… Helemaal akkoord.

  4. Schemerwandelen. Er is iets in Praag dat onbevattelijk is, en het dichtst bij de oppervlakte komt als je in het schemerduister verloren bent gelopen in de kleine steegjes… Dwalen en dolen als aanrader. Niet moeilijk in Praag.

  5. Vegetarisch/veganistisch voedsel (dl II)! http://www.restaurace-maitrea.cz/

  Het restaurant is nog mooier dan de website doet vermoeden (ingericht volgens feng shui-principes). Dit restaurantje is de grotere broer van het clear head-restaurant, en heeft ongeveer dezelfde gezonde, vegetarisch/veganistische, overheerlijke kost. Er staan zelfs raw food gerechtjes op de kaart! En laten we ook maar even hopen dat het dessert even gezond is als lekker… (Bloos…)

  .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s