the best of (6)


Nu ik een weekje in Praag zit heb ik voor de bloglezers een aantal fragmentjes geselecteerd uit de voorbije blogjaren, het gaat om de berichtjes die het meest gelezen zijn.  Niet dat het plan is om FCdekampioenen-gewijs alles te herhalen. Maar ik wil de regelmatige blogbezoekers geen week lang in de steek laten. Je krijgt er telkens een actuele commentaar bij. (vanaf 9 januari ben ik helemaal terug)

25 maart 2009: maak uw keuze

Deze morgen schrijf ik mijn stukje vanuit Muizen. Want na de infoavond van gisteren in Mechelen was het iets te nipt om met de trein thuis te geraken, en ik kon gelukkig logeren bij vrienden hier. De sessie gisteren was bijzonder boeiend omdat we met de groep aan het nadenken zijn gegaan over de mogelijke opties voor de toekomst. Ik zet even de conclusies op een rijtje.

We waren het over eens dat de problemen (klimaat-olie-armoede) zeer dringend en ernstig zijn. We hebben de indruk dat de politieke wereld niet in staat is daarop passend en snel genoeg te reageren. We waren het er ook over eens dat een grootschalige verandering in productie- en consumptie noodzakelijk is. Maar misschien is daar maar 5% van de bevolking mee bezig, dus wanneer zou de rest kunnen volgen?? We kwamen op volgend lijstje van mogelijkheden;

1. grote rampen. Pas dan zijn mensen bereid om uit noodzaak hun gedrag aan te passen. Probleem is dat wat klimaatverandering betreft de rampen nu vooral plaatsvinden bij die landen die het minst CO2 uitstoten, en zich minst kunnen verdedigen. Dus er zal heel veel ellende plaats vinden alvorens rampen mensen hier aanzetten tot verandering. De klimaatoorlogen passen in dit scenario.

2. stijgende olieprijs. Als de prijzen van grondstoffen zeer snel stijgen heeft dit wel onmiddelijk effect. Mensen gaan minder vliegen, minder auto rijden, zuiniger omspringen met energie, meer lokale producten kopen. Nadeel is hier dat dit economisch heel wat gevolgen heeft en dat de armsten (hier en in het Zuiden) het grootste slachtoffer worden.

3. een dictatuur. Zowel in de discussie gisteren als in sommige artikels (oa van hoge pieten bij de Verenigde Naties) hoor je wel eens dat democratie niet in staat in de mondiale, lange termijn problemen aan te pakken. We zien ook hier dat politici geen moedige maatregelen nemen uit schrik voor de kiezer. Vraag is ook of we een dictatuur (al is het dan een groene) wel zien zitten natuurlijk.

4. klimaatdukaten. Hiermee geef je iedereen een CO2 budget, en dan kies je zelf. Wil je op reis gaan met het vliegtuig? Dan zal je minder de auto kunnen gebruiken of minder kunnen verwarmen. Als je dit wereldwijd kan invoeren zit er wel een herverdelingseffect in. Iedereen krijgt evenveel uitstootrechten. Kwestie is alleen, wie kan zorgen dat dit op politiek niveau wordt ingevoerd…?

5. technologie. Overal elektrische auto’s, smart grid elektriciteitssysteem, passiefhuizen, warmtepompen, CO2 opslag, zonne-velden in de Sahara, duizenden windmolens in de Noordzee. Er bestaan al heel wat plannen rond betere technologie. Alleen zijn we al te laat om ze tijdig in te voeren, én vrees ik dat de technologie misschien wel in staat is onze westerse samenleving om te vormen en te beschermen, maar het mondiale armoede vraagstuk raakt er niet mee opgelost. (Alle technologische vernieuwingen de laatste decennia hebben de kloof Noord-Zuid ook niet kleiner gemaakt) Trouwens al deze projecten vragen ook gigantisch veel grondstoffen en energie, en zelf al ga je massaal voor Cradle2Cradle aanpak, de hulpbronnen blijven eindig. Alle bestaande auto’s vervangen door elektrische gaat wellicht de draagkracht van de planeet te boven.

6. de verandering onderuit. Dit is het verhaal van transitiesteden, groepen die bezig zijn met ‘voluntary simplicity’, co-housing projecten, kortom lokale groepen die al bezig zijn met het uitvoeren van die andere levensstijl. Omdat door hun voorbeeld duidelijk wordt dat leven met 90% minder energie en grondstoffen heel veel positieve effecten heeft wordt dit op termijn een aantrekkelijk alternatief voor steeds meer mensen. (en dan onstaat er wel politiek draagvlak enzovoort). Dit is het scenario uit ‘de aarde heeft koorst’.

Het is allemaal een beetje schematisch en onvolledig, maar met de groep gisteren waren dat toch ongeveer de mogelijke pistes die we konden verzinnen. Persoonlijk hoop ik op actie 2 (met ondersteundende maatregelen voor de armsten) in combinatie met 6 en een stukje 5, zodat uiteindelijk 4 mogelijk wordt.  

Hierbij dus een uitnodiging om er zelf eens over na te denken en misschien nog nieuwe inzichten toe te voegen. Tussen haakjes, wie wat depressief wordt van de onophoudelijke regen, het goede nieuws is dat de regen-tonnen en -putten goed gevuld raken! Groetjes vanuit Muizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s