vreemde wereld…


In de Alpen worden duizenden sneeuw kanonnen ingezet om toch maar voor een laagje sneeuw te zorgen voor de duizenden toeristen die er willen komen skiën, want deze mensen hebben toch ‘recht op hun skivakantie’. Dat deze kanonnen aangedreven door fossiele brandstoffen zorgen dat de klimaatverandering sneller gaat en er wellicht binnenkort nog minder sneeuw valt doet even niet ter zake.

In Gent wordt elke schooldag een fietsstrook als parkeerplaats gebruikt door ouders die (vaak met hun 4×4) hun kinderen opwachten op het einde van de schooldag. Als ze een boete krijgen van de politie zijn ze kwaad, want je kan toch niet verwachten dat hun kinderen met de bus of de fiets zouden rijden, dit is toch veel te gevaarlijk.

Bij de start van de koopjesperiode in de Verenigde Staten is opnieuw een dode gevallen. Een vrouw is er vertrappeld terwijl ze stond aan te schuiven om een gsm op te kop te kunnen tikken voor 39 dollar. Een paar cijfers uit eigen land, ondanks de grote crisis gaan Belgen steeds meer op reis én wellicht zullen in 2011 meer auto’s verkocht zijn in ons land dan ooit.

Zowel over het probleem van overstromingen als over het Vlaamse Klimaatplan zegt onze Vlaamse ‘minister van leefmilieu’ Joke Schauvlieghe doodleuk dat we tekort schieten onze doelen niet halen en dus iets meer zullen moet doen. En toch zegt ze dit op een manier alsof ze fantastisch bezig is.

Volgende maandag begint in Durban de volgende ronde van de klimaat onderhandelingen. Alle waarnemers gaan er vanuit dat er geen akkoord uit de bus zal komen. Maar wees maar zeker dat we de volgende twee weken weer om de oren geslagen zullen worden met groene kranten vol reclame voor groene producten, en speciale bijdragen op radio en televisie (geflankeerd door reclame voor groene producten). De klimaattop zal net op tijd voorbij zijn (9 december) om ons dan weer volop te kunnen concentreren op de consumentenhoogmis van de eindejaarsfeesten.

Meer en meer is mijn hoop gebaseerd op de vele duizenden mensen en groepen die op kleine schaal kiezen voor andere oplossingen. Dagelijks kom ik mensen bezig die niet wensen mee te doen aan het najagen van macht en bezit, mensen die inzien dat goed leven niks te maken heeft met ski-reizen en goedkope gsm’s.  Mensen die begrepen hebben dat het tijdperk van groei, concurrentie en verspilling op zijn laatste benen loopt. De nieuwe wereld is op komst.

6 reacties op ‘vreemde wereld…

 1. Hoort misschien ook in het rijtje thuis : schepen De Regge die het 15 minuten gratis parkeren een prima oplossing vindt voor de mensen die met hun auto een kleine boodschap doen, zoals een krant of sigaretten kopen.
  Die 15 minuten parkeren kost vandaag al amper 10 cent, maar het moet persé gratis zodat we allen met onze auto naar de krantenwinkel rijden … er lijken mij in een dichtslibbende stad voldoende alternatieven te zijn, allemaal sneller en beter (ook voor de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn) dan een auto.
  Soms vraagt een mens zich af waar zijn gemeentebestuur mee bezig is.

  Like

 2. en ach, ook op Volt aangetoond dat een fietskoerier sneller is dan een bestelwagentje.

  (die kunstmatige sneeuw heeft ook zijn positieve kanten hoor : die weerkaatst meer zonlicht en is dus net tegen de opwarming hé)

  ik vond van de panorame uitzending over overstromingen het interessants dat het duurder is de gevolgen te betalen, om niet te investeren … als ze dat nu ook nog doorhebben voor de CO2 uitstoot afbouw is de ergste horde genomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s