melkrobot of boer?


Vandaag was ik in Biotechnicum, een school in Bocholt waar toekomstige landbouwers worden opgeleid. Een interessante en belangrijke doelgroep dus. Tussen de twee lezingen mocht ik even een kijkje nemen bij de volautomatische melkmachine, een inderdaad behoorlijk spectaculair staaltje techniek.

Het is jammer dat landbouwers vaak gezien worden als tegenstanders van wie voor milieu ijvert. Ik wou aan deze 14-15 jarigen dan ook duidelijk maken dat ze zelf echt wel belang hebben bij een andere manier van voedsel produceren. Uiteindelijk is de moderne landbouwer helemaal ingeschakeld in een economisch model gericht op verhogen van de winst en verkleinen van de kosten. Zware leningen, zware administratie, grote druk en afhankelijk van natuurlijk elementen. Het is allemaal minder romantisch dan het uitzicht van de koeien en kippen zoals ze op de verpakking van melk of eieren staan. Een echt gesprek met deze jongeren was niet mogelijk (gezien de grote groepen), maar achteraf kwam een meisje me toch vertellen dat ze het heel boeiend vond. En dus was mijn dag weer goed.

Een hele tijd geleden schreef ik hier al iets over duurzaam dorp Olst, dat een van de deelnemers was in een competitie rond het duurzaamste bouwproject. Nu krijg ik het bericht dat Olst door een vakjury verkozen tot ‘Duurzaam Dorp Overijssel 2011′. Olst krijgt een geldprijs van € 200.000,- om duurzame plannen te realiseren. Olst scoorde punten bij de jury met de plannen voor een wijk van aardehuizen (Earthships). De ecowijk wordt door de bewoners zelf gebouwd en krijgt naast zelfvoorzienende aardehuizen ook natuurlijke speelplekken, dieren en een bezoekerscentrum om ook mensen van buiten de wijk bij het project te betrekken. Wie organiseert eens zo’n wedstrijd in Vlaanderen (misschien Leuven of Gent of Limburg die in een wedloop zijn gewikkeld om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn?) Of zou dit een nieuw plan kunnen zijn voor Uplace?

En, als het positief is, mag het ook gezegd worden. Vandaag heen en terug vanuit Gent naar Bocholt, met vier treinen en twee bussen die (bijna) perfect volgens het boekje reden. Merci mensen van de Lijn en NMBS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s