tijd voor Robin Hood


Het zal ongeveer 15 jaar geleden zijn dat ik actie voerde samen met o.a. 11-11-11 rond het invoeren van een Tobin taks. We hadden toen op het Muntplein een ‘Tobin taks’ automaat opgesteld om aandacht te vragen voor het idee: een heel kleine taks van 0,05 procent op speculatieve beleggingen. Enerzijds om de speculatie tegen te gaan, anderzijds om middelen te verzamelen om een paar problemen zoals honger uit de weg te ruimen. De taks is ooit door het Belgisch parlement goedgekeurd, wat niet zo lastig was, want de taks zou er enkel komen als er een akkoord was tussen de grootste economieën. Dus dacht de toenmalige regering, laat ons dit maar goedkeuren, dit is goed voor ons imago en zo’n internationaal akkoord komt er toch nooit.

Na de bankencrisis is de taks terug op de agenda gekomen. De druk groeit om iets te doen aan de speculatie en het idee van de taks wint weer veld. Al blijft de weerstand van de bankierswereld zeer groot. Volgend filmpje toont op een mooie manier hoe dat verzet er uit ziet…

Om het nog eens samen te vatten, een taks van 0,05 procent op speculatieve beleggingen (dus NIET op gewone beleggingen) kan jaarlijks 100 miljard pond (150 miljard euro) opbrengen. Voor wie al zich niet veel kan voorstellen bij miljarden ponden, volgend fimpje maakt dit wel heel duidelijk.

Kortom, er is geen probleem van armoede, er is enkel een probleem van herverdeling.

2 reacties op ‘tijd voor Robin Hood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s