het plastieken kalf


Vandaag zijn zo’n tweehonderd Vlaamse deelnemers gestart aan dag 3 van hun Low Impact Week, wellicht zijn er veel meer die dagelijks inspanningen doen om hun impact te beperken, maar de 200 mensen hebben zich daarvoor in elk geval aangemeld op www.noimpactweek.be. (je kan nog steeds aanmelden trouwens)

Dag één van de week (zondag) gaat over het ‘consuminderen’ ofwel nadenken over wat je nu al of niet nodig hebt om goed te leven. Dag twee (maandag) gaat over het beperken van afval, of gewoon 1 dag proberen om het zonder (plastiek) afval te doen. Gisteren zag ik op de Groene Loper nog eens de film Plastic Planet waar de conclusies is dat plastiek tegenwoordig overal zit. Er is al voldoende plastiek geproduceerd om de hele planeet 3 keer volledig met plastiek zakjes te bedekken. Waar men vroeger zei, ‘God is overal’ kan dit nu beter vervangen worden door ‘Plastiek is overal’. In onze huizen, in onze kleren, in onze kerken, maar ook in de natuur, de oceaan, de lucht, de bossen en zelfs in ons lichaam. In ons bloed en onze cellen. Nu blijkt dat de zaadproductie in sperma al met 53% gedaald is (o.a. door ftalaten en bisfenol A) merkte iemand cynisch op dat we misschien zo het bevolkingsprobleem alsnog oplossen. Als we verder gaan met ons leefmilieu te vervuilen maken we onszelf onvruchtbaar.

Dag drie gaat over mobiliteit, namelijk kiezen voor verplaatsingen met een zo laag mogelijke impact. Morgen gaat het over voedsel, donderdag over energie, vrijdag komt water aan de beurt. Op zaterdag wordt van de No Impacters een goede daad voor de buurt verwacht en op zondag is er een feestelijke Eco-Zondag. Ik moet toegeven dat ik het draaiboek niet zo strikt volg maar gewoon elke dag alles probeer te doen.  En tussendoor  honderden scholieren duidelijk maken dat ze ook iets kunnen doen.

Niet zo makkelijk, gisteren in Vilvoorde zei een meisje over het vliegprobleem. ‘Ja, dat kan wel slecht zijn voor het milieu, maar als ik wil vliegen doe ik dat gewoon’. Tja, dat individuele vrijheid ophoudt waar die de vrijheid van anderen belemmert is nog niet overal doorgedrongen. Maar we kunnen ook hopen op een grote financiële en economische recessie, dan zal er ook minder gevlogen worden natuurlijk..

4 thoughts on “het plastieken kalf

  1. Op zich een mooie actie, maar het stappenplan is nogal categoriek natuurlijk… Elke dag trachten bewust te zijn van al die facetten is voor mij alleszins een mooi streefdoel, met het bewustzijn dat dat eigenlijk nog maar peanuts is…

  2. Een ander ‘mooi’ citaat over vliegen, dat heel goed dezelfde gedachtengang weergeeft, komt van Tony Blair (uit het boek “Sustainable Energy – wihtout the hot air”, hoofdstuk 29) :

    “Unless we act now, not some time distant but now, these consequences, disastrous as they are, will be irreversible. So there is nothing more serious, more urgent or more demanding of leadership.”
    Tony Blair, 30 October 2006

    “a bit impractical actually…”
    Tony Blair, two months later, responding to the suggestion that he should show leadership by not flying to Barbados for holidays.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s