reflecties uit Holland


Gisteren op de conferentie in Rotterdam een boeiende lezing gehoord van Thomas Rau. Het is een architect die behoorlijk wat ecologische projecten op zijn naam heeft en zijn eigen visie heeft op de gang van zaken. (even opzoeken op internet en krijgt er wel wat van te zien)

Hij was in zijn lezing niet mals voor de projectontwikkelaars en de milieuadviseurs (die allen talrijk in de zaal zaten). Ze hebben er alle belang bij je zoveel mogelijk technieken en spullen aan de hand te doen, waardoor we helemaal afhankelijk worden.

Voor het Cradle to Cradle concept had hij een paar kritische opmerkingen. Het is wel een goed idee, maar het werkt niet omdat de meeste C2C producten nooit in de fase van ontmanteling en hergebruik geraken. Het systeem lekt dus. Zelf stelt hij een nog radicale aanpak voor. Zijn standpunt is dat we op de aarde zijn gekomen als tijdelijke bewoners en ons niet moeten gedragen als eigenaar. Concreet zou dit willen zeggen dat we nooit ‘eigenaar’ kunnen zijn van grondstoffen of grond. Je zou dus wel in een huis kunnen wonen of een toestel gebruiken, maar nooit eigenaar zijn van de metalen of andere materialen die erin zitten. Je betaalt dan wel voor het gebruik (de performance) maar niet voor het bezit. Zo heeft hij in zijn bureau een regeling met Philips om zoveel uren per jaar zoveel lux licht te krijgen. Philips zorgt voor de lampen en betaalt ook de energie, waardoor ze er alle belang bij hebben zo zuinig mogelijk te werken. Het gevolg is dat het huidige model waarbij verspilling geld opbrengt vervangen wordt door een model waar besparing geld op brengt.  De waarde-economie in plaats van de markt-economie. Boeiend dus en je kan er meer over lezen op zijn site: Turn Too

Verder las ik in de trein nog dat er nu een grote debat is in gang gezet over de ‘kropsla’, omdat de Nederlanders steeds meer ingevoerde en voorverpakte sla eten wil mijn een campagne starten voor ‘eigen sla eerst’. Vreemd landje toch, al ben ik nog steeds jaloers op hun openbaar vervoer. In de bussen heb je bijvoorbeeld schermen waar je kan zien welke halte de volgende is, en dit wordt ook nog telkens netjes afgeroepen. Verder zijn er plannen om in Nederland het ‘spoorboekloos’ treinen in te voeren. Dat zou betekenen dat er op de belangrijke treinen om de 10 minuten een trein is. Zodat je de dienstregeling niet meer moet volgen maar op elk moment kan vertrekken. Het zal nog zeker 10 jaar duren voor ze zover zijn, maar van de NMBS heb ik zulke ambities nog niet gehoord, daar gaat het over afschaffen van treinen en stations.

Nog een uitsmijter uit eigen land. Iedereen herinnert zich nog de heidebrand in Kalmthout? Nu heeft de provincie Antwerpen toestemming gegeven om stukken bos naast de heide te verkopen aan projectontwikkelaars (aan bijzonder lage prijzen) om er woningen op te bouwen. Ondanks negatief advies van de gemeente, van alle mogelijke adviesraden en ondanks 60 bezwaarschriften. Dit kan niet. Dus graag allen de petitie tekenen en andere mensen uitnodigen hetzelfde te doen. Blijkbaar is het geldgewin bij projectontwikkelaars belangrijker dan het beschermen van schaarse stukken natuur.

3 reacties op ‘reflecties uit Holland

 1. circulaire economie : gebruik iplv eigendom = eigendom is diefstal ?
  geldt dat dan ook voor de bedrijven ? voor de banken ? voor het geld ? (je bezit het niet, je maakt er enkel gebruik van …)
  mij geen probleem, maar noem het dan toch gewoon bij zijn naam : communisme 😉
  (een geval van oude wijn in nieuwe zakken ?)

  Like

  1. Nee hoor, dat hoeft niet hetzelfde te zijn als communisme. Ik denk dat het voorbeeld van Philips dat duidelijk aangeeft. (Klinkt me toch niet erg communistisch, of wel?)

   Het is trouwens maar de vraag of het probleem met het communisme niet de wijn was, maar de zakken?

   Het basisidee vind ik trouwens prima, hoe dat concreet in zijn werking moet gaan is natuurlijk een andere vraag. Maar wat mij betreft mag men bijvoorbeeld het bedrag dat iemand kan erven sterk begrenzen. Het voelt voor mij fundamenteel onrechtvaardig aan dat mensen rijk zijn enkel en alleen omdat ze rijke ouders hebben.

   De Ter Zake reportage van 1 november is trouwens op dat vlak ook een aanrader. Het gaat over hoe producenten bewust hun producten een korte levensduur geven en soms effectief onderdelen inbouwen die de levensduur beperken. Deze reportage is te zien op: http://www.intermactivity.be/forum/showthread.php?117853-Geplande-slijtage-%28Terzake-1-11-11%29

   Like

  2. Er is niets communistisch aan. Het gaat hier nog altijd om de marktwerking waarbij afstemming gezocht wordt tussen productie en consumptie.
   Of zoals een vriend ooit zei: wat ik niet meteen aan ‘ecologie’ bereikt hebt via politiek, overheid of staat zal ik eerder bereiken via de markt, productie en consumptie…
   De vrije markt is trouwens verre van ideaal, net zoals het communisme (of eigenlijk een door de staat geplande economie), omdat in beide de aannames over menselijk gedrag verkeerd ingeschat en onderschat worden. Het blijft dus zoeken naar die wisselwerking tussen individuele verantwoordelijkheid en systeemverantwoordelijkheid.
   Ik neem mijn verantwoordelijkheid op door zo weinig mogelijk middelen in te zetten voor mijn behoeftenbevrediging en dus zoveel mogelijk middelen ‘over te laten’ voor de anderen. Maar, daarmee geraakt dat nog niet bij die ‘anderen’. Dat is namelijk het herverdelingsvraagstuk en veeleer een systeemgegeven. Moeten we wachten op de systeemveranderingen om zelf in actie te schieten? Neen! Een systeemverandering wordt immers maar ontlokt door de noodzaak naar aanleiding van gewijzigde omstandigheden, en die worden mede veroorzaakt door groepen van individuen.
   Redden we de wereld door onze individuele keuzes? Neen! Maar we zijn wel voorwaarde scheppend voor transities op andere niveau’s dan het individuele, het anekdotische niveau. Zeker als we mét de ‘demos’ , dus democratisch, moeten komen tot ‘harde maatregelen’ die gepaard zullen gaan met verminderen, verliezen, egaliseren, etc…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s