No Impact week: 6 tot 13 november


Voor iedereen die er stiekem van droomt om ook eens No (of Low) Impact Madam of Meneer te worden is er nu een unieke kans. Voor de tweede keer wordt in Nederland en Vlaanderen een No Impact Week georganiseerd.  Als peter van de Vlaamse versie doe ik graag een oproep om massaal deel te nemen.

Het doel is te ervaren wat het verkleinen van je impact op het milieu kan betekenen voor jouw kwaliteit van leven.

Deelnemers treden in de voetsporen van ‘No Impact Man’ Colin Beavan. Een man uit New York die dit experiment een jaar lang volhield. Dit leidde tot een film, een boek en een regelmatig terugkerende No Impact Week in de Verenigde Staten waar inmiddels meer dan 30.000 mensen aan deelnamen.

Beavan benadrukt: ‘Het gaat niet om perfectie, het gaat om leren’. Dit betekent dat deelnemers zo min mogelijk kopen, afval produceren en energie & water gebruiken. Ze eten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, seizoensgebonden & biologisch voedsel en verplaatsen zich zoveel mogelijk op eigen kracht (trap ipv lift, etc.). De impact die ze wel hebben op het milieu wordt gecompenseerd met een goede daad voor de gemeenschap. Negatieve impact + Positieve impact is immers (symbolisch) ‘No Impact’.

Ook dit jaar gaan weer vele deelnemers het experiment aan. No Impact Week Ambassadeurs organiseren lokaal filmvertoningen en proberen zoveel mogelijk deelnemers mee te krijgen in het experiment. Het is zeker niet de verwachting dat deelnemers na de week volledig ‘No Impact’ door het leven gaan. No Impact Week gaat om bewustwording, om gewoontes tegen het licht te houden en simpelweg om de lol van het experiment.

Deelname kan individueel, maar het is ook mogelijk om met je gezin, als groep vrienden, een studentenhuis of afdeling van een organisatie of bedrijf mee te doen. Wie zich aanmeldt op www.noimpactweek.be krijgt een Nederlandstalige handleiding waarin je stap voor stap per dag wordt meegenomen naar een steeds duurzamere levensstijl. Het begint met een dag geen nieuwe dingen kopen (naast voedsel), maar kan eindigen met een dag zonder elektriciteit, mobiele telefoon en televisie. De handleiding staat vol met overlevingstips!  Meedoen dus, op deze blog kan er meer over leven en ook je eigen ervaringen delen…

6 reacties op ‘No Impact week: 6 tot 13 november

  1. Je moet een energieverkwistende smartphone hebben om mee te doen in de No Impact Week ?

    “Follow us on Twitter to receive support messages, ideas and resources throughout the week. Contribute to the conversation and read what others are saying at #noimpact”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s