een trein met trappers?


Vandaag een goed gevulde dag, met deze middag de lancering van WeWatt, daarna naar TV-Limburg voor een interview en life opname van ‘stand by nie’ en vanavond de show in Beringen.

Trouwe bloglezers weten misschien nog dat ik in maart vorig jaar een date had met Patricia Ceysens, de Open-Vld politica die ook wel bekend is als e-mama. In dat gesprek toonde Patricia ook veel belangstelling voor de energiefietsen (ze is later ook afgezakt naar het Belgisch kampioenschap energiefietsen in Dranouter). En zo heeft Patricia contact opgenomen met Werner, de meest befaamde energiefietsenbouwer van het land. Uit deze gesprekken en contacten is dan het idee gegroeid voor een nieuw bedrijf. Dat bedrijf ‘We-watt’ , en zal nieuwe systemen van ‘human energy’ ontwikkelen en verkopen. Zelf heb ik niks te maken met het bedrijf, maar je zou toch wel kunnen stellen dat het een verre uitloper is van het LIM project.

Zoals je op de We Watt site kan zien ligt de klemtoon meer op het stimuleren van beweging en verhogen van de productiviteit dan op het massaal opwekken van energie. Want zoals we ondertussen wel weten van Lowtechmagazine is het rendement van zo’n fiets meestal te laag om de productiekosten ervan te compenseren. Goed, ik heb ook een paar energiefietsen, en voor mij zijn ze vooral goede manieren om mensen te laten ‘voelen’ hoe veel moeite het kost om een lamp van 60 watt te doen branden.

Ondertussen hoor ik dat de NMBS vandaag overweegt om 300 treinen af te schaffen, omdat zelf de energiekost van die treinen niet kan gerecupereerd worden. Tja, ik begrijp dat de NMBS ook efficiënt moet werken, maar ik vrees dat door dit soort beslissingen vooral het aantal wagens weer zal toenemen. Er is duidelijk een gebrek aan een algemene beleidsvisie op mobiliteit. De Lijn, de NMBS, de verschillende overheden die bezig zijn met verkeer en wegen slagen er maar niet in om een lange termijn project op te zetten waar niet de auto centraal staat. Om het energieprobleem van de half-lege treinen op te lossen kunnen er misschien WeWatt machines geplaatst worden in de treinen? Ik zal het straks eens voorleggen aan Patricia.

2 reacties op ‘een trein met trappers?

  1. http://green.autoblog.com/2011/08/23/driverless-ultra-electric-podcars-london-heathrow-airport/

    ik ben misschien idealist en optimist, maar ik geloof in het podcar systeem zoals in heathrow, je komt aan, roept de dichtstbijzijnde podcar op, en je geeft je bestemming in : die podcar beweegt zich over een soort elektrisch lijn in het wegdek, ik denk dat ze vier personen kunnen vervoeren, maar variaties van 8, 10, 16 personen zijn makkelijk denkbaar, deze zouden mits een serieuze aanpassing perfekt over het belgische spoor kunnen bewegen, op die manier wordt dit flexibel, modern, comfortabel, niet gebonden aan vertrekuren, veel minder vertragingen, enz … ik vrees echter dat we met het traditionele nmbs-denken met de logge treinen, vakbonden, vertragingen, rigide vertrekuren enz daar nog lang niet aan toe zijn

    is ook perfekt voor autovrije stadscentra … en het bestaat al, dit is dus geen “verre toekomstmuziek” als overheden maar knopen durven doorhakken en

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s