nakomertjes


Er waren nog wat losse eindjes van deze zomer die ik omwille van de zomerreeks nog niet heb kunnen toelichten. Zo heb ik een hele tijd geleden geschreven over het initiatief van de stad Gent rond dakisolatie. Toen lieten ze warmtefoto’s maken van de daken om zo te zien waar het meeste warmte verloren gaat.

Vorige week kwam het bericht dat de foto’s online staan. Het resultaat van de metingen staat nu online.  Wat mijn dak betreft, ben ik niet echt verrast door het slechte resultaat. (ik woon een beetje onder waar nummer 34 staat) De huisbaas is nog niet te vinden voor dakisolatie, al wil ik voor de winter start zelf het plafond van het ‘winterverblijf’ nog isoleren. Dan mogen ze nog eens een fotootje maken.

Trouwe bloglezers herinner zich wellicht ook nog de ellende bij het spoor eind juni, en de redelijk Kafkaïaanse manier waarop je online een vergoeding kon aanvragen. Ik heb me toen een beetje kwaad gemaakt en mocht mijn ongenoegen uiten via de krant en Peeters en Pichal. Ik heb toen een mail gestuurd naar de bevoegde minister, Inge Vervotte. En kijk, het telefoontje naar PenP had wel snel effect. Ik ben meteen telefonisch gecontacteerd, ik heb een paar mails gekregen, een sorry-pass per post en een mail van Inge Vervotte. In die mail beloofd ze dat de NMBS de mankementen aan het systeem zou onderzoeken.

En kijk op 31 augustus was er opnieuw een mail van  Inge (ik denk dat ik ze nu wel zo mag aanspreken na ons tweevoudige mailcontact). Bij die mail een  brief van grote baas Marc Descheemaecker die toegeeft dat er inderdaad fouten in het systeem zaten en dat nu nu zijn aangepast. Moraal van het verhaal, een beetje druk van de media kan wonderen doen. En als er nog één dienst is die nog goed werkt bij de NMBS is het die der klachtenbehandeling. (een kleine troost voor de mensen die gisteren weer hopeloos vast zaten)

Een andere prangende zomerkwestie was mijn koelkast in combinatie met de beperkte zonneschijn. Mijn plan was om de koelkast uit te zetten tot de teller weer op dezelfde stand zou staan als een jaar geleden. Maar omdat er een pak minder zon was dan normaal de zomermaanden heb ik het dus een twee maanden zonder frigo gedaan. En, jawel, dat is te doen. Wat zijn de gevolgen? Ongeveer elke dag naar de winkel gaan om te kopen wat nodig is (dus geen voorraden bederfbare voeding), minder zuivel en af en toe eens zin om iets echt fris te drinken op een terrasje. Maar bij een zomer als de voorbije is het dus best mogelijk om te leven zonder koelkast. Alweer een zorg minder…

3 reacties op ‘nakomertjes

 1. Eigenlijk is dat (met alle respect) niet echt een huisbaas om over naar huis te schrijven. Wij verhuren ook een woning, en deze is reeds voorzien van nieuwe elektriciteit, nieuwe verwarming, een condensatieketel, 18cm dakisolatie (rotswol) en deftige beglazing. Maar we krijgen er waarschijnlijk binnenkort nieuwe huurders is, en dan gaan we eerst alles nog eens op punt zetten. Zo gaan we ons dak nog eens extra van 8cm PUR (met Gyproc) voorzien, bovenop de rotswol, zodat de zolder ook onmiddellijk als kamer kan worden uitgerust.

  Ik zou het als “verhuurder” niet in mijn kop willen halen om mensen in een niet geïsoleerd huis te laten wonen.

  Wie dus nog een deftig huis zoekt om te huren, in Dilbeek, kan nog steeds iets laten weten, want we zijn nog op zoek naar een huurder.

  Verdere specificaties: Op 20m van een bushalte, mooi dakterras met hardhout afgewerkt, nieuwe badkamer, keuken in perfecte staat (ook eigenlijk nieuw, Chileense eiken deuren en trappen, nieuwe Veluxramen in de zolder, kelder en bergruimte en 3 kamers (als de zolder perfect is afgewerkt, wat we van plan zijn.

  Like

  1. @ Groenhuis, dan ben jij toch echt (spijtig genoeg) de uitzondering en de huisbaas die Steven heeft eerder de regel. En Steven’s huisbaar staat tenminste nog een beetje open voor voorstellen tot verbeteringen, het kan echt nog vele male erger. Voor de meeste huisbanen is enkel de opbrengst van de huishuur belangrijk en is elke investering die niet onmiddellijk terugverdient kan worden, niet interessant.

   Like

 2. Ik ben zelfs een voorstander van een bindend EPC-verhaal. Niet voldoen aan minimale vereisten (zoals minimaal C of zelfs B-label), verbod om te verhuren!
  Ik ben trouwens nog aan het overwegen om het dak van die woning vol te zetten met PV-panelen. De GSC’s (GroeneStroomcertificaten) is dan voor ons, maar de geleverde stroom mag dan gehouden worden (zonder meerkost) voor de huurder.
  En om de huurder extra tegemoet te komen richten we het ook nog verder in (nieuwe verflaag naar keuze op onze kosten)!
  Verhuurders zijn dus zeker niet allemaal huisjesmelkers, maar als ik sommige verhalen hoor, dan schaam ik me wel een beetje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s