11 november 2030: leve de paddestoelen


We beleven weer een stormachtige en natte herfst, waardoor mensen wel eens gaan zeuren. Als het nog een tijd blijft regenen zou dit wel eens een probleem kunnen worden voor de belangrijkste industrie in Gent: de champignonteelt. Zoals iedereen ondertussen weet zijn de vele ondergrondse parkeergarages de voorbije jaren omgevormd tot kwekerijen van allerhande soorten paddenstoelen. Daardoor wordt niet enkel de paardenmest gebruikt die weer in behoorlijke mate beschikbaar is, maar ook de compost uit de vele composttoiletten in de stad.

Gezien de luchtvochtigheid en contante temperatuur in de garages is de opbrengst erg hoog. Er wordt gekweekt in vier lagen, wat maakt dat 1 parkeerplaats tot 800 kilogram per jaar kan opbrengen. Als je weet dat er in de stad ongeveer  4000  ondergrondse parkeerplaatsen zijn komen we aan een totaal van  3 200  ton biologische champignons per jaar. De teelt zorgt voor heel wat tewerkstelling, niet enkel ondergronds, maar ook bij de verwerking van de paddestoelen  tot een hele rits producten. Op die manier hebben de parkeergarages een belangrijke rol gespeeld in het economisch heropleven van de stad Gent.

Sommige (jonge) mensen vinden dat er maar eens een standbeeld moet opgericht worden voor Daniël Termont, de toenmalige burgemeester die zo vooruitziend was om deze kwekerijen te voorzien. Maar als we dan uitleggen dat het in de eerste plaats ging om parkeergarages voor de ondertussen vermaledijde wagens dan is de goesting snel over.

Het is dus nu maar hopen dat het wat minder gaat regenen, want als de onderste lagen van de parking vollopen wordt het lastig voor de champignonteelers. De parkeerplaatsen leegpompen met de systemen die daarvoor voorzien zijn vraagt te veel energie om ze terug aan te zetten.

Met dit regenweer is het alvast een goede zaak dat we niet meer hoeven rond te gaan voor 11-11-11, iets wat ik jarenlang gedaan heb. De organisatie bestaat nog maar doet uitsluitend lobbywerk. Het hele idee van rijke landen die arme landen moeten helpen is helemaal achterhaald. Er zijn nu rijkere en armere regio’s op alle plaatsen van de wereld, en er gaan zelfs stemmen op ontwikkelingshulp aan te vragen bij de Afrikaanse landen die het nu goed doen. Al hoeven wij zeker geen ingeblikte champignons in te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s