Johannes de Doper


Deze morgen is een redacteur van Tertio langs gekomen voor een interview. De kerk is namelijk in gang geschoten als het gaat over duurzaamheid. De volgende editie’s van Tertio zal veel aandacht besteed worden aan groene thema’s en tegelijk wordt een campagne gelanceerd met als titel: ‘de aarde op vakantie’. (de site is www.deaardeopvakantie.be moeten zijn, maar werkt blijkbaar nog niet zoals het hoort)

Deze campagne is een vervolg op een project waar ik enkele jaren geleden nog aan heb meegewerkt. Onder de titel ‘Eco-Kerk’ zijn toen een aantal instrumenten en calculatoren ontwikkeld speciaal gericht op kerken en parochies. De bedoeling was en is om de kerkgemeenschap wakker te schudden en aan te zetten tot actie. Er komen deze zomer een aantal eco-barbecues en zelfs een eco televisiemis.

In het gesprek heb ik aangegeven dat ook het onderdeel spiritualiteit inderdaad belangrijk is als we tot grondige veranderingen willen komen. Alleen gedrag of techniek zullen niet volstaan. Als mensen hun inspiratie halen uit het Boedhisme of het Christendom is voor mij niet zo belangrijk. Als we maar beseffen dat we een grote verantwoordelijkheid hebben voor deze planeet  – of de schepping zo u wil.

De redacteur wees me trouwens op een Column van Bart De Wever (De Standaard, 8 december 2009) waarin hij “Johannes de Doper een low impact man avant la lettre” noemt. In de column stelt hij dat de oorspronkelijk waarden van het christendom zoals soberheid, bestrijden van ongelijkheid en respect voor de schepping een goede basis kunnen zijn voor de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijk stelt hij dat het daarom niet nodig is om ecologie als nieuwe godsdienst voorop te stellen. Voor één keer ben ik akkoord met Bart De Wever, en ik ben wel eens benieuwd in hoeverre hij de levenswijze van Fransicus van Asisi of Johannes de Doper opvolgt.

4 reacties op ‘Johannes de Doper

 1. Alle kanalen zijn goed om zietjes te winnen! 😉

  Goed dat zo’n instituut op de kar van de duurzaamheid wilt springen, dat kan het draagvlak alleen maar vergroten. Het zal waarschijnlijk maar een randfenomeen zijn voor de kerkgemeenschap, grotere verwachtingen mogen we niet hebben. Maar gewoon het feit dat het thema ook bij hen binnensijpelt geeft aan dat het een actueel maatschappelijk thema is. Niet iets voor overjaarse hipies of enkele dromers zonder gevoel voor realiteit.

  Persoonlijk vind ik dat die mensen die het economisch model blijjven aanhangen “dromers” zijn, die blind zijn voor de afgrond waar we op afstevenen. En die afgrond staat los van één of ander “model” of wereldvisie van mezelf. Het gaat immers over de ecologie op globaal vlak. En daar zitten we aan vast, of we het willen of niet. Aan de economie kun je ontsnappen (ergens op een afgelegen eiland kluizenaar gaan spelen bijvoorbeeld). Maar de ecologie is wereldomvattend. Als het systeem ineen stort zal de ganse wereld het voelen.
  Na die ineenstorting zullen nog 10 a 20 % van de soorten overleven. Ik heb een sterk gevoel dat de mens daar niet zal bij zijn. 😦

  Like

 2. Zaterdag 25 juni is het openingsfeest van ecokerk in Antwerpen en De Natuurfrituur verzorgt het lekkers…
  Allen daarheen, dus, ook voor de spiritualiteit natuurlijk.
  Een christelijk begrip die goed duurzaamheid weerspiegelt is ‘goed rentmeesterschap’, iets waar we aan de slag mee kunnen voor deze doelgroep…

  Like

 3. fijne zaak natuurlijk, maar hoe zit het ondertussen met de kerk en hun oficiele houding tov anti-conceptiva ? (dus de gevolgen op bevolkingsgroei en bijhorende uitputting van gronden, waterlagen, visbestanden, …)

  Like

 4. Dankjewel LIM voor je artikel! Ik ben benieuwd naar je interview in Tertio. En dankjewel Lucie voor de fantastische frietjes!

  Toch even een antwoord op de reacties van Wonko en Johan:
  Wonko: het is niet het instituut dat op de kar springt. Het zijn de gelovigen zelf: de kahtolieke ngo’s, de basisbewegingen en de individuen die het moeten waarmaken. Wel hebben we hier in Vlaanderen de uitdrukkelijke steun van de bisschoppen, maar dit is een bottom-up en geen top-down-beweging.

  En Johan: de lijn van het Vaticaan mbt anti-conceptiva is natuurlijk moeilijk vol te houden als gewone sterveling :-). Ik zou echter oppassen met hier ecologische gevolgtrekkingen aan te koppelen .Hoewel je bedenking natuurlijk terecht is en de explosieve bevolkingsgroei die nog een tijd zal aanhouden,ons voor serieuze uitdagingen zal stellen, vind ik het wat gevaarlijk om hier alternatieven voor te suggereren, omdat we dan al snel evolueren naar een Chinees 1-kindmodel of andere modellen die de individuele vrijheid sterk beperken. Rijst ook de vraag aan wie we dit gaan opleggen. Daarnaast is de katholieke kerk wereldwijd nog steeds de grootste verstrekker van gezondheidszorg én onderwijs. Statistisch gezien krijgen vrouwen naarmate ze meer onderwijs genoten, minder kinderen. Ik durf hieruit concluderen dat de bijdrage van de kerk aan de rem op de bevolkingsgroei wellicht groter is dan haar bijdrage aan de aanwas van de bevolking. De bevolkingsgroei wordt regelmatig als legitimatie aangehaald om ons vanalles te verkopen waar we anders niet mee zouden instemmen, denk maar aan ggo’s. Zo wordt geprobeerd om ons wijs te maken dat we onze levensstijl helemaal niet hoeven aan te passen. Let’s face it,dat moeten we wel. En als je de kracht vindt in je eigen spiritualiteit om enkele aanpassingen te doen en je verantwoordelijkheid op te nemen vanuit het besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel, dan zullen deze kracht en je inspanningen duurzaam zijn én als inspiratiebron dienen voor de mensen rondom je.

  O ja, de website is gewoon http://www.ecokerk.be. Volgende ecokerk-afspraak op de Gentse Feesten,waar ook LIM zijn ecologisch verantwoorde ding komt doen. Komt dat zien!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s