eet meer bedreigde vis!


De Vlam doet het weer. Net als vorig jaar met de Zeeduivel slagen ze er in een vis te gaan promoten die niet op een duurzame manier wordt gevangen. Met de campagne “vis van het jaar” wil het Vlaams Centrum voor Visserijmarketing – een onderdeel van Vlam- de consument aansporen om een bepaalde soort vis meer te gaan consumeren.

Dat het deze keer Pladijs (of ook wel schol) is geworden zal niet verbazen, want  “er is dit jaar een uitzonderlijk groot pladijsbestand is in onze zee. De vissers mogen ook uitzonderlijk veel pladijs opvissen, zo’n 6.000 ton. Dat is zo’n 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist.”  Het klinkt dan ook niet zo bedreigend als we er wat meer zouden van eten. Maar als je op goedevis.nl pladijs invoert, dan krijg je volgende informatie.

Op de site kan je lezen dat alle pladijs uit de Noordzee komt en bij de eerste twee soorten (oranje keuze) de manier van vissen behoorlijk is (maar nog steeds tweede keuze) en bij de derde soort (rood) sprake is van onduurzame visvangst. Dus dat er bij deze methode met boomkor veel schade is aan de bodem is én er veel energie wordt gebruikt.

Als je ‘schol’ invoert dan zie je dat er ook twee soorten zijn die een betere quotering krijgen. Daar worden vistechnieken gebruikt die minder schadelijk zijn.

Jammer genoeg lees je bij de mededeling rond de vis van het jaar nergens wat meer info over de gevolgen van de vismethode, en vooral over hoe je als consument kan weten op welke manier je vis gevangen wordt. En zo is het waarschijnlijk dat de toenemende consumptie van deze bekroonde vis door deze campagne zorgt voor bijkomende schade aan de Noordzee. Maar goed dit is geen initiatief van een centrum voor duurzaam vissen, maar van een centrum voor marketing. En dan weet je welke belangen er het meest doorwegen.

9 reacties op ‘eet meer bedreigde vis!

 1. Ik heb mijn roots aan de kust liggen, mijn grootvader was visser. En ik eet graag vis!
  Maar de laatste jaren ben ik bewust minder en minder vis gaan eten, net omwille van de duurzaamheidsaspecten. Het smaakt me nog altijd even goed, maar ik probeer er van te blijven.

  Like

 2. Ik kan iedereen die begaan is met de zee, de natuur, biodiversiteit het boek ‘De Huilende Zee’ van Dos Winkel aanraden.

  Zelf de website goedevis.nl stelt de realiteit nog te mooi voor. Zo zeggen ze niets over het feit dat we – door meer en meer vis van andere kusten dan de onze te eten – eigenlijk het eten van andere mensen letterlijk opeten. Het terug toenemen van illigale stroperij op land hangt in sommige gevallen samen met het verminderen van de visbestanden voor de kusten van de landen waar de stroperij plaats vindt. Als de visser (die gewoon zijn gezin wil voeden), geen vis meer kan vangen, dan vangt hij wel andere beesten.

  Like

  1. Klopt !

   Dit verklaart de ook de piraterij langs de Hoorn van Afrika:
   traditionele vissers worden …piraten, want lege zee…Ai

   Onze kust, daar deed enkele jaren geleden 1 vis het goed:
   de poon of knorhaan (ein grauer Knurrhahn)

   Like

 3. Ik eet geen vis meer. Ik lust het wel graag, maar het voelt niet meer goed.
  In Nederland is er nu regelmatig een spotje op de radio te horen. Een verkoopster prijst een broodje ‘Bleker’ aan. Een lekker broodje, maar zonder……vis! Want er is straks geen vis meer als we op deze manier doorgaan.
  Het is een actie van Greenpeace.

  Like

 4. amai zullen we dan allemaal maar quorn of sojascheuten eten?oh nee das ook nie goe, daar kappen ze regenwoud voor.biefstuk ook nie want die beesten protten zo hard dat het klimaat verandert.dan maar alles eten zo lang er is zeker, daarna minder mensen = minder nood = groei voedselbestand= groei mensen etc etc

  Like

 5. Wij eten nu veel minder vis (en vlees) dan vroeger – onder andere omdat je snel ziet, dat als je enkel MSC-vis koopt, er veel minder volume en variatie is. Dat is op zich al een belangrijk teken…

  Like

 6. Dag Steven,
  ik lees net je opinie in MO over pladijs eten en zo. Het moet nu net lukken dat ik komende zaterdag uitgenodigd ben om te gaan eten met een groep mensen, en ik heb de keuze uit steak of pladijs. Nu weet ik echt niet meer welke de beste keuze is. Kan jij me adviseren?

  groetjes,
  Nancy

  Like

  1. Tja, ik weet niet hoe flexibel ze zijn, maar het feit dat je enkel kan kiezen tussen vlees en vis maakt dat er niks is voor vegetariërs? Misschien moet je dit toch eens aankaarten…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s