een week zonder koelkast


De eerste volle week zonder koelkast is achter de rug. Het ging behoorlijk, maar ook omdat het niet bijzonder warm en de kinderen niet bij mij waren. Deze week zijn ze terug hier en wordt het wellicht wat moeilijker.

Ik heb trouwens nog een hele reeks tips gevonden rond het vermijden van het verspillen van voedsel. De tips komen van een campagne van Toppits (een fabrikant van huishoudfolie), er zitten er nog enkele bij die ik nog niet kende. (die over vlees en diepvriezen heb ik weggelaten)

A. Toppits : Tips & Tricks voor het beter plannen van jouw maaltijden.
• Ga nooit shoppen met een lege maag!
Dit zorgt ervoor dat je meer zal kopen dan je eigenlijk nodig hebt.
• Plan maaltijden rond eten dat je al in huis hebt.
Met andere woorden: alvorens naar de winkel te gaan, check je ijskast, diepvriezer en kasten om te zien wat je nog hebt. Wees creatief – een heerlijke maaltijd kan bereid worden met slechts 4 ingrediënten. Stel een winkellijstje op en voeg daar enkele ingrediënten aan toe die je kan gebruiken in combinatie met eten dat je nog in huis hebt. Heel belangrijk … hou je aan het lijstje als je in de supermarkt bent .
• Wees eerlijk als je de maaltijden plant.
Iedereen wilt dagelijks vers en gezond koken op, maar de realiteit is vaak dat er dagen zijn dat je te moe bent om een geweldige maaltijd op tafel te toveren. Bereid je voor op deze dagen, met enkele snel klaargemaakte maaltijden die ingrediënten bevatten met een langere levensduur. Dit zal je geweten sussen.
• Ga meer dan één keer per week winkelen.
Als je niet graag al je maaltijden op voorhand plant, is meer dan één keer winkelen wel een oplossing.Onthoud wel : check eerst welk eten je nog in huis hebt en koop enkel ingrediënten die hiermee te combineren zijn.
• Hou een voedseldagboek bij.
Hou een lijstje bij (eventueel dmv van een bord aan de koelkast of een kladblok in de keuken) en noteer hierop uw etensresten, op deze manier weet je nog wat je in huis hebt. Als het op is, schrap je het van de lijst. Heel handig om bij te houden wat je op voorraad hebt en het bespaart je tijd alvorens naar de supermarkt te gaan.
• Koop verse groenten en fruit
Ga altijd op zoek naar verse groenten en vers fruit. Heel vaak kan je zelf je hoeveelheid inpakken, en hoef je dus niet meer te kopen dan je nodig hebt.
• Check vervaldata
Om te voorkomen dat je eten koopt dat bijna zijn vervaldatum bereikt heeft, kan je de datum checken wanneer je nog in de winkel bent. Als je gaat winkelen is de enige belangrijke datum de vervaldatum. De “best te gebruiken voor” datum is slechts een leidraad. Zelfs al is een product zijn “best te gebruiken voor” datum gepasseerd, dan is het vaak nog eetbaar. Vertrouw altijd je neus, als je nagaat of je eten al dan niet moet weggooien.
• Ga eten kopen met cash geld.
Het kan moeilijk klinken, maar het werkt. We zijn heel impulsieve kopers, dus het kan handig zijn om je bankkaart thuis te laten. Op deze manier moet je bewuster nadenken over hoeveel geld je uitgeeft en beperk je je vaker tot zaken die je echt nodig hebt.
• Terug naar vroeger
Een alternatieve oplossing voor het bewaren van fruit en groenten op een meer traditionele wijze :in de kelder. Kelders hebben de perfecte temperatuur en kunnen producten veel langer vershouden, zelfs als het seizoen voorbij is. Dus maak er werk van om die kelder eindelijk te ontdoen van allerlei nutteloze dingen en in ruil daarvor krijg je vers fruit het hele jaar door : zeker de moeite waard.

Daarnaast zijn er ook een reeks tips voor het thuis bewaren van voedsel (in de koelkast)

B. Toppits : Tips & Tricks om voedsel thuis te beware
Vind de juiste plaats in de koelkast.
Het bewaren in de koelkast wordt pas helemaal effectief als al het voedsel zijn juiste plaats krijgt. Afhankelijk van de plaats in de koelkast, varieert de temperatuur van ongeveer 2°c (onderaan de koelkast) tot 10-14°c (zijkant van de koelkastdeur).
Drankjes houden van de binnenkant van de deur.

Dit is het warmste gedeelte van de koelkast en dat moet gebruikt worden voor producten die weinig koeling nodig hebben : drank, ketchup, mosterd, … .
Zuivelproducten verkiezen het midden.
Zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en zelfs eieren voelen zich het meest thuis op de middelste plank van de koelkast waar de temperatuur rond de 4°C tot 6 °C is.
Bescherm moeilijkere producten. Groenten en fruit zijn altijd een beetje speciaal. Zij kunnen niet te koud maar ook niet te warm bewaard worden. Als het in de koelkast te koud is, dan kunnen ze bevriezen, maar hou je ze uit de koelkast dan kunnen er door de warmte bacteriën groeien. Daarom heeft een koelkast vaak special groenten en fruitlades onderaan. Dit garandeert ten alle tijde fris en vers fruit..
Voeg de juiste hoeveelheid vocht toe.
Om kruiden en groenten, zoals asperges, vers en knapperig te houden moet je de uiteinden af te snijden en ze rechtop in een glas zetten. Dit glas moet voorzien zijn van ongeveer 1cm water.
Hou het fruit in het oog.
Eén stukje slecht fruit is genoeg om de rest te besmetten. Verwijder het slechte stuk onmiddellijk uit de koelkast. Maar smijt het niet weg, snij het slechte stukje eruit en gebruik de rest van het fruit in een fruitsalade of bij je ontbijtgranen.

 

7 reacties op ‘een week zonder koelkast

 1. Misschien moeten we terug leren voeding bewaren op de manieren van vroeger. Pekelen, in olie, konfijten, roken, … Ik merk dat in onze buurlanden nog heel wat specialiteiten op die manier worden bewaard, maar dat wij het in onze regio liever in plastic doen.

  Like

 2. Nog een tip: plan niet telkens een maaltijd met volledig andere ingrediënten. In vele keukens uit het Zuiden eet iedereen van een bepaald gerecht tot het op is, of het nu veel mensen zijn tijdens één maaltijd, of minder mensen gedurende meerdere maaltijdmomenten. Dat gaat hier in huis ook zo. Iedereen eet wat ik klaar maak tot het op is, en dan begin ik opnieuw te koken 😉
  De aanname dat je drie zeer verschillende maaltijden per dag moet hebben is een heel westers concept en voedingtechnisch niet nodig. Wij eten ook heel veel nutriciënten die we niet omzetten in arbeid, terwijl er in het Zuiden en bij de armere mensen hier veel maagvullig gegeten wordt maar met een tekort aan nutriciënten.Dat zegt ook de VN commisaris voor het recht op voedsel. We zijn dus niet erg ‘eco-efficiënt’ met de voedende bestanddelen die de aarde (en de zon) voortbrengt. Misschien iets om over na te denken als we in de keuken staan of aankopen doen…

  Like

 3. Heb met mn partner 3 jaar zonder koelkast geleefd. Eerste jaar vlakbij de stad, was gemakkelijk met bioplanet niet ver weg. 2 keer in de week naar de winkel.

  Daarna in de natuur gewoond voor 2 jaar, 10km van de winkel. 1 keer in de week inkopen. Eerste dag erna was gehakt of hamburger nog goed. Rest van de week gerookt spek, salami,.. of versgevangen vis. Groenten niet echt moeite mee gehad, enkel sla snel opeten. In de lente en zomer verse groenten plukken in de velden. Fruit, bessen en paddestoelen verzamelen. Overschot werd gedroogd voor de winter. Ook veel vlees gedroogd toen, maar dan voor trektochten.

  Heb nooit de koelkast gemist, toch niet in dit koude klimaat. Maar kan me wel voorstellen dat het veel uitdagender is met kinderen. Zou ik ook niet aanraden.. 🙂

  Like

 4. “• Terug naar vroeger
  Een alternatieve oplossing voor het bewaren van fruit en groenten op een meer traditionele wijze :in de kelder. Kelders hebben de perfecte temperatuur en kunnen producten veel langer vershouden, zelfs als het seizoen voorbij is….”
  Dan moet je natuurlijk wel een kelder hebben in je huis.
  Ons huurhuis heeft geen kelder, enkel een berging onder de trap maar die is net zo warm als de woonkamer (thermostaat zit op die muur). Is het in het voorjaar (eind maart, april) zonnig en lekker warm en het de buitentemperatuur haalt net de 20, dan is onze woonkamer, en dus ook onze ‘kelderkast’ vlot 30 graden, vooral omdat het dan ’s avonds nauwelijks afkoelt (het is dan ’s ochtends om 7:00 nog 20-22 graden).

  Extra ventileren, bv dmv laten doorwaaien kan ook nauwelijk, slechts aan één kant van de benedenverdieping zijn er openslaande ramen. Je kunt uiteraard ook de voordeur open laten staan maar dat lijkt me overdag als je weg bent en ’s nachts om andere redenen niet verstandig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s