bloemetjes en bijtjes


Soms sta ik verbaasd over de goede ideeën die steeds opnieuw opduiken. Zo kreeg ik gisteren bezoek van Liesbeth die wil starten als ‘stads-imker’. Ze heeft nu een 8-tal bijenkasten op enkele plaatsen in de stad geplaatst en is nog daken in Gent aan het zoeken om op termijn tot 150 kasten te kunnen komen.

Wie denkt dat bijen in de stad het niet goed doen kan alvast eens gaan kijken in Parijs of New-York, ook daar heb je heel wat stedelijke bijenkorven. Het blijkt zelfs dat ze heel wat honing en stuifmeel kunnen vinden zelfs in stadsdelen waar weinig groen is. De voordelen zijn uitgebreid. Naast een mooie lokale opbrengst van honing leveren de bijen een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Zo’n project is ook goed voor de lokale economie en maakt een stad iets minder afhankelijk van ingevoerde honing. Ten slotte zijn er ook heel wat educatieve voordelen, zo kunnen stadsbewoners (en schoolkinderen) heel wat leren van het ongelofelijk fascinerende leven in de bijenkast. Niks dan voordelen dus.

Dus binnenkort te bewonderen op mijn dak, niet enkel een zonnepaneel en een zonneboiler maar ook enkele bijenkasten. (wie weet zelfs een goed afschrikmiddel voor ‘zonnepaneel-dieven’) Of het ervan komt is afhankelijk van nog een paar praktische zaken, ik zie het alvast zitten.

Over bijen is er ook een film op komst: ‘queen of de sun’ waarvan hier de trailer  

Zondag sluit ik de enquête over deze blog af. Wie alsnog zijn of haar mening kwijt wil kan hier klikken. En wees gerust, u loopt geen gevaar om een droomreis naar New York te winnen.

8 reacties op ‘bloemetjes en bijtjes

 1. Lijkt me een heel leuk initiatief! Steven, je mag gerust mijn contactgegevens doorgeven aan Liesbeth, dan kunnen we uitzoeken of het dak van ons huisje in Ledeberg geschikt is voor dit project…

  Like

 2. Dat zou hier bij ons op het garagedak waarschijnlijk ook mogelijk zijn. Zou ik best willen.
  Wij hebben een tuin met drie fruitbomen. Ze staan nu prachtig in bloei en ik hoor het gegons van de bijen.
  Wel een opluchting dat er hier nog steeds bijen zijn. We proberen onze tuin insektvriendelijk te hebben. Dus ook nog wat fruitstruiken en het is allemaal niet supernetjes.

  Like

 3. Niet alleen bijen maar ook wespen zijn bijzonder nuttig, want ze voeden hun larven met schadelijke insekten zoals bladluizen en rupsen. Veel mensen weten dat niet. Ik vind het jammer dat ze zo hardnekkig verdelgd worden. Vorig jaar had ik een wespennest aan mijn schouw, en ik woon in een rijwoning. Ik ging ze enkel laten weghalen indien mijn buren er last van zouden hebben. Maar geen geklaag gehoord 🙂 Zelf had ik er nauwelijks last van, af en toe een wesp in huis, maar als je ze voorzichtig naar een open raam loost geraken ze er wel uit. Het is natuurlijk anders als je met babies of kleine kinderen in huis zit, dat snap ik wel…

  Like

 4. Weet wel dat er buiten in agrarisch gebied een stedenbouwkundige vergunning nodig is voor het plaatsen van bijenstallen of bijenkorven.

  Ik ben er niet zeker van, maar het zou me niet verbazen dat die vergunning lang niet altijd afgeleverd wordt, mogelijk vanwege een (ontrechte) angst voor deze beestjes.

  (Het plaatsen van nestplaatsen voor solitaire bijen zal in veel gevallen dan weer niet vergunningsplichtig zijn.)

  Like

 5. Dag Steven, ikzelf ben voor het moment bezig met een cursus tot stagair imker en ben op zoek naar mogelijkheden om hier in Gent waar ik woon een tweetal bijenkasten te plaatsen…is het mogelijk om me in contact te brengen met Liesbeth? contacteer me via klaasroobroeck at gmail com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s