gaat het licht uit?


Ik heb net via internet de Panorama reportage bekeken over de situatie van de elektriciteitsproductie in ons land. Zeer boeiend, wie het nog niet gezien heeft kan via deze link het programma nog eens bekijken:

http://www.deredactie.be/permalink/1.976952

Het is een scherpe analyse van de journalisten van Panorama waaruit een aantal conclusies te trekken zijn.

– in ons land is er al jarenlang geen serieus beleid rond energie, met als gevolg dat we de duurste elektriciteit hebben en steeds meer risico’s lopen op grote problemen

– de zogenaamde liberalisering is een grote flop geworden. De prijzen zijn duurder geworden en de markt is nu in handen van twee Franse bedrijven: Electrabel/Suez en SPE/Gaz de France. (trouwens die andere grote liberalisering van het telefoonverkeer heeft ook geen prijsverlaging tot gevolg gehad)

– de strategie die nu gevoerd wordt, namelijk de combinatie van een monopolie-speler die gigantische winsten maakt met kernenergie én het belemmeren van investeringen in groene stroom maakt dat we op dit gebied ook de slechtste leerling van Europa zijn.

Opvallend ook, in de reportage, helemaal op het einde wordt even geopperd dat we misschien ook iets kunnen doen door ons verbruik te verminderen. Johan Albrecht de milieu-econoom van de RUG weet daar niks anders over te zeggen dan ‘dat is moeilijk in te schatten’.

De belangrijkste maatregel, namelijk massaal inzetten op het verminderen van de vraag is blijkbaar niet de moeite om zelfs maar te overwegen. Dus stevenen we af op een situatie waarin stroompannes regelmatig zullen voorkomen. Mijn energiefiets zal nog goed van pas komen.

PS1: op MO* kan je ook mijn mening nog eens lezen over politiek en mondiale problemen.

PS2: volgende zondag zal de Panorama uitzending ook de moeite zijn: over de massale verspilling van voedsel.

4 reacties op ‘gaat het licht uit?

 1. Dat over die verspilling van voedsel: ik weet niet of ik dat wel wil zien. Ik weet het wel, maar nog eens ermee gecronfronteerd worden gaat triest zijn.

  Like

 2. @ sandra : je kan er ook zelf iets aan doen hoor! En het is mss maar een druppel maar toch….koop eens een brood in snelverkoop,eet het op en/of vries het in. Of koop ipv het product met de verste houdbaarheidsdatum, eens dat met de dichtste. Als je het toch onmiddellijk opeet maakt het toch weinig uit…Of koop eens een misvormde appel, of een kromme komkommer…..
  @ LIM : ik hoop dat de politici jouw stuk in MO lezen : heel trefzeker geschreven. En weeral een waarheid als een koe. En ik hoop dat jouw huisbaas eindelijk eens gaat isoleren bij je!

  Like

 3. en zo verschuift dan de economie naar minder energie intensieve activiteiten naar minder. minder intensief en/of minder economie. lees minder inkomsten en dus minder consumtie. verplicht LIM dus.
  anderzijds, waar blijft het slimme net dat toestellen aan- en afschakelt naargelang de elektriciteitsprijs ?
  elektriciteit te duur : diepvriezers, boilers, batterijladers, … kortom alles wat elektriciteit rechtstreeks of onrechtstreeks opslaat tijdelijk uit.
  ook dom verbruik zoals snelwegverlichting kan gewoon uit. dan wordt er mogelijk gelijk trager/zuiniger gereden.
  kortom een totale black-out waar ook alle communicatie (wegsignalisatie, media, …) uitvalt hoeft dan niet te gebeuren.

  Like

 4. idd eigenaardig dat er niet meer aandacht besteed wordt aan minder verbruik van elektriciteit… een gemiste kans.

  ik begrijp trouwens ook niet dat mensen wel zoveel klagen over de monopolie positie van Electrabel, maar niet de moeite doen om van leverancier te veranderen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s