Veggie de luxe


Gisteren was een super veggie donderdag. Vooreerst viel het nieuwe nummer van het Eva-magazine in de bus. Altijd vol boeiende interviews en info.

Maar daarnaast heb ik gisterenavond iets klaargemaakt met ‘beeter’ , een veel besproken nieuwe vleesvervanger uit Nederland. Dit product (op basis van soja) is nog niet in België te koop, maar via de webwinkel van Veggie-de-luxe kan je nu ook een aantal producten bestellen mét beeter in verwerkt.

Een vriendin had me getipt dat de leveringen van Veggie de luxe op donderdag in Gent gratis is en dus hadden we gezamenlijk een bestelling gedaan met o.a. vegetarische vol-au-vent, ‘kip zonder kip’ en vegetarische speklapjes. Jaja, dit klinkt wel allemaal redelijk vlezig voor vegetariërs. Ik denk soms dat we moeten oppassen voor het omgekeerde effect, want stel dat mijn kinderen op die manier vol au vent lekker vinden en het dan wel eens mét vlees willen proeven…

Gisterenavond hebben we met zijn 4en de Vol au vent getest (zie foto). De bevindingen van de jury waren als volgt:

– lekker van smaak

– iets te veel champignons en misschien wat te weinig ‘beeter’

– veel te veel champignons (opmerking van Marieke die geen champignons lust)

– de stukjes beeter smaken lekker en je kunt er stevig op bijten

– het uitzicht doet niet onder voor het echte spul

– het ideale product op verstokte vlees-eters over de streep te halen om eens iets vegetarisch te eten.

Het is natuurlijk niet het meest ecologische (een kant en klaar product en dat thuis wordt geleverd) en het is ook niet perse nodig om dit soort vleesvervangers te gebruiken als vegetariër. Anderzijds is het goed dat er een breed gamma is van producten die elke consument kan verleiden. En zo zijn er ook een aantal mensen die graag kant en klare, lekkere en net-echte veggie producten willen. (Ter info: de kostprijs van 800 gram Vol au vent = 8,5 euro) Voor mij hoeft het niet echt maar aangezien alle beetjes helpen om de consumptie van dierlijke producten ter verminderen kan ik dit toch aanmoedigen. (na het weekend een verslagje van de speklapjes!)

10 reacties op ‘Veggie de luxe

 1. Af en toe bekruipt mij het gevoel dat het eco-verhaal op z’n grenzen loopt. Vleesvervanger op basis van soja: ja, worden er niet hele bossen gekapt om massaal soja te telen? Dus dilemma: minder vlees, maar meer bos kwijt ? Soms zie ik door de vlees-bomen het gekapte bos niet meer. Haha.

  Like

  1. Dag Fré,

   Je ziet inderdaad door het bos de bomen niet.

   Zowel voor de soja-vleesvervanger als voor het vlees heb je momenteel soja nodig. In het eerste geval om de vleesvervanger te maken, in het tweede geval om dieren te voederen. Het laatste is simpelweg minder efficiënt. Waarom ? Wel die dieren moeten de hele tijd hun metabolisme op peil houden, en daarbij gaat energie verloren. Afhankelijk van het soort van vlees is dat redelijk wat tot zéér veel ! Vooral rundvlees scoort bijzonder slecht.

   Hopelijk heb je nu wat meer zicht.

   Like

 2. 95% van de gekweekte soja gaat tegenwoordig naar diervoeder en slechts 5% naar mensen.
  Voor 1 kg vlees heb je al snel 7 kg soja nodig, het is duidelijk dat indien we het vleesverbruik terugschroeven, we met dezelfde oppervlakte 7 x meer mensen kunnen voeden of evenveel mensen met 7 x minder oppervlakte…

  Like

 3. Ik ben zelf geen zo’n grote fan van vleesvervangers, ik probeer de keren dat ik vegetarisch kook geen vleesvervangers te gebruiken. Tofu reken ik niet tot de vleesvervangers.

  Ik heb zoiets van als je dan toch vlees wilt eten, eet dan gewoon vlees (maar niet teveel). Misschien is dat de invloed van mijn grootvader (was beenhouwer)???

  Maar wat deze visie nog versterkt heeft was het bericht dat vleesvervangers produceren erg veel energie (en water) kost. En gezien het milieuvriendelijke aspect voor mij de belangrijkste motivatie is om vlees te minderen, vond ik dat wel een overtuigend argument om mijn visie te versterken.

  Ik heb ook sterk de indruk dat de hoeveelheid vlees die als ‘normaal’ gezien word, helemaal niet gezond is voor ons.

  Gisteren nog eens vegetarisch gekookt, het blijft een moeizame zoektocht en een lang leerproces voor mij. Maar stilaan heeft het vegetarische koken toch zijn ingang gevonden bij ons thuis. Ik denk dat we stilaan toch in de buurt van 1 keer per week beginnen te komen. En de rest van de tijd hebben we de vleeshoeveelheden sterk beperkt.

  Like

 4. @Wonko : Wij vinden het dus ook heel moeilijk om écht vegetarisch te koken. Op de één of andere manier smaakt het dan toch niet even lekker. De dagen dat we dan toch vegetarisch koken, kom ik vaak niet verder dan een eitje ipv vlees of tomatensaus (zonder gehakt) bij de spaghetti.
  Onze oplossing bestaat er tot nu toe ook in om gewoon de hoeveelheid vlees/persoon sterk te verminderen (slechts de helft van wat we gewoon waren) en hiermee doen we dan toch beter dan enkel donderdag veggiedag.

  Like

 5. @ Martine: hi, mijn man en ik zijn een jaar geleden overgeschakeld naar-vegetarisch (max. 1 x per maand vlees, max 2 x per maand vis, enkel bio en duurzaam).
  We dachten dat het echt moeilijk ging zijn maar dat valt reuze mee. Dankzij pasta, diverse ovenschotels, gebakken rijst, wokschotels en groentetaarten eten we niet zo vaak meer een klassiek bord “aardappels-groente-?” (dat wordt dan wel eens een groente- of seitanburger).
  Het kookboek Donderdag Veggiedag heeft ons goed op weg geholpen, veel leuke ideeën voor minder klassieke gerechten.

  Like

 6. Het is zoals met zo vele dingen ook wel wat gemakzucht, hé. Je kookt zoals je het thuis hebt zien doen … aardappelen+groenten+vlees/vis lijkt een vanzelfsprekendheid. Iets nieuws leren is niet gemakkelijk maar een oude gewoonte afleren is nog minder gemakkelijk. ‘k Ben eens gaan kijken op de website van donderdag-veggiedag … en inderdaad, dat kookboek lijkt me wel wat. Bedankt voor de tip! En verder is het een kwestie van je er op te focussen en te oefenen denk ik.

  Like

 7. net mijn bestelling van veggie-de-luxe ontvangen, en ik ben supercontent!
  Vooral hun aanbod vegan kazen is meer uitgebreid dan in de 2 natuurvoedingswinkels die in Antwerpen zijn!
  MV

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s