2010 in cijfers (4)


Hoe is het gesteld met mijn verbruik en impact in 2010? Ik heb net alle meterstanden in een excel gezet en hier zijn de resultaten. (voor de duidelijkheid in de vergelijkingen, ik heb een gezin van 2 personen, namelijk mezelf en 2 halftijdse kinderen)

Water. Totaal verbruik van 12 kubieke meter, ofwel 16,4 liter kraantjeswater per persoon per dag. De gemiddelde Belg gebruikt ongeveer 120 liter.

Elektriciteit. Ik heb 193 kWh groene stroom gebruikt (86 kWh opgewekt door het eigen zonnepaneel). Ietsje meer dan vorig jaar onder andere door de pelletkachel. Dit komt neer op een verbruik van 0,26 kWh per persoon en per dag. De gemiddelde Belg heeft  ongeveer 3 kWh nodig.

Gas. Totaal verbruik van 537 m³ (of 6825 kWh),  dit is 10% meer dan vorig jaar. Twee verklaringen: 2010 was gemiddeld 15% kouder dan 2009, en mijn puberdochter is wat meer gaan douchen.

Pellets. In gebruik sinds einde november, in totaal zijn er 20 zakken (of 300 kilogram) gebruikt. Dit is vooral merkbaar bij het gasverbruik van de laatste twee maanden van het jaar. Dat was 70% lager dan in 2009. Met andere woorden zonder de pellets zou mijn gasverbruik een pak hoger geweest zijn. De pellets zijn goed voor 1620 kWh die ik moet toevoegen bij de 6 825 kWh van gas. Dus totale behoefte verwarming, warm water en koken is 8445 kWh.Een gemiddeld gezin heeft daar ruim 20 000 kWh voor nodig.

Mobiliteit. In 2010 heb ik ongeveer 900 kilometer (mee)gereden. Ongeveer 400 kilometer tijdens de vakantie, ongeveer evenveel voor het materiaal transport voor Dranouter festival en dan nog enkele kleinere ritjes o.a. om het dubbel glas op te halen. Een gemiddelde auto doet iets meer dan 15 000 kilometer. Daarnaast heb ik ook wel de trein en de bus gebruikt, maar geen vliegtuig.

Afval. Het strenge regime van het eerste LIM jaar is ietsje afgezwakt. Ik produceer nu een klein zakje restafval per maand (2 kg) en toch 2 PMD zakken per jaar. GFT gaat in het compostvat, glas en papier worden apart opgehaald.

Voeding. Hier geen afzwakking. Geen vlees en vis, vooral lokale en seizoensgebonden producten, een deel ervan biologisch. Alleen een eigen moestuin en stoppen met zuivel zou de voetafdruk nog kunnen verkleinen.

Spullen. Kleren blijven vooral tweedehands (vorig jaar kocht ik wel een nieuwe jas van Hennep), idem met huishoudspullen. Ik heb dit jaar toch enkele boeken gekocht.

Voetafdruk. Met al deze gegevens moet het mogelijk zijn om de ecologische voetafdruk te berekenen. Echter, sinds de nieuwe berekeningen van de voetafdruk waarbij de Belg aan 8 hectaren komt is er geen nieuwe gedetailleerde voetafdrukcalculator gebaseerd op de nieuwe  cijfers. Als ik de oude calculator gebruik kom ik op 1,95 ha. In elk geval wat mij betreft een goed leven, met een impact die toch twee-derden kleiner is dan de gemiddelde Belg. Daarmee ben ik zeker niet de man met de kleinste ecologische voetafdruk. Een groot verschil nog met het eerste LIM jaar. Toen was het een experiment, nu is het gewoon mijn manier van leven.

Als afsluiter nog een statistiekje van deze blog. Daaruit kan je aflezen dat het aantal bezoekers in 2010 groter was dan de voorbije twee jaar. Vandaar nog een woordje van dank aan de vele mensen die in 2010 regelmatig op deze site zijn langs gekomen. De suggesties en reacties van jullie kant zijn een belangrijke steun.

Een reactie op “2010 in cijfers (4)

  1. Bijzondere kleine cijfers, een bijzondere grote prestatie!

    Opvallend om te zien dat warmte (ook al milieuvriendelijk opgewekt) een relatief groot aandeel behoudt.

    Erg interessant. Hoe kom je tot slechts 2kg restafval per maand komt?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s