2010 in cijfers (3)


Graag geef ik ook een reeks positieve cijfers en feiten die me het voorbije jaar zijn opgevallen.

  • Groot-Brittannië verdubbelt de oppervlakte van beschermde oceanen wereldwijd met een reusachtig nieuw reservaat (in Engels).
  • Ondanks tegenwerking van de industrie heeft de Italiaanse minister voor Leefmilieu laten weten dat het verbod op plastic winkelzakjes er vanaf 1 januari onverminderd komt. Dat scheelt alvast 20 miljard zakjes per jaar!
  • Op de biodiversiteitstop in Nagoya is dan toch een akkoord bereikt over het beschermen van de biodiversiteit. Over het klimaat is de kans op een akkoord nog niet helemaal verkeken.
  • Cambio heeft dit jaar zijn 10 000ste autodeler mogen verwelkomen. Er zijn bijna 120 voedselteams in Vlaanderen en het aantal klanten van Ecopower en Triodos is flink gestegen in 2010.
  • Meer dan 60 000 mensen hebben een premie aangevraagd om hun huis beter te isoleren. Ongeveer een kwart van de huishoudens gebruikt nu groene stroom. 55 nieuwe windturbines zijn in gebruik genomen voor de Belgische kust.
  • Eerder dit jaar onthulde de Internationale Walvisvaart Commissie een voorstel om het afslachten van walvissen en de verkoop van hun vlees wettelijk te maken.  Na massale internationale campagne is het voorstel afgekeurd tijdens de bijeenkomst in Marokko en het 24 jaar oude verbod op walvisvangst werd behouden.
  • Het aantal verkeersdoden is in ons land met 7,4 procent gezakt. Nog steeds 755 doden (periode sept. 09- aug. 10) maar toch een positieve tendens.
  • De Britse familie Parker heeft dit jaar voor de 124ste keer dezelfde kunst-kerstboom gebruikt. Daardoor sparen ze een hele hoop CO2 uit.

En dan zijn er nog de duizenden en duizenden acties van mensen over de hele wereld die iets hebben gedaan om hun buurt vrolijker te maken, om de voetafdruk te verkleinen of om ongelijkheid aan te pakken. Merci en doe zo voort!

 

2 reacties op ‘2010 in cijfers (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s