Lim-beleggingstips


Vandaag geen milieu-tips, maar beleggingstips. Het schijnt dat daar nog meer vraag naar is. Ik zal je wel niet kunnen helpen als je op zoek bent naar manieren op je kapitaal snel te verdubbelen, maar vandaag heb ik toch een mooie Belgische tip: frieten!

Jawel, je kan nu een aandeel kopen van een pas opgerichte ‘cvba vso de natuurfrituur Merel’.  Het gaat om een interessant  ecologisch  sociaal incubatieproject.  Een cvba is een coöperatieve vennootschap, een ouderwetse coöperatieve dus. Zo’n vennootschap bestaat uit vele kleine aandeelhouders, meestal mensen die het doel van de coöperatieve goed vinden en willen steunen en/of gebruik willen maken van de diensten of goederen die de coöperatie levert.

De bedoeling is dus dat heel veel mensen een beetje deelnemen aan de cvba vso Natuurfrituur door elk één of enkele aandelen te kopen. Nadat er een aantal aandelen ‘gekocht’ zijn door de vrienden van de natuurfrituur, zal beroep gedaan worden op bijkomende lening én of investeringsfondsen opgericht voor de ondersteuning van de sociale economie.

Het doel van het project is om mensen te werk te stellen en op een commerciële verantwoorde manier erin slagen om zoveel mogelijk Vlamingen te laten genieten van biologische frietjes, sauzen en  vegetarische snacks.

Een aandeel heeft een nominale waarde van 250 euro en dus per storting van 250 euro. Het maximale dividend is 6% per jaar, maar in de eerste twee jaar zal er waarschijnlijk geen dividend uitbetaald worden, tenzij de algemene vergadering anders beslist. Indien je een aandeel koopt, ben je automatisch lid van de algemene vergadering.

Meer dan een storting van 250 euro op de Triodos rekening is er dus niet nodig.  Het rekening nummer is 523-0804097-42. Ik heb alvast mijn aandeel gekocht.

Mijn totale aandelen portefeuille ziet er trouwens als volgt uit: 1 aandeel bij Ecopower, 1 bij Beauvent, 1 bij het Gents ecologisch centrum, ergens nog een van mini-onderneming Hou’t Vast, en dus nu ook bij natuurfrituur Merel. Daar kan Paul D’hoore nog wel een puntje aan zuigen.

 

6 reacties op ‘Lim-beleggingstips

 1. Triodos is een bank waar wij naar uit aan het kijken zijn om wat spaarcentjes naartoe te brengen. Nu zitten we bij Argenta, wat gelukkig niet in het lijstje van grootbanken voorkomt (ook niet voor de lijst met dubieuze praktijken).
  Van Ecopower zijn we ook “aandeelhouder”. Het is wel zo dat je niet beperkt moet zijn tot één aandeel. Je kunt meerdere aandelen “aanschaffen”. Het geeft je wel niet meer stemmen. Anders zou een Electrabel massaal veel aandelen en dus ook stemmen kunnen kopen.

  Een tip is misschien ook de economie sturen door vooral groene producten te kopen. Zo gebruiken voor alle toepassingen een product van Ecover. Het is dan wel geen belegging, maar door onze keuze sturen we wel een klein beetje de markt. Als massaal veel mensen dat zouden doen…

  Like

 2. Ik vind het een topidee, volgens mij ook toepasbaar op andere zaken dan een frituur.

  Zou er ergens geen ‘handleiding’ te vinden zijn waarin beschreven wordt hoe je zo’n cvba opricht en beheerd?

  Je kan zoveel dingen doen: kindercreche, buurtwinkel, hersteldienst, fietsverhuur,bakkerij,…

  Lokale bedrijven die ook aandacht hebben voor de mens onder de vorm van coöperative; dat is de toekomst volgens mij.

  Ik heb wel nog een bijkomend vraagje: stel dat ik een aandeel koop van de frituur. Kan er dan bijvoorbeeld ook aandacht gegeven worden aan andere zaken dan uitsluitend de financiële inbreng? Ikzelf ben bijvoorbeeld technieker van beroep. Ik zou het persoonlijk wel leuk vinden moest ik mijn technische kennis en ervaring kunnen inzetten voor de frituur. Zodanig dat je ook nog een bijkomende voldoening krijgt door een meer rechtstreekse inbreng om de zaak zo goed mogelijk te laten draaien.
  Andere mensen kunnen dan misschien een inbreng doen onder de vorm van marketing, boekhoudkundig, culinair,…

  Like

  1. Het is heel belangrijk dat mensen meer op een directe manier deel nemen aan de economie. Enerzijds als consument, door bewuste keuzes te maken. Anderzijds kapitaal ter beschikking te stellen van initiatieven in ‘duurzame’ economie.
   Na alle kritiek op de banken, kunnen burgers en dus ook klanten van banken, een belangrijk signaal geven door niet langer louter op banken te vertrouwen om het geld – ook het geld van haar klanten- al dan niet ter beschikking te stellen van ondernemers.
   Waarom niet rechtstreeks deelnemen aan de veranderingen en vernieuwingen in de richting van ecologische economie.
   Wat de combinatie van aandeelhouderschap en het aanbieden van kennis, kunde en arbeid: betreft:
   elke aandeelhouder kan aanbod doen om mee te werken in de vennootschap. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit een kost is voor de vennootschap en dat dit dus op een rendabele manier moet gebeuren. Daarom is het niet evident dat meer dan één of enkele vennoten ook werken voor de vennootschap. Bovendien is het net de bedoeling om zoveel als mogelijk mensen aan te werven ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Dit betekent dat de frituur , en alle activiteiten die we nog zullen ontwikkelen, erop gericht is om niet alleen ecologisch te werken, niet alleen biologisch gecertifieerd te werken, maar ook dus sociale tewerkstelling te creëren.
   De voornaamste drempels voor het oprichten van een cvba zijn:
   – een goed idee én een goed businessmodel
   – een business plan en een gezonond financieel plan
   – vennoten, kennis, verschillende competenties
   – last but not least: kapitaal! Dat laatste is echt moeilijk te vinden…
   Voor de concrete stappen kan je je laten begeleiden door bijvoorbeeld Febecoop.

   Like

   1. Hallo,

    Ik heb waarschijnlijk niet helemaal goed omschreven wat ik bedoelde met combinatie aandeelhouderschap/aanbieden van kennis.

    Het aanbieden van kennis zou eerder onbezoldigd en vrijwillig zijn. Zie het eerder als een vorm van netwerken.
    Praktisch: Ik koop een aandeel van de frituur en stuur bijkomend ook mijn cv naar jullie. Op die manier hebben jullie min of meer een idee van mijn competenties. Stel dan dat jullie met een technische vraag/probleem zitten (in mijn geval dan) dan kunnen jullie dat op mail zetten naar mij en dan zal ik in de mate van het mogelijke mijn best doen om jullie te helpen of toch tenminste verder op weg te helpen naar een oplossing. Ik kan jullie natuurlijk niet de garantie geven dat ik op alles een antwoord zal hebben.

    Voordeel voor zowel jullie als voor mij: meer garantie dat het beschikbare kapitaal goed besteed wordt. En ook de voldoening van te kunnen helpen en iets op te bouwen.

    Like

 3. Elke aandeelhouder kan een bijdrage leveren, al dan niet onbezoldigd, maar wel op een geplande manier. Die planning is in handen van de werkende vennoten , respectievelijk de raad van bestuur. Die wordt dan weer gecontroleerd door de algemene vergadering van alle aandeelhouders.
  En ook de strategische lijnen worden door besproken en goedgekeurd. En in de praktijk van elke dag kan een aandeelhouder natuurlijk een handje toesteken, zo dat kan en wenselijk is, maar zelfs dat moet geregistreerd worden 😉
  Anderzijds, als er een verband is tussen aandeelhouderschap en willen werken in de vennootschap dan moet bekeken worden in welk statuut dat kan.

  In ieder geval dus een warme oproep om een aandeel te kopen. En zo het voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ – zoals dat zo netjes wordt omschreven – duurzame tewerkstelling te creëren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s