gewikt en gewogen


Gisteren meegedaan aan het derde en laatste Groen! café, deze keer in Oudenaarde en met een energiefiets om de muzikale intermezzo’s van William Soufriau en Kloot per W te ondersteunen.  Door deze café’s leer ik de topkandidaten en hun standpunten steeds beter kennen.

Zo ben ik behoorlijk onder de indruk van Stefaan Van Hecke (eerste plaats Oost-Vlaanderen). Hij beschikt over een grote dossierkennis, slaagt er in zijn standpunten duidelijk te maken zonder drammerig te worden en doet geen loze beloftes. Een beetje jammer dat jullie als blog-lezers zijn communautair betoog van gisteren niet hebben gehoord. Eigenlijk zou ik hem graag wel eens in debat zien met Bart De Wever.

Ondertussen krijg ik regelmatig mailtjes van groepen en verenigingen die mijn standpunt willen weten over deze of gene kwestie. Eva vzw, de mensen van Donderdag Veggie-dag hebben een beoordeling gemaakt van de partijen en kandidaten wat betreft vleesmatiging en dierenwelzijn. Het zal niemand verbazen dat Groen! daar het beste uitkomt. Zelf krijg ik een vermelding met de donderdag-veggiedag affiche.

Ook Transparency international Belgium deed een oproep naar alle kandidaten om een vragenlijst in te vullen wat betreft integere politiek. Het gaat om zaken als cumul, bekend maken van inkomsten, de combinatie van een politiek mandaat met aanwezigheid in allerlei raden van bestuur en over het transparant rapporteren van verkiezingsuitgaven. Je mijn antwoord en dat van een aantal anderen hier terugvinden.

Het is natuurlijk niet evident om dit als burger allemaal te gaan volgen om een juiste beslissing te nemen. Als ik zie hoeveel moeite wordt gedaan om in steden en langs wegen overal borden en vlaggen met koppen en namen te plaatsen gaan redelijk wat kandidaten ervan uit dat ze vooral veel affiches en folders moeten laten drukken om verkozen te worden. Daarom wil ik ook pleiten voor een onafhankelijke instantie die een berekening maakt van de ecologische voetafdruk van al die campagne’s. Voor mij mag een CO2 taks op verkiezingsvervuiling nu ingaan.

PS: voor al die mensen die een anti-reclame sticker op hun bus hebben en zich ergeren aan de vele folders: dit zijn geen inbreuken op de wet. Politieke ‘informatie’ wordt niet beschouwd als reclame…

3 reacties op ‘gewikt en gewogen

  1. Wat?! Ze mogen dat echt in de bus steken?!
    Ik ben dus één van die mensen die zich eraan ergert! Zo zelfs dat ze recht de papierbak ingaan, terwijl ik ze misschien beter eens lees, kan ik nog eens lachen en/of met mijn ogen rollen…
    Wat me wel is opgevallen: de meeste folders zijn gedrukt op glanzend papier, dat van Groen op gerecycleerd dof papier….

    Het verkiezingsdossiertje van EVA is interessant om lezen! (en het staat niet op papier 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s