de bewuste consument


Via via kreeg ik een powerpoint over de marketing en verkoopspraktijken van een wasproduct. Hieronder kan je even meekijken…

Het gaat dus over twee verpakkingen vloeibaar wasproduct.  De bussen zijn hetzelfde, de prijs ook, maar het etiket is anders… Op de linkse verpakking kan je lezen: groter: 10% meer inhoud. Het aantal wasbeurten wordt op een verschillende manier aangegeven: op de oude bus staat: 20 wasbeurten. Op de nieuwe bus staat: 18 + 2 wasbeurten. Hm, voor zover ik kan tellen is dit evenveel en dus niet 10% meer.

Het wordt nog interessanter als je de achterkant van beide bussen gaat bekijken:

De oude bus bevat dus 1,5 liter product.

De nieuwe bus die dus op de voorkant vermeld dat er 10% MEER in zit bevat slechts 1,4 liter, oftewel 6,7 % MINDER.

Ik zou zeggen, trek zelf uw conclusies… (met dank aan de anonieme persoon die dit heeft uitgezocht)

9 reacties op ‘de bewuste consument

 1. Lekker misleidend, een geluk dat ik zeep rasp (af en toe Ecoverdoos). Je doet dus duidelijk echt op onderzoek uit gaan. Ze spelen gewoon vals. Hoe kom je bovendien aan 20 wasbeurten als en 1dl minder in zit. Logisch zou zijn een concentreerder product, maar dat betwijfel ik. Wel een truk om de mensen minder wasproduct te doen gebruiken, maar dan evenveel betalen? Bedrog overal in een consumeermaatschappij. Want ik geloof best dat meer mensen het wasmiddel zouden voor die ‘10%’.

  Like

 2. Ik heb ook vernomen dat bepaalde koekjesfabrikanten de koekjes een beetje kleiner maken en dan meer in een verpakking doen om te kunnen vertellen dat er meer in een pak zitten, terwijl er netto minder in zit (qua gewicht althans).

  In mensen misleiden gaat men trouwens heel ver. Bepaalde winkel huren geurmachines in. Chocoladegeur (heel subtiel) in een lingeriewinkel, citroengeur in een winkel met huishoudtoestellen. Chocolade wordt namelijk als sensueel ervaren, citroengeur als netjes en hygiënisch.

  Maar ook kleuren. Rood geeft hongergevoel, dus veel logo’s van voedselfabrikanten is rood (of combinatie met geel). Denk maar aan Coca Cola, Quick, McDonalds, LU, Delacre, Cote d’Or, Pizza Hut, etc.

  Een andere truc is om in de winkel de volgorde vaak door elkaar te halen, zodat mensen moeten op zoek gaan en ondertussen vaak impulsaankopen doen. Ook plaats men de meest noodzakelijke producten (eieren, melk enz) achteraan in de winkel, zodat iedereen door heel de winkel moet stappen en weeral impulsaankopen gaat doen. Aan de kassa plaatst men dan speelgoed en snoep…

  Valse schaarste is ook een lokmiddel om mensen in de winkel te krijgen. LIDL is daar trouwens voor op de vingers getikt, maar anderen hebben zich daar ook al aan bezondigd.

  En tot slot plaatst men de duurste spullen op ooghoogte, om daar zoveel mogelijk van te verkopen…

  Like

  1. mjah, akkoord met de valse schaarste, maar de andere praktijken vind ik toch niet meteen bedrog. er is een verschil tussen een flagrante leugen en mensen om de tuin leiden, en stimuleren tot een aankoop.

   Like

  2. Dat er vaak sprake is van marketingstrucs en soms van bedrog is zonder meer waar, maar dat producten vaak van plaats wijzigen om de mensen terug tot zoeken aan te zetten klopt niet.

   In de grootwarenhuizen waar ik regelmatig kom (Delhaize en GB) is dat niet het geval. Daarnaast heb ik 8 jaar in diverse Colruyt gewerkt, en ook daar waren sommige klanten er van overtuigd dat er daar bewust producten van plaats veranderde. Dit gebeurt echter nooit in Colruyt’s. Er zijn drie belangrijke redenen dat producten regelmatig herschikt worden:

   – Het assortiment en de verpakkingswijze evolueren voortdurend. Hierdoor verdwijnt stap voor stap de logische opbouw van een rayon, waardoor het noodzakelijk is de rayon soms terug van nul af aan op te bouwen.

   – Om optimaal van de beschikbare ruimte gebruik te maken (rekening houdend met o.a seizoensproducten) is regelmatige herschikking noodzakelijk.

   – Soms wordt er (op initiatief van de winkelverantwoordelijke of een afdelingsverantwoordelijke) geëxperimenteerd met een andere opstelling in de hoop zo meerverkoop te realiseren.

   Je kan dit alles verkoopstrucs noemen, maar het heeft dus niets te maken met het bewust mensen laten zoeken of omwegen laten maken.

   Like

   1. Dat laatste argument is mensen om de tuin leiden.
    De rede waarom ook bij Colruyt gaan, heeft ook te maken met de vaste opstelling. Maar Makro is kampioen in het verplaatsen van producten. Zelfs de hele winkel wordt regelmatig veranderd. Wie na enkele maanden daar nog eens binnenwandelt zal gauw merken dat het weer zoeken is.

    En ook Delhaize werkt volgens een bepaald principe. Op de wijnen loop je recht op bij het binnengaan, de noodzakelijke producten staan helemaal achteraan (brood, eieren, kazen enz), snoep, boekjes en DVD’s vooraan, liefst aan de kassa. Dat laatste doet trouwens elke winkel. Ik ben eens benieuwd hoeveel snoep er nog zou verkocht worden moesten ze het zetten waar normaal het brood staat!?

    Like

 3. Soms is het blijkbaar erg handig om allerlei voedselintoleranties te hebben want ik ga alleen voor basisproducten de winkel in 😉
  Ik gebruik maar de helft van de aanbevolen dosering voor wittewasmiddelen en doe er een lepel soda bij. Net zo schoon en veel voordeliger en minder belastende stoffen in het milieu.

  Like

 4. Hetzelfde wasmiddel dat je hier aanhaalt stuurde me een tijd geleden een tijdschriftje op om dit product te promoten… een artikel met de titel ‘Low Impact Mum’, dat heb ik toch even gelezen.
  Naast een opsomming van maatregelen die je in een gezin kan doen (spaarlampen, tweedehands kopen, een veggiedag etc) promootten ze hun eigen spul als zijnde ecologisch omwille van het feit dat je hiermee je was op 30° of op koudwasprogramma schoon krijgt. Ik heb hen toen gemaild met de vraag of ze ook een betere biologische afbreekbaarheid konden garanderen, of ze minder schadelijke stoffen gebruiken (voor mens en milieu) en of ze dierproeven doen. Het droge antwoord was dat ze ‘voldoen aan de Belgische norm’

  Ik vond dat toch wel straf.

  Like

 5. Wij wassen, poetsen, douchen, etc allemaal met Ecover. En daar zijn we dik tevreden over. Geen dierproeven, biologisch goed afbreekbaar…

  En minder plastic, want we vullen zelf bij vanuit grote 5L flessen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s