de alimentaire revolutie


Vandaag moeten we in Frankrijk zijn voor de première van een nieuwe film: ‘lokale oplossingen voor een globale chaos.’ De film wil een stap verder gaan dan de reeks van films die ons waarschuwen voor de problemen. Denk maar aan ‘Inconvenient Truth’, ‘Age of Stupid’, ‘Home’ of ‘Our Daily Bread’. Coline Serreau, de cineaste van de nieuwe Franse film vindt dat het probleem nu wel duidelijk genoeg zal zijn en het tijd wordt om te laten zien vanwaar de oplossingen kunnen komen.

Het is wel geen toeval dat ze daarbij terecht komt bij lokale initiatieven en het vooral heeft over het belang van voeding. In het interview hieronder (niet zo’n goede opname) legt ze uit hoe we moeten streven naar een ‘alimentaire democratie’. Met andere woorden, een delocalisatie van de voedselproductie, onafhankelijk worden van olie en kiezen voor een autonome en kleinschaliger voedselproductie. Ik heb de film natuurlijk nog niet gezien, maar uit wat ik er kan over lezen blijkt het toch interessant te zijn. Zeker omdat in de film heel wat mensen ook uit het Zuiden aan het woord komen, en blijkbaar met dezelfde recepten op de proppen komen. Het doet mij er aan denken dat Rob Hopkins (de man van de Transition Towns) ooit heeft gezegd: we zullen in de toekomst allemaal terug wat moeten leren boeren… Op deze site lees je er alles over, en laat ons hopen dat de film ook hier te zien zal zijn…

(met dank aan Jan, die me regelmatig interessante berichten vanuit Frankrijk stuurt)

(wie op youtube even ‘la belle verte’ intikt kan nog een bijzonder film van Coline Serrau bekijken)

5 reacties op ‘de alimentaire revolutie

 1. Hoe technologisch we het ook willen aanpakken, de meer “lokale aanpak” (zoals in boeken van Transitie wordt voorop gesteld) is een onmisbare schakel in het geheel.

  Maar draait het hier ook niet voor een stuk over geld? Ik las onlangs in de krant dat, ondanks de stijgende voedselprijzen, de moestuintjes toch niet in populariteit zijn toegenomen. Eigenaardig. Het is niet alleen goedkoop om zelf je groenten te kweken, het is ook een manier van ontstressen in deze drukke wereld. Een hobby om eens echt het verstand op nul te zetten.

  Like

 2. Hallo,

  Ik heb zonet op youtube de film “La belle verte” gezien. Heel mooi en ontroerend. En vol knipogen naar alles wat in onze maatschappij onnatuurlijk is zonder dat we er zelfs maar bij stilstaan.
  De andere film lijkt ook heel interessant.
  Alvast bedankt voor de tip.

  Met vriendelijke groeten,

  Elke

  Like

 3. Hier in het verre Wallonië hebben ze dinsdagavond de film “Solutions locales pour un désordre global” in het cultureel centrum gespeeld. Jammer genoeg kwamen er amper 12 mensen op af, waaronder enkele leden van “les Amis de la terre” (Waalse natuurorganisatie die jullie allicht wel kennen).
  Het was nochtans een heel confronterende film waarin je ziet hoe ze overal ter wereld met landbouw omgaan. Enkele dingen die ik heb opgestoken uit de film:

  – in Frankrijk is het blijkbaar bij wet verboden om niet hybride zaad uit te wisselen. (Ik vraag me af hoe dat in België zit) Dus ze willen ons zoveel mogelijk verplichten om zaad te kopen dat maar één jaar planten oplevert. Zo moeten we ieder jaar nieuw zaad komen, wat natuurlijk goed is voor hun portemonnee. In enkele landen hebben ze dat begrepen en verzamelen al het zaad dat ze uit hun natuurlijke producten kunnen overhouden. Zo houden die landbouwers mee het aantal variëteiten in groenten in stand.
  – in Indië wordt het aantal vrouwen zoveel mogelijk ingeperkt bij de geboorte. Vrouwen zijn er “nutteloos”, terwijl het toch vooral zij zijn die tot nu toe instonden voor de landbouw.
  – Maïs is van nature een plant die weinig water nodig heeft. Maar ze werd genetisch zo gemanipuleerd dat ze heel veel water nodig had. Wat later was er vanwege de agricultuur een grote vraag naar een maïssoort die minder water nodig had. En natuurlijk werd er dus weer genetisch gemanipuleerd totdat ze een soort vonden die weinig water nodig heeft. Terwijl de natuur dat in eerste instantie gewoon al had voorzien…

  – We bewerken de landbouwgrond teveel en te diep, waardoor we de insecten doden die juist zorgen voor een perfect omgewoelde grond. Daardoor is de aarde uiteindelijk hard en ondoordringbaar als beton.. . wat op lange termijn natuurlijk overstromingen en ander problemen oplevert.

  Kortom: om deze en andere interessante feiten over hoe het wereldwijd met onze landbouw gesteld is, is het een film die echt de moeite waard is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s