weg met suiker


sterkerdansuikerIk heb deze week een interessant boek meegenomen uit de bib; het heet ‘sterker dan suiker’ van Sonja Kimpen. Ik had al wel eens een en ander gelezen over de schadelijke gevolgen van geraffineerde suiker, maar dit boek wil ook een stappenplan aanbieden om van suiker af te geraken. Boeiend vind ik vooral de verhalen over het onstaan van de suikerverslaving en over de manier waarop de marketingjongens van grote merken ons op slinkse wijze verslaafd proberen te maken aan hun spullen door overal suiker toe te voegen. En tegelijk op de verpakking uit te pakken met allerlei claims over gezondheid en mineralen enzovoort. Dat de jaarlijkse inname van suiker de laatste vijftig jaar is toegenomen van 1 kilogram naar 50 kilogram per persoon zegt wellicht genoeg! En het gaat om suikers die ons een kort moment van energie geven, maar uiteindelijk giftig zijn voor het lichaam en op termijn steeds meer schade veroorzaken.

Opvallend is dat in het boek nogal wat tips staan die heel sterk overeenkomen met Low Impact leven. Een paar voorbeelden:

– vooral producten kopen zonder verpakking en die zo weinig mogelijk bewerkt zijn

– meer bio eten, kiezen voor volle rijst, volle pasta, bio-brood

– je leven dynamiseren (meer fietsen, de trap in plaats van de lift, aantal huishoudelijke toestellen beperken)

Met het oog op de 100 kilometer eind van deze zomer en voor mijn eigen gezondheid ga ik dus ook aan de slag om zonder suiker (en alcohol) te leven. Mensen die mij kennen weten dat ik graag en stukje chocolade lust, maar ik geloof wel dat het een goede zaak is om minder slechte suikers te eten. Er zijn trouwens andere dingen die een mens veel meer Low Impact plezier en genot kunnen geven…

11 reacties op ‘weg met suiker

 1. Ik zie ook de positieve effecten van een dieet. De eerste 13kg zijn er nu al af op 10 weken en het is echt gezonder. De bloedwaarden waren veel beter dan voor het dieet. Ik ben er nog bijlange niet, maar elke kg kom ik weer dichter bij mijn doel. Bij ons was niet zozeer het overtollige consumeren van suikers dat aan de basis lag, maar gewoon teveel eten.

  Like

 2. Het is soms zonde om te zien hoezeer dat ons van jongsaf aan wordt ingelepeld. Koekjes/drankjes met suiker zijn dagelijkse kost voor de meeste baby’s en peuters en daarna verergert het nog…
  Het is vaak moeilijk om daarbuiten te gaan staan omdat je nogal aangevallen wordt als je je kindje al dat “lekkers” ontzegt.
  Ik hoop dat velen dit boek gaan lezen om eens de ogen te openen…. Goed idee dat je dit op je blog vermeldt!!

  Like

 3. Het is misschien ook tijd dat mensen terug leren koken in plaats van hapklare maaltijden te maken. Al die kant-en-klare maaltijden bevatten veel teveel zout, vetten en suikers, om nog maar te zwijgen van alle bewaarmiddelen. Gezondheid begint bij gezonde voeding. Hetzelfde voor brood. Zelf vers brood bakken is veel beter. Wij bakken elke week 3 verse broden. En als je eenmaal de smaak van “echt” brood gewoon bent, dan wil je die sponzen van bij de bakker niet meer…

  Gisteren verse bio-boontjes gewokt met ui en champignon, vandaag brochetten gemaakt van paprika, ui en tofoe.
  En in tegenstelling tot wat veel mensen beweren is een simpel en gezond potje koken niet zo tijdrovend. Gemakzucht speelt hier een veel belangrijkere rol! We willen een verpakking in de microgolfoven gooien en voor de tv neerploffen in de zetel. Dat is de echte rede.

  Like

 4. En om de lijn nog verder door te trekken .. Heel wat ziektes en aandoeningen die tegenwoordig heel erg de kop opsteken, zouden met suikerconsumptie te maken hebben. Zo is er bij veel kinderen met ADHD een opmerkelijke verbetering als ze overstappen op suikervrije voeding. Helaas vinden veel mensen het nog altijd gemakkelijker om een kind levenslang op medicatie te zetten dan voedingsgewoontes aan te passen. Het is ook niet gemakkelijk om echt suikervrij te eten. En chocolade kan idd zo lekker zijn 😉

  Like

 5. Ik twijfel er niet aan dat een hoge suikerconsumptie slecht is. Net zoals ik ook redelijk wantrouwig sta tegenover al de bewaarmiddelen, kleurstoffen, … die in ons voedsel wordt gekapt.

  Maar van een verband tussen hoog suikergebruik en ADHD heb ik eerlijk gezegd nog geen betrouw onderzoek gezien. Dus als jij daar wel weet van hebt, graag meer info. Ik heb wel reeds gehoord van de invloed van bepaalde voedingskleurstoffen op ADHD.

  Like

 6. Ik heb ooit eens lang gemontignaced (of hoe schrijf je dat)
  Toen at ik totaal geen suiker en na een korte tijd lust je dat gewoon ook niet meer.
  Alleen, het is ‘begot’ heel moeilijk om dingen te vinden zonder suiker, want zelfs de yoghurt zit onder de suiker.
  Nu met een gezin en een klein kind kan ik het moeilijker opbrengen om daar zoveel energie in te steken.
  Maar als je ziet hoe andere kinderen gewoon vergiftigd worden. Zelfs hier moeten we vaak opletten. Het is gewoon niet zo eenvoudig om dat helemaal te mijden.

  Wat betreft chocolade. De enige die ik eet is de noir de noir, daar zit niet zo heel veel suiker in.

  Het probleem is dat onze maatschappij zo gemaakt is, dat de slechte voeding vlot verkrijgbaar is en in massa’s en dat je voor de rest veel moeite moet doen.

  Like

 7. Het vinden van ‘goed voedsel’ wordt op bepaalde locaties wel steeds makkelijker. Ik merk op dat gebied toch een positieve trend en in supermarkten is het steeds eenvoudiger om naast al de rommel toch ook gezonde producten te kopen. (Al moet men er zich wel voor hoeden dat men niet in de val trapt van producten die door de fabrikant als gezond worden voorgesteld maar dat niet zijn.)

  Ik vind het wel veel moeilijker in b.v cafés, als men een snelle hap wil eten in een station, … Als je geen zin hebt in iets alcoholisch, thee of water wordt je in veel cafés bijna gedwongen om frisdrank of fruitsap van bedenkelijke kwaliteit te drinken. In stations vind je allerlei rommel in winkeltjes en automaten, maar probeer daar maar eens iets gezonds te pakken te krijgen.

  Like

 8. Mijn nieuwsgierigheid naar dit boek werd serieus geprikkeld. Ik haalde het vandaag uit de bib en las het in één ruk uit.
  Interessant allemaal! En leuke tips om je kinderen warm te maken voor dit idee. Maar toch 2 bedenkingen :
  1. Hoe overtuig je je levenspartner om mee te doen?
  2. Waar haal je de tijd om elke dag zo uitgebreid te kokerellen. Zelfs als huismoeder lijkt me het niet haalbaar om voor dit weekmenu te zorgen. Zeker niet als je bedenkt dat je hierbij ook nog voldoende moet bewegen (sporten) en als je bedenkt dat dit niet om een kortdurende kuur gaat maar om het levenslang aanpassen van je voedingsgewoonten.

  Wat ik uitermate positief vind aan het boek is dat je ogen echt opnieuw opengaan om te beseffen wat wel gezond (voeding waaraan niets is onttrokken en niets is aan toegevoegd. Het is voeding die groeit op het land, zwemt in de zee of de rivier of op het land loopt en die van nature smaak heeft) en wat niet gezond is (Verrassend : Yoghurt o% toegevoegde suikers, koeken met extra granen toegevoegd, vruchtensap, ongesuikerde cornflakes, …)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s