1 maand LIM: afval en mobiliteit


Wat afval betreft zijn de resultaten van de eerste maand behoorlijk. Het restafval beperken tot 1 kilogram is net gelukt. De kinderen hebben hun kamer op het eind van de maand nog eens grondig opgeruimd. Aangezien ze dit niet elke maand doen moet het lukken om de volgende maanden de restafval fractie nog wat te verkleinen. PMD is niet voor niks de Perfect MijDbare fractie. Geen drankblikjes, geen pet-flessen, enkel kroonkurkjes, 2 kleine blikjes van tomatenconcentraat en enkele bakjes van aarbeien. Dat is het ongeveer. Glas ziet er niet zo goed uit. Het gaat vooral om flessen van wijn (meestal gekregen op het feestje) die je niet terug kan geven. Mocht iemand dergelijke flessen verzamelen om bvb wijn te maken, laat maar weten! Afvalpapier is flink verminderd, belangrijkste reden is het lezen van de krant in de bib.

Voor mobiliteit is het niet helemaal gelukt om alles zonder auto te doen. Ik heb 6 kilometer meegereden met huisbaas Jan om de regentonnen te gaan halen, en de terugkeer van de Kaaihoeve met de auto is ook goed voor 22 km. Wel wordt die rit gedeeld door 3 mensen, dus de voetafdruk-impact zal beperkt zijn. Ik heb ongeveer 725 kilometer met de trein gereden, waarvan de meeste ritten eigenlijk in opdracht van de VRT waren. Bus, tram en metro zullen goed zijn voor zowat 80 kilometer.

Op basis van al deze cijfers heb ik ook mijn voetafdruk herberekend. Dit komt aan bod in een volgende stukje, samen met een lijstje van ‘zondes’ die ik de voorbije maand heb begaan. Kwestie van de spanning er wat in te houden…

 

 

11 reacties op ‘1 maand LIM: afval en mobiliteit

 1. Beste Steven,

  Ik begrijp je zorg in verband met glazen flessen niet zo goed. Glas wordt toch gescheiden opgehaald en gerecycleerd?

  Jan V.

  Like

 2. Dag Jan,

  Je hebt gelijk hoor, de impact van glas dat gerecycleerd wordt is binnen de totale voetafdruk erg klein. Ik heb mezelf bij de start een aantal doelen gesteld, en die van glas heb ik wat te scherp gesteld.

  De belangrijkste inspanningen zijn en blijven het beperken van alle vormen van (fossiel en nucleair) energiegebruik,

  Steven

  Like

 3. @Jan,

  toch moet ook de impact van glasverbruik niet onderschat worden. Veel mensen hebben het foutieve beeld dat als producten gerecycleerd hun milieu-impact beperkt is. Dat is echter een te optimistisch beeld. Ook hergebruik maar zelf recyclage kost energie, water, … veroorzaakt afval, … maar bovendien is bijna alle recyclage in onze maatschappij een vorm van downcycling. M.a.w. het product dat ontstaat na recyclage is van mindere kwaliteit of men dient nieuwe basisgrondstoffen bij te voegen (dat doet men o.a. bij recyclage van papier, glas, …) om een aanvaardbare kwaliteit te behouden. Downcycling of recycling met toevoeging van nieuwe producten is dus slecht een manier om de hoeveelheid afval vertraagd op een storthoop of in een verbrandingsoven te laten belanden. Natuurlijk is dat nog altijd veel beter dan het rechtstreeks storten, maar afval voorkomen is nog steeds een pak beter dan recyclage, zeker in zijn huidige vorm.

  (Hoewel glas als het uiteindelijk (na ‘verbranding’) gestort wordt een veel veiligere afvalstof is dan b.v. plastics.)

  Like

 4. Hallo,

  Ik wil nog even reageren over al dan niet kraantjes water, water uit flessen.
  Als kraantjes-water (al dan niet gefilterd) in principe niet echt gezond is, is gedestilleerd water dan een optie? (zie http://www.pure-water.be). Of is dit nu ook weer niet nodig? En ik heb geen verstand van wat veel of weinig verbruik is, maar ik veronderstel dat als dat water steeds gekoeld wordt dat het verbruik van zo’n toestel vrij hoog ligt?
  Water in plastic is volledig uit den boze. Ik ben enorm geschrokken van al dat platic in de oceanen en op de stranden. Een regelrechte schande, is het!
  Ocharme onze kinderen! Hopelijk komt er snel een kentering in het handelen van de mensen, want zo kan het toch echt niet verder!

  Like

 5. Dag Martine,

  Kraantjeswater is echt wel gezond hoor. Lees maar even dit artikel van test-aankoop: http://www.test-aankoop.be/map/src/381821.htm
  Volgens mij zijn distilleermamchines niet nodig om het water te zuiver, en ze kosten inderdaad weer energie. Het leidingwater is het meest gecontroleerde water dat je kan drinken. Zorg dat je steeds enkele flessen kraantjeswater in de frigo hebt en je hebt perfect drinkbaar en lekker water.

  Steven

  Like

 6. Dag Martine,

  ter info: gedestileerd water is niet drinkbaar, wegens de lage osmotische druk droogt het je lichaam uit (het tegenovergestelde van de energiedrankjes die sportmensen drinken om snel vocht op te nemen) !
  Aqua gedestilleerd is goed om mee te strijken, maar dus niet om te drinken.
  Zoals reeds hoger vermeld, er is niets mis met kraantjeswater.

  Groeten,
  H20

  Like

 7. Hartelijk dank voor de informatie. Ik ben toch weer wat gerust gesteld. Als ouder heb je toch een grote verantwoordelijkheid over de gezondheid van je kinderen. Ik meende eens te hebben gelezen dat er nog chemische stoffen in het kraantjeswater zittten (afkomstig van medicamenten) die de vruchtbaarheid aantasten. Maar blijkbaar moet ik me hierover toch geen al te grote zorgen maken.

  Like

 8. Hallo allemaal,

  Wat betreft mobiliteit is er niet alleen de verantwoordelijkheid van de burger. Ook de beleidsmensen moeten eindelijk eens voor andere prioriteiten kiezen dan enkel het financiële plaatje en de prestige (De Antwerpse haven en de nieuw geplande brug).
  Bij deze een oproep om even een kijkje te nemen op volgende site : http://ademloos.be/?page_id=34 en een warme oproep om de petitie te ondertekenen.
  De verkeerssituatie in en om Antwerpen is nu reeds zeer belastend voor alle mensen die daar wonen, we kunnen er echt geen extra luchtvervuiling meer bij hebben!

  Like

 9. Voor de bruiswater liefhebbers: Ik heb iets gelezen over een apparaat om koolzuur in kraantjeswater te steken “soda club”. Je kan er ook limonades mee maken.

  Like

 10. @Renaat:
  Niet helemaal akkoord met je kritiek op glas. Je zegt: “zelfs recyclage kost energie, water, … veroorzaakt afval, …”
  Welnu, veel Europese glasfabrikanten werken met een closed loop systeem: water dat ze vervuilen reinigen ze zélf.

  En glas als “downcycling” bestempelen is pertinent onjuist. Als glas goed wordt opgehaald/gesorteerd is het oneindig recycleerbaar ZONDER kwaliteitsverlies. De nieuwe basisgrondstoffen die worden toegevoegd zijn minimaal.

  Je hebt natuurlijk wél gelijk als je zegt dat afval voorkomen een pak beter is dan recyclage. Maar dat geldt dan weer voor elke verpakking.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s