1 maand LIM: de ecologische balans (energie)


De cijfers voor energie. Daarbij heb ik  het verbruik van mei vorig jaar vergeleken met het LIM-doel en met de resultaten van dit jaar. 

Opvallend daarbij is dat het verbruik met bijna 60% is verminderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste acties zijn het buiten gebruik stellen van stofzuiger, microgolf en waterkoker + wassen op lagere temperatuur. Verder worden alle lichten en apparaten uitgezet bij niet gebruik. Veel besparingspotentieel is er niet meer, maar wat wel kan is overschakelen op duurzame stroom. Morgen begin ik aan de bouw van de langverwachte energiefiets.

  

 Het gasverbruik is met ruim 80% gezakt! Aan de verwarming ligt dit niet want zowel dit jaar als vorig jaar stond de verwarming af in de maand mei. De verklaring is dus het uitzetten van het warm-water en overschakelen naar de voetbalkleedkamermethode. Let wel, ik heb het warm water enkele keren aangezet voor de douche van  de kinderen. Als ik dit het hele jaar kan volhouden dan bespaar ik hiermee al snel een derde van het gasverbruik. Het resterende gasverbruik komt van water opwarmen en koken. Overschakelen op Raw Food is nog een optie, maar daar pas ik voor.

  

Leven met 20 liter drinkwater per dag is niet zo eenvoudig (voor ons). Het toilet is dan wel volledig overgeschakeld op regenwater, maar voor wassen, afwassen,  wasmachine, koken en poetsen is er ook water nodig. Mogelijke bijkomende acties zijn de wasmachine met regenwater laten draaien, maar met een emmer zal dit niet lukken. 

   

Samengevat ben ik toch geschrokken van de gerealiseerde besparingen. Ik dacht dat het moeilijker zou zijn om de doelen te halen. Leven met veel minder fossiel energie is makkelijker dan je denkt! (ik kijk al uit naar de winter)

Een reactie op “1 maand LIM: de ecologische balans (energie)

 1. Hey succes;)
  Ik zit alleen nog met de warmwaterboiler die veel te veel gebruikt. Tips zijn welkom.
  En van t winter ga ik kijken hoe ik op t gas kan besparen want dat is de grootste kostenpost.
  tips zijn welkom.
  Ik heb een 1 kachel(gas in de kamer en 1 kleintje in de keuken die ik nu niet meer ga aanzetten want ik vond t verschil minimaal en vochtig was t allemaal niet.
  Alleen weet ik niet of als t vriest ik het moet aanzetten?

  Zit bij greenchoice dus alles is al ecolochisch:D

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s