#durfduurzaamdenken


Het lijkt erop dat we in een week zitten van stappen achteruit zetten. Biden die beslist om een vergunning toe te kennen voor nieuwe olieontginning, Duitsland dat plots op de rem gaat staan wat de uitfasering van verbrandingsmotoren betreft. En wat dichter bij huis: de UGent die met een pennetrek het hele duurzaamheids programma wil schrappen.

Net op een moment dat in alle bushokjes, treinstation en op reclame panelen posters hangen met oproepen om te ‘durven denken’ toont de raad van bestuur van deze universiteit dat ze dat zelf niet kunnen. Want in kader van grootschalige besparingen wordt de Green Office zo goed als opgedoekt. Green Office is een voorbeeld in binnen- en buitenland en reeds jarenlang de trekker van een groot transitieprogramma. Met een team van een drietal mensen en een tiental jobstudenten werken ze keihard rond duurzame mobiliteit, ontharden, verantwoorde catering, energiebesparing en nog heel wat andere thema’s. Zelfs al heeft de universiteit met veel poeha een aantal klimaatdoelstellingen afgekondigd, het zijn niet de woorden die tellen, maar de daden.

Dat de universiteit moet besparen is mee een gevolg van de Vlaamse regering die (alweer) haar eigen beloftes niet nakomt. Toch is het moeilijk te begrijpen dat net dit stuk wordt opgeofferd. De duizenden vliegreizen en de martketingcampagnes zullen meer kosten. En vooral als de UGent het werkelijk meent met duurzaamheid zullen ze er ook in moeten investeren.

Daarom een oproep om massaal deze open brief te ondertekenen en te delen. De definitieve beslissing over de besparingen valt volgende week, dus hoog tijd om waar mogelijk je ongenoegen te laten horen.

Meer info ook in dit stuk op Knack.

Een reactie op “#durfduurzaamdenken

  1. Durf denken. Duurzaamheid gaat voor alles. Jullie zouden als universiteit toch moeten weten dat het om de toekomst draait?!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s