de criminele activiteiten van de olie-industrie


Het is toch onvoorstelbaar. Nieuwe bewijzen die opduiken hoe de olie-industrie al in de jaren zeventig wist van de gevolgen van fossiele brandstoffen op het klimaat en dan maar besliste miljoenen te investeren in het zaaien van twijfel. Je kan het hele verhaal hier nog eens lezen (wie geen toegang heeft tot het artikel; dit zijn de conclusies:

Kortom: ExxonMobil was op de hoogte van de klimaatwetenschap, droeg zelf bij aan die wetenschap, en voorspelde de toekomstige opwarming correct. Maar ondanks die stelligheid in eigen huis bleef het oliebedrijf naar buiten toe een andere boodschap verspreiden. Het benadrukte dat er nog veel wetenschappelijke onzekerheid was over de menselijke impact, dat de klimaatmodellen niet betrouwbaar waren en dat er zelfs een koelere periode aanbrak. Dat was allemaal niet wat de eigen wetenschappers hadden gerapporteerd. Ook over hoeveel koolstof er nog uitgestoten mocht worden om onder de 2 graden opwarming te blijven, waren hun experts duidelijk, maar ook hierover zweeg het bedrijf tegen consumenten en investeerders.

Dit is toch gewoon crimineel gedrag. Bij mijn weten zijn Exxon (en Shell en de andere giganten) nooit gestraft voor deze moord met voorbedachte rade. Integendeel, ze blijven mega-winsten maken en miljarden subsidies ontvangen. Volgens een recent onderzoek in de Groene Amsterdammer blijkt de EU alleen al jaarlijks 137 miljard uit te geven aan steun voor fossiele brandstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat België zelfs aan de top staat met meer 600 euro/per persoon per jaar.

We verzamelen om 10:00 in het Citadelpark (naast het SMAK) om vandaaruit te beginnen aan een geweldloze, burgerlijk ongehoorzame mars. We roepen zowel onze rebellen alsook zusterorganisaties & vrienden op om mee te stappen. We schatten dat de mars rond 14:00 afgerond is.

Meebrengen:

  • vlaggen & bordjes met je eigen boodschap
  • lunch & water
  • jouw medicatie die je die dag nodig hebt
  • oordoppen
  • matje of stoeltje om op te zitten
  • spel kaarten, een boek,…
  • Identiteitskaart

tot dan!

4 reacties op ‘de criminele activiteiten van de olie-industrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s