een hoopvol boek voor moeilijke tijden


Nog een weekje en dan zal ‘Hoop, een kompas in turbulente tijden’ gedrukt zijn. Ik ben heel dankbaar voor iedereen die mee werkte aan het boek en al wie het project heeft mogelijke gemaakt via de crowdfunding. Dank zij die steun zal ik het boek aan de democratische prijs van 15 euro kunnen aanbieden, en zo wellicht meer mensen kunnen bereiken.

PS: voor lezers van de Gentenaar die via het interview op deze site zijn beland, hier kan je meer lezen over het actieblad bij het boek. Het boek kan je hier bestellen (verzending op 10 januari) of nog even wachten voor het in de boekhandel ligt. (Er staat een klein foutje in het artikel vandaag, het boek telt 144 pagina’s, geen 200)

Het is misschien wat contractictorisch; een hoopvol boek voor turbulende tijden. Toch denk ik dat dit een realistische inschatting is. Het extreem weer zal niet plots ophouden, de economie blijft nog een tijd voortsukkelen, de politiek weet het allemaal niet goed meer, specialisten verwachten dat de oorlog nog lang kan duren en er zijn altijd onverwachte zaken die zich kunnen voordoen. Denk maar aan hackers die de stedelijke dienstverlening lamleggen of het conflict tussen Kosovo en Servië kan plots escaleren. Niemand weet wat 2023 brengt, de enige zekerheid is nog meer onzekerheid. Vaak reageren we daarop met cynisme, met klagen of met moedeloosheid. Terwijl er zo veel andere opties zijn.

Daarom is het een hoopvol boek. Want er zijn heel wat keuzes die we kunnen maken, zowel om ons voor te bereiden als om de risico’s te verminderen. In het boek probeer heel concreet te maken wat we allemaal kunnen doen en wat we erbij kunnen winnen. Dat we allemaal een stukje verantwoordelijkheid hebben en allemaal impact kunnen maken. Deze inhoudstafel maakt het misschien al wat duidelijker.

En hier nog mijn wens voor 2023.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s