klimaatcommunicatie


Een van de redenen waarom nogal wat mensen afhaken bij het klimaatthema is dat er niet altijd even zorgvuldig over wordt gecommuniceerd. Te vaak duiken er doemverhalen op, worden mensen schuldgevoelens aangepraat of blijkt vooral onmacht de bovenhand te nemen. Het is dus niet alleen belangrijk om over het klimaat (en de andere eco-crisissen) te spreken, de manier waarop is speelt een grote rol.

Een paar weken terug was ik aanwezig op een studiedag waar Jill Peeters en George Marchall dieper ingingen op dit thema. Alle materiaal van deze studiedag is hier te vinden. Als je wat tijd hebt kan je hier beide lezingen bekijken.

Een interessant en zeer leesbaar document hierover kan je vinden via de KBS daarin staan 10 tips om het publiek te mobiliseren.

Niet alleen woorden zijn van belang, ook ervaringen kunnen meehelpen. Zo zijn er aantal oefeningen en zelfs spelletjes die je kan doen om mensen te laten ervaren waarover het gaat. Wil je daar van proeven dat is deze gratis proeverij op 21 oktober in Brussel misschien een optie. Wil je nog meer opsteken over hoe je een goed klimaatgesprek kan voeren dan blijft de site van Klimaatcontact een goed startpunt. Je kan er zien welke vorming en workshops er op komst zijn.

Tenslotte kan ik ook nog het boek van Katharine Hayhoe aanraden. In ‘Hoop voor de aarde, hoe we samen het klimaat kunnen redden.’ legt ze omstandig uit dat het van groot belang is om met elkaar het gesprek aan te gaan. Ze geeft een heleboel voorbeelden hoe ze erin slaagt met ontkenners en critici verbinding te maken door te zoeken naar gemeenschappelijke waarden en bezorgdheden. Voor wie er niet toe komt om het boek te lezen, hier een samenvatting van haar inzichten op een TED-talk. (Je kan Nederlandse ondertiteling aanklikken)

Ziezo, het vraagt misschien wat tijd om je deze inzichten eigen te maken, maar het effect van je communicatie wordt een stuk groter! Veel plezier ermee.

de link naar de Ted talk

5 reacties op ‘klimaatcommunicatie

 1. Hej Steven

  Een tijd geleden had ik je al een e-mail gestuurd dat deze communicatie het belangrijkste is naar de toekomst toe om onze doelstellingen te halen. Er is toen geen reactie gekomen van jou, maar ben blij dat je dit nu toch aansnijdt.

  En naast de juiste comminicatiestrategie is het ook belangrijk om met alle organisaties samen te werken. Zo staan we veel sterker. Maar echt samenwerken hé, geen overkoepelende organisatie die verder niets doet als hun eigen weg uitstippelen. Neen, een plan opstellen, samen dingen doen, zodat we gerichter kunnen werken met ook minder kosten bijvoorbeeld. Nu zit iedereen in zijn eigen hokje te zwoegen, dat kan je echt niet volhouden hoor.

  Om jou een belletje te doen rinkelen wie ik ben, ik heb vorig jaar heel veel moeite gedaan om jouw boekvoorstelling online te laten doorgaan en ben er toch ook in geslaagd om redelijk wat boeken Amor Mundi te verkopen.

  Ik ga alvast je materiaal van de studiedag doornemen.

  Groetjes

  Frank

  <https://duurzameheistenaars.us19.list-manage.com/subscribe?u=54d232c7a6eba0 22d0817a9ae&id=59a5ed9f96>

  https://www.facebook.com/duurzameheistenaars/ https://www.instagram.com/duurzameheistenaars/?hl=nl

  Frank Van de Leest

  Duurzame Heistenaars

  Keverstraat 1A

  2220 Heist-op-den-Berg

  0473 69 66 01

  frank frank@duurzameheistenaars.be @duurzameheistenaars.be

  http://www.duurzameheistenaars.be http://www.duurzameheistenaars.be/

  Like

  1. Dag Frank
   Bedankt voor je bericht, en ik ben het er mee eens dat samenwerking met een gericht plan heel belangrijk is. Al blijven er nog wel wat vragen over hoe we dit concreet kunnen aanpakken…
   Wat je mail betreft, normaal gezien reageer ik altijd op mails (niet altijd op de blog reacties), weet je nog wanneer je die mail stuurde, ik vind die niet meteen terug in mijn mailbox.
   groeten (en tot zondag op de betoging?)
   Steven

   Like

   1. Hej Steven

    Dat mailtje is al een hele tijd geleden, weet ik zelf niet meer. Maakt niet meer uit.

    Hoe dat je dat concreet organiseert om beter te kunnen samenwerken? Ten eerste zou er een lijst moeten bestaan met alle bestaande verenigingen die bezig zijn met klimaat en milieu. Zodat je iedereen kan bereiken. Iemand van de grote spelers zou dat op zich moeten nemen. Dat is de start. Als daar werk van wordt gemaakt dan maak je al heel wat los. Die verbondenheid die je daarmee opwekt is van essentieel belang om iedereen te kunnen blijven motiveren om verder te doen. Nu bestaan er over het hele land honderden of zelfs duizenden initiatieven die in het niets verdwijnen.

    Ik heb dat hier gedaan voor Heist-op-den-Berg alleen en je ziet het gevolg op een paar jaar tijd. Dat moet ook kunnen op federaal of nationaal niveau, zodat we veel sterker worden en ook veel meer naar ons zal geluisterd worden. De druk naar politici toe zal veel groter worden.

    En een klimaatmars moet op verschillende plaatsen georganiseerd worden, zeker niet altijd in Brussel. Brussel is ook veel te gevaarlijk voor rellen. Er zijn daar ook veel te veel betogingen. Ik zou daar niet graag wonen of een winkel hebben. Er gebeurt altijd wel iets en elke keer zijn het dezelfde mensen die ervoor moeten boeten. Beter elk jaar in een andere provincie. Of zelfs 2 keer per jaar. Of gewoon in plaats van in Brussel alleen, in alle grotere steden vanaf een aantal inwoners. Dan hoeft niet iedereen die lange afstand af te leggen.

    Maar ik zou eerst een lijst aanleggen wie hieraan wil meewerken, er wordt nu zoveel hetzelfde werk verricht door verschillende organisaties. Vroeg of laat houden die op omdat de vrijwilligers het veel te zwaar hebben en het niet meer bolgewerkt krijgen. Ook binnen elke provincie of regio kunnen er dan samen zaken georganiseerd worden.

    We kunnen toch niet verder doen zoals we nu bezig zijn. Elkaars boeken lezen en naar elkaars lezingen gaan kijken. De mensen die dat lezen of lezingen volgen die zijn al overtuigd. We gaan er op deze manier niet geraken OF te laat…

    Groetjes

    Frank

    https://duurzameheistenaars.us19.list-manage.com/subscribe?u=54d232c7a6eba022d0817a9ae&id=59a5ed9f96

    https://www.facebook.com/duurzameheistenaars/ https://www.instagram.com/duurzameheistenaars/?hl=nl

    Frank Van de Leest

    Duurzame Heistenaars

    Keverstraat 1A

    2220 Heist-op-den-Berg

    0473 69 66 01

    frank frank@duurzameheistenaars.be @duurzameheistenaars.be

    http://www.duurzameheistenaars.be http://www.duurzameheistenaars.be/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s