dingen die de burger moed geven


Ik kon er niet bij zijn op de eigenlijke blokkade op zaterdag, maar zondag kon ik toch even van de sfeer proeven bij de afronding van een succesvolle Code-Rood actie. Het is wellicht een unicum in ons land dat ruim 1000 burgers, na maanden voorbereiding, erin geslaagd zijn een belangrijke industriële site een weekend lang volledig te blokeren.

Na afloop zag ik vele vermoeide maar stralende gezichten. Ik hoorde mooie verhalen over het puike werk van de organisatie. Over hoe iedereen zich helemaal heeft gehouden aan de afspraak om geweldloos te werk te gaan. Over hoe de krasse oudjes van Grootouders voor het klimaat in het basiskamp zorgden voor ondersteuning en de vele afwas. En sommigen van hen mee de weg gingen blokeren. Hoe de ploeg van Kokkerellen heerlijke maaltijden maakte met voedseloverschotten. Hoe mensen sliepen op en langs de spoorlijn, in de gaten gehouden door de politie, die rustig op afstand bleef. Hoe iedereen omringd werd door buddy’s en affiniteitsgroepen en zeer zorgzaam is omgesprongen met alle deelnemers.

Tijdens deze actie groeide vooral het besef dat wij burgers het recht hebben de criminele en levensverwoestende activiteiten van giganten als TotalEnergies aan te klagen en stil te leggen. Net als het gevoel dat samenwerking loont en zorgt voor verbondenheid en kracht.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/08/code-rood-blokkeert-site-totalenergies-in-feluy/

Ook in de berichtgeving is vooral aandacht voor de motieven van de deelnemers, de geslaagde organisatie en de diversiteit van de deelnemers. Ik hoop dat er nog dergelijke acties komen en we dan met nog meer mensen opkomen voor de rechten van mens en natuur. Wie de volgende kans op dergelijke unieke ervaring niet wil missen kan zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief. Met veel respect voor iedereen die aan deze actie heeft meegewerkt! Dit zijn de dingen die de burger opnieuw moed geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s