Vintage Low Impact Man


Het heeft ongeveer 14 jaar tijd gekost maar kijk, de tips waarmee ik in de begindagen als Low Impact Man mee rondzeulde zijn nu plots overal. Je kan geen krant of website openen of daar zijn ze dan. ‘Onder het motto ‘alle beetjes helpen’, kleine ingrepen om je energieverbruik te verminderen’. of ‘Van je boiler over je smartphone tot je televisie: zoveel kosten je huishoudtoestellen per jaar aan elektriciteit’. of ‘Low Tech tips om je huis te verwarmen’ en nog veel meer. Dat heeft natuurlijk niks te maken met een plotse bezorgdheid over het klimaat maar alles met de energieprijzen. Het doet me denken aan een quote die ik ooit hoorde bij een lezing van energiespecialist Jeremy Legget. Hij had het over de traagheid van veranderingen, maar gaf aan dat de ‘kracht van de context’ soms voor plotse versnellingen kan zorgen. Vandaag zitten we inderdaad in zo’n context.

Ik zie nog meer interessante zaken. Samen met mij fulmineren vele mensen al jarenlang tegen verspillende zaken als kunstijspistes in openlucht, openstaande winkeldeuren, terrasverwarmers of helverlichte straten midden in de nacht. Vandaag wordt nog niet geluisterd naar degenen die protesteren tegen verspilling, maar gaan beleidsmakers allerlei beslissingen nemen over koude douches, rolschaatsen in plaats van schaatsen en verbieden van open deuren en terrasverwarmers. Naar ik verneem zou er nu zelfs een tekort zijn aan thermisch ondergoed!

Ik merk het ook aan de vragen die ik krijg om terug sessies te gaan geven over hoe we energie kunnen besparen. Mij niet gelaten natuurlijk, want al is het motief van financiële aard, de uitkomst is op termijn toch positief. Op korte termijn krijgen we wellicht een opstoot van het gebruik van hout (en kolen), maar tegelijk is er enorme vraag naar zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Dat zijn natuurlijk de acties die ons echt helpen in de energietransitie. Nu maar hopen dat de gedragsverandering blijft hangen en er eindelijk werk gemaakt wordt van een lange termijn visie. Als het kan bijdragen, dan posseer ik nog wel eens in thermisch ondergoed…

5 reacties op ‘Vintage Low Impact Man

 1. Ik kreeg een bericht vanuit de sportvereniging dat stad Leuven heeft besloten alle sportzalen minder warm te stoken, dat we wellicht wat meer aan moesten doen bij het sporten.
  Ik werd daar blij van, want als de stad dat doet heeft dat toch echt wel veel invloed op grotere schaal dan wanneer ik dat thuis doe!

  Like

 2. haha, kom je in thermisch ondergoed naar Brugge straks?!

  Maar ’t klopt hé, ’t enige wat telt is de portemonnee… alhoewel : mijn kleindochter (toen 4) zei in volle coronacrisis : ‘oma je moet je handen wassen hé’, en daarna :’maar je mag de kraan niet laten openstaan, dat is slecht voor het milieu’. En ik reageerde met : ‘ja, nu is ’t voor ’t milieu, toen ik kind was, was ’t van : da kost geld!!! ‘ L’histoire se répète!

  allee, tot vanavond… succes !

  Like

 3. “Ideetjes voor besparingen” is op het werk momenteel ook een hot item. Op zich allemaal niets mis mee, maar -in tegenstelling tot vintage LIM- is de huidige ideetjesgolf niet ingebed in een algemene ideologie en/of langetermijnvisie. Ik vrees dat deze lancune binnenkort (politiek) zal ingevuld worden door de ‘gemakkelijke’ ideologiën als ‘de andere is de schuldige’ en ‘we zullen voor onszelf moeten zorgen’.

  Like

 4. Precies wat ik ook al dacht: ze zouden je tips er nog eens moeten bijnemen. Jammer iss wel dat het van financieel moeten is, dat maakt het allemaal wat minder leuk. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s