de tijd dringt


Het stond al langer op mijn bucketlist, maar gisteren is het voor het eerst gelukt. Deelnemen aan het lokale XR-café. Extincion Rebellion is gestart in 2018 in het Verenigd Koninkrijk, toen 100 academici een dringende oproep deden voor een doortastend klimaatbeleid. Ondertussen is XR een internationale beweging met ook in ons land heel wat lokale groepen.

In de pers worden ze vaak afgeschilderd als ‘extreem’, maar wat ik zag was een diverse groep zeer lieve mensen die bezorgd zijn om het leven op aarde. Geweldloosheid staat heel hoog in het vaandel net als inclusie en basisdemocratie. De eisen en waarden van de beweging zijn helder. Het grootste verschil met andere milieugroepen is dat ze ervoor kiezen via burgerlijke ongehoorzaamheid actie te voeren. Wie terugkijkt in de geschiedenis weet dat grote maatschappelijke veranderingen (stemrecht vrouwen, rechten voor arbeiders, afschaffen slavernij, afschaffen apartheid) ook op die manier tot stand zijn gekomen. De urgentie van de klimaatzaak is een bijkomend argument om een versnelling hoger te schakelen. We hebben ondertussen 27 internationale klimaatconferenties achter de rug en heel die tijd is de CO2 uitstoot blijven stijgen. Dus ja, geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid is legitiem.

Omdat samen rond dit thema aan de slag gaan zo belangrijk is deel ik graag nog enkele oproepen.

Gents MilieuFront organiseert samen met Act4Change en Klimaatcontact nu en dan een klimaatcafé. Dat is een kringgesprek waar je gevoel en je persoonlijke verhaal centraal staan, en waar je in contact komt met anderen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door ervaren gespreksbegeleiders. Er zijn geen experten, er is geen advies: alles draait rond delen en ontmoeten.

De eerste bijeenkomst was in juni 2022, dit jaar staan er nog twee gepland: zaterdag 1 oktober (14.30-17u, in het Geraard de Duivelsteen bij BROEI) en zondag 4 december.

Omdat we het gesprek in beperkte groep voeren, vragen we om vooraf in te schrijven. Dat kan hier: https://www.gentsmilieufront.be/events/klimaatcafe/

Overal in het land kan je terecht voor de workshopreeks van Klimaatcontact. Hier alle data en mogelijkheden om in te schrijven.

En tenslotte is er ook Code-Rood op 8 en 9 oktober!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s