VRT: nog meer gas geven?


Ondertussen kregen de honderden mensen die een klacht naar de VRT stuurden naar aanleiding van de sponsoring door TotalEnergies allen hetzelfde antwoord.

De redenering dat ze willen ‘in spelen op de actualiteit’ wringt wat, want precies die actualiteit maakt zo’n kwis ongepast. Verder schrijven ze ‘op het moment van de overeenkomst waren de gasprijzen niet zo hoog’. Onze klacht gaat vooral over de klimaatshade. Ik vermoed dat die overeenkomst toch niet dateert uit de periode toen we nog niets wisten over de rol van fossiele brandstoffen bij klimaatverandering.

Maar goed, een legaal bedrijf mag inderdaad het klimaat om zeep helpen, zo werkt onze economie. En het mediadecreet verbiedt wel reclame op sterke drank en roken, maar niet op producten die het klimaat bedreigen. Nochtans is het mediadecreet duidelijk:

[Art. 62. Commerciële communicatie en boodschappen van algemeen nut mogen niet aansporen tot gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid of de veiligheid, of dat in hoge mate schadelijk is voor het milieu.

Ik vermoed dat iedereen het wel over eens is dat a) klimaatverstoring schadelijk is voor gezondheid, veiligheid en het milieu en b) fossiele brandstoffen een belangrijke oorzaak zijn van die klimaatverandering. Dit zijn ook de argumenten van de Europese actie om reclame voor fossiel te verbieden.

Dus voor de volgende stappen ga ik met de Grootouders voor het klimaat eens mijn licht opsteken bij de Klimaatzaak, Greenpeace en een paar anderen om te onderzoeken of een juridische stap zinvol is. Indien er massale steun van het volk nodig is hoor je het zeker hier! (Alvast bedankt aan iedereen die een klacht heeft gemaild, en het kan geen kwaad ook te reageren op hun antwoord.)

4 reacties op ‘VRT: nog meer gas geven?

 1. het concept van de quiz/prijs is dezelfde als in ‘they shoot horses, don’t they’ over de dans marathons tijdens de grote depressie en is even moreel verwerpelijk…

  Like

 2. Proficiat, Steven !
  Goed aangepakt, duidelijk geargumenteerd.
  Ik sponsor een heel klein beetje Client Earth, een internationaal advocatenbureau, met afdeling in BE, die greenwashing aanpakken . Ik denk trouwens dat Greenpeace en Grootouders voor het Klimaat daar mee werken.
  Sukses verder.

  Geliked door 2 people

 3. Ik stuurde de mail vandaag pas, en vermelde dat ik ook de reactie van de VRT al las. Ik voegde daarom deze zin toe: “Vermits archieven goed bewaard worden, voel ik nu al plaatsvervangende schaamte als mijn kleinkinderen ooit beelden uit de oude doos te zien krijgen hoe in de tijd van hun oma en opa er tijdens spelprogramma’s nog gewoon reclame gemaakt mocht worden voor fossiele grootmachten… 😉”

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s