de jacht op tips is geopend


Terwijl de meeste voorpagina’s gevuld zijn met koninginnen staat er op die van de Krant van West-Vlaanderen iemand anders. In zijn thermisch ondergoed dan nog wel.

Even terzijde, de belangrijkste reden dat ze aan mij wat tips gevraagd hebben is eigenlijk omdat ik toevallig West-Vlaming ben. Nog iets, zelf zal ik mezelf nooit ‘expert’ noemen, hooguit ervaringsdeskundige, maar jullie weten hoe de media werken. Toch vind ik het belangrijk om in te gaan op dit soort vragen. Want naast de gebruikelijke huis-tuin en keukentips kan ik er meestal wat andere zaken insmokkelen. Bijvoorbeeld deze boodschap:

Het is trouwens opvallend dat in alle kranten en programma’s plots wel heel veel tips over energiebesparen gedeeld worden. Dat heeft niks te maken met de klimaatcrisis, maar alles met de hoge prijzen. Een mogelijke verklaring is wat vandaag in De Standaard staat in een goed stuk van Caroline de Gruyter.

In zijn laatste boek, Die Metamorphose der Welt, kwam Beck bijvoorbeeld op de proppen met het begrip ‘emancipatorisch catastro­fisme’. Dat klinkt als een mond vol. Maar wat hij bedoelde, is simpel: dat de mensheid soms pas vooruit komt als hij rampspoed vreest. Anders gezegd: soms heb je een dreigende catastrofe nodig om dingen te veranderen die je allang had móéten veranderen.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat meer mensen hun energiegebruik gaan verminderen. De motivatie doet er minder toe. Dat is ook een van de lessen die ik leerde uit het voortreffelijke boek van Tobias Leenaerts, ‘how to create a vegan world’, nu ook in het Nederlands te koop met als titel: ‘Naar een Vegan Wereld’. En als het kan helpen, dan poseer ik daarvoor graag eens in mijn ondergoed…

2 reacties op ‘de jacht op tips is geopend

 1. ik zei het al jaren terug: het maakt niet uit waarom mensen het juiste doen , als ze het maar doen! (en ik zei het meer dan 20 jaar terug tegen Tobias…) Daarom mijn pleidooi van ‘marketing’ van het ‘juiste’. En uiteindelijk daarmee donderdag veggie dag. Maar dat terzijde. Vraag : de auteur Beck uit het citaat is dat Ulrich Beck, de socioloog?

  Like

  1. hier kan je het volledig artikel (misschien) lezen: https://www.standaard.be/cnt/dmf20220908_97750059
   De Duitse socioloog Ulrich Beck was een onverbeterlijke optimist. Het is jammer dat hij in 2015 al is gestorven, net zeventig jaar oud. Beck had ongetwijfeld boeiende dingen gezegd en geschreven over ons tijdsbestel vol turbulentie, strijd en onzekerheden die we in deze intensiteit al heel lang niet mee­gemaakt hebben – en vooral over onze reacties daarop. In zijn laatste boek, Die Metamorphose der Welt, kwam Beck bijvoorbeeld op de proppen met het begrip ‘emancipatorisch catastro­fisme’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s