Wanneer neemt de VRT de klimaatcrisis echt serieus?


Gisteren heb ik me op de sociale media een beetje boos gemaakt. Waarom? Blijkbaar ziet de openbare omroep er geen graten in om midden in een klimaat- en energiecrisis mee te doen met greenwashing. Ik heb een stukje geschreven voor de opiniepagina van VRTNWS, maar kreeg nog geen reactie. Daarom zet ik de brief hier.

De overstromingen in Pakistan. De hitte en droogte in Europa, de ongeziene hittegolf in China, de door droogte veroorzaakte hongersnood in de hoorn van Afrika. Jawel, over al deze fenomenen bericht de openbare omroep regelmatig. Daarbij verschijnen heel wat stukken die de link leggen tussen het extreem weer, de impact van de mens en de klimaatverandering. Je zou denken dat ze bij de openbare omroep de ernst van het probleem beseffen.

Maar blijkbaar is dit niet het geval. Tijdens ‘Iedereen beroemd’ maakt de openbare omroep dagelijks reclame voor TotalEnergies. Dit bedrijf weet al decennialang dat fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering. Omdat die kennis een bedreiging is voor de winstmarges spendeert TotalEnergies massa’s geld aan greenwashing en desinformatie. Dit alleen zou al voldoende moeten zijn om er niet mee samen te werken. Maar er is meer.  In deze tijd van exploderende energieprijzen blijkt TotalEnergies megawinsten te maken. Daarover kan je meer lezen op de site van de Vrt

Toch heeft dezelfde omroep er geen probleem mee zich te laten sponsoren door dit bedrijf, dat megawinsten maakt op kap van de gezinnen en bedrijven. Meer nog, ik lees op vrtnws eveneens dat TotalEnergies profiteert van de oorlog in Rusland door kerosine te verkopen voor de Russische bommenwerpers. Samengevat: TotalEnergies is een bedrijf dat woekerwinsten maakt, het klimaat om zeep helpt, bombardementen mogelijk maakt en leugens vertelt. Dan zou je toch denken dat er iemand bij de openbare omroep even nadenkt alvorens een sponsordeal af te sluiten? Nee hoor, elke dag krijgen de kijkers het logo in beeld tijdens een ludiek kwisje.

Moraal van het verhaal: uiteindelijk zijn de inkomsten belangrijker dan het klimaat. Daarom krijgen we op televisie en in kranten nog steeds massa’s reclame voor terreinwagens, vliegreizen, terrasverwarmers en cruisereizen. Dit is meteen de reden waarom we geen vooruitgang boeken in de strijd tegen de meervoudige milieucrisis. Zolang de economische belangen voorrang krijgen op gezondheid en natuur blijven we koers zetten richting afgrond.

Dat een commerciële zender zwicht voor het grote geld van vervuilende bedrijven is nog enigszins te begrijpen. Maar dat een openbare omroep actief gaat meewerken aan greenwashing is ontoelaatbaar. Bedek dat logo, zoek een andere sponsor, of knip gewoon dit item uit het programma.

En misschien is hier ook een taak voor de overheid weggelegd. Net zoals reclame voor roken verboden is kan beslist worden om elke vorm van promotie voor fossiele brandstoffen en verbrandingsmotoren uit de publieke ruimte te bannen. Want ondertussen weten we -dankzij de uitstekende informatie van de openbare omroep- dat de schade van fossiele brandstoffen die van het roken vele malen zal overtreffen.

Vind je ook dat dit niet kan? Stuur een mail naar klachtenprocedure@vrt.be (blijkbaar moet je je volledige naam en adres meegeven om geldig te zijn)

7 reacties op ‘Wanneer neemt de VRT de klimaatcrisis echt serieus?

 1. Zijn er bewijzen en beelden van dat Totalenergies verantwoordelijk is voor miljoenen mensen die getroffen zijn door klimaat veranderingen en dat dit bewezen veroorzaakt wordt door oliebedrijven? Zolang niet bewezen is dit laster. Indien bewezen dan is een gerechtelijke procedure meer aangewezen.

  Like

 2. Eén op een kan je dit niet bewijzen. Maar er zijn bewijzen genoeg van klimaatslachtoffers én bewijzen dat TotalEnergie wist en weet dat ze met hun bedrijf de klimaatverandering versterken. Er lopen ook verschillende rechtzaken tegen oliebedrijven hiervoor, Shell heeft die alvast verloren. (Geen idee of er ook tegen TotalEnergies lopen).

  Like

  1. Ook greenwashing alsmede hieraan meedoen is een strafbaar feit. De zaak gerechtelijk laten onderzoeken en dan eventueel de VRT voor de rechtbank dagen. Het moet maar eens ophouden.

   Like

   1. Kent of bent u iemand die de nodige stappen kan in gang trekken indien van toepassing, Rudi? Het antwoord van de vrt op de klacht is:

    Geachte Eline

    Bedankt voor uw belangstelling voor VRT.

    We waarderen het wanneer kijkers, luisteraars en andere mediagebruikers hun mening en feedback met ons delen. Wij trachten hier vervolgens in de mate van het mogelijke rekening mee te houden.

    VRT moet een groot deel van haar inkomsten zelf zoeken. Ongeveer 40% van onze middelen komt niet van de overheid, maar van de markt.

    Iedereen Beroemd heeft deze rubriek gemaakt om in te spelen op de actualiteit en om mensen –in deze moeilijke energietijden- de kans te geven enkele maanden energie (terug) te winnen. We snappen dat dit wrang kan overkomen. Op het moment dat deze overeenkomst werd gemaakt waren de gasprijzen ook nog lang niet zo hoog als vandaag.

    De rubriek zal echter niet worden stopgezet, we kunnen een samenwerkingsovereenkomst niet zomaar verbreken.

    Total Energies is een legaal bedrijf en kan dus sponsor zijn van VRT-programma’s. Het mediadecreet, dat bv. reclame verbiedt op sterke dranken, sluit dit niet uit. Ook andere regels (bv. m.b.t. gokreclame) zijn niet van toepassing.

    Daarmee willen we de klachten die we over deze rubriek hebben ontvangen niet van tafel vegen en we zijn ook zeker niet blind voor de gevoeligheden die vandaag de dag spelen en die ook uit deze reacties naar boven komen. We geven alle feedback die we hebben ontvangen door aan de programmamakers en betrokken directie.

    Wij hopen u hiermee van dienst te zijn geweest.

    Met vriendelijke groeten,

    VRT klanten- en klachtendienst

    ————————————–

    Uw klacht: Sponsoring Total

    Beschrijving klacht: Beste

    Verwijzend naar de mails van mijn medeburgers wil ik ook bezwaar aantekenen
    tegen greenwashing op de openbare omroep. Graag een ontvangstbevestiging en
    opvolging.

    Met vriendelijke groeten

    Like

   2. Eline,

    Op dit moment ben ik eerder iemand die probeert milieubewuster te leven. Wat in deze wereld, enorm moeilijk zo niet bijna onmogelijk is. Amor Mundi lezend, wordt het er nog ingewikkelder op ik sta niet te springen om te Vergentsen ;-). Op het werk stimuleer ik actief het naar werk fietsen bij de collega’s. Ik geef al meer dan een jaar elke week een diverse ecotip in het digitale krantje van het bedrijf.

    Ik kan wel wat vragen stellen bij de mensen die in deze materie beter thuis zijn. Zelfs als blijkt dat het wel degelijk kan bewezen worden dat er sprake is van Greenwashing dan vrees ik dat het ook dan niet eenvoudig zal worden. Het beste is, denk ik, dat er een milieuorganisatie het voortouw zal nemen om de nodige verdere stappen te nemen. Voor zover mogelijk, wat politieke druk. Strengere wetgeving,… Wat activisten op straat 🙂 ,… Zover is het echter nog lang niet.

    Groeten,
    Rudi

    Like

   3. Bedankt om je best te doen, hoe moeilijk het inderdaad ook is! Dat maakt wel degelijk verschil. Misschien heb je in je eentje al een hele hoop auto’s van de baan gekregen.

    Toen ik deze “opdracht” van de VRT met de neus op de feiten duwen voor me zag, kreeg ik al veel stress bij het idee alleen al – vandaar mijn vraag aan u waarschijnlijk. Specialisten à la Klimaatzaak hebben daar hoe dan ookl meer kennis, connecties en energie voor.

    @Steven: wat denk jij? Of is er intussen al zoiets gaande?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s