beste luisteraars…


Eerst nog een Amor Mundi nieuwtje. Ik kreeg net het bericht dat mijn toekomstroman nu ook te beluisteren is via de luisterpuntbibliotheek. Dank zij het geduld en de prachtige stem van Frank Bervoets kunnen slechtziendend, blinden en dyslectici nu ook van het boek genieten. Via de link kan je alvast een fragmentje beluisteren.

Wat het nieuwe boek betreft, de titel en ondertitel worden dank zij jullie reacties steeds duidelijker. Zo ziet de versie van vandaag er uit. ‘Vriezen’ is wellicht niet helemaal correct maar past beter in het rijtje dan ‘bevriezen’. En wees gerust, een professionele vormgever zal dit nog wel onder handen nemen. (En het kan ook nog iets helemaal anders worden).

Over ondertitels gesproken, sinds vandaag heb ik de nieuwe versie van ‘Active hope’ in mijn bezit, het herwerkte boek van Joanna Macy en Chris Johnstone. De ondertitel: “How to face the Mess We’re in with Unexpected Resilience & Creative Power’. Vrij vertaald zou dit kunnen zijn: ‘Hoe de puinhoop waarin we ons bevinden het hoofd bieden met onverwachte veerkracht en creativiteit.’ Het mag duidelijk zijn dat ik hier nog wat inspiratie kan vinden.

Om de focus van mijn eigen boekje-in-wording nog scherper te krijgen is onderstaande illustratie misschien wel nuttig. Grofweg denk ik dat we in deze turbulente tijden drie zaken kunnen doen. Ze beïnvloeden en versterken elkaar.

Het eerste, mitigatie, kennen we het best. Het zijn de vele acties die we ondernemen om onze voetafdruk te verkleinen. Daar bestaan heel wat boeken over, veel van de tips zijn genoegzaam bekend. Dat zal slechts zeer beperkt aan bod komen. Adaptatie is een lastiger domein. Het wil zeggen dat je beseft dat een aantal zaken niet meer op te lossen zijn en je dus moet voorbereiden op schokken. Daarvoor moet je de risico’s onder ogen zien en vandaar uit nadenken over het vergroten van veerkracht. Dat zal de hoofdbrok worden, waarbij het uitgangspunt is dat samenwerking de beste adaptatiestrategie is. Uiteindelijk is er een transformatie nodig. Een ander economisch model (donut economie?) een andere landbouw (agro-ecologie?) een ander politiek model (deliberatieve democratie?) en een andere manier waarop we naar anderen en alle niet-menselijk leven kijken. Daar zal het af en toe over gaan, maar is niet de belangrijkste insteek van het boek. Wat ik vooral wil meegeven zijn acties die zowel de schade beperken, de veerkracht vergroten en kunnen leiden tot transformatie.

(Om de toegankelijkheid te vergroten, is het misschien goed te zoeken naar andere termen dan mitigatie, adaptatie, tranformatie…)

6 reacties op ‘beste luisteraars…

 1. Je laatste bekommernis, de toegankrlijkheid van je pleidooi, is belangrijk. Niet zozeer voor de lezer maar nog meer voor de actievelingen die klimaatgesprekken willen aangaan..
  Wij gaan in Brugge proberen via wijken mensen te mobiliseren rond isoleren en verwarmen van bescheiden huizen. Vooral om de hypothese met cijfermateriaal hard te maken dat in onze stad zoveel percent bewoners dit niet alleen gerealiseerd krijgen. Toegankelijke taal is idan essentieel!

  Like

 2. Ik ben blij dat je book in luisterformaat is uitgekomen! Het was een enorm leuk boek om te lezen. Ik vond het wel nergens in digitaal formaat. Maar ik ben er zelf nog niet uit of e-books een vloek of een zegen zijn. Verbruikt minder energie bij productie, maar wel bij het lezen zelf. Hopelijk gaan we snel naar een nog duurzamer electriciteitsnet, dan moet ik me niet meer zo schuldig voelen over mijn elektriciteitsverbruik van mijn tablet. Of ik moet zonnepanelen leggen vanaf ik kan.

  Like

  1. dag David, het boek bestaat ook digitaal, zowel in Mobi als Epub formaat. Als je wil stuur ik je het bestand door. Ik denk dat ebooks iets beter zijn, tenminste als je heel veel boeken leest…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s