kies je cover


Ik ben volop aan het lezen, schrijven, luisteren en opzoeken ter voorbereiding van mijn boekje. Jammer genoeg maakt de actualiteit duidelijk dat we wel snel verplicht zullen worden om te leren omgaan met steeds meer miserie.

De toekomst klinkt onheilspellend. Toch kunnen we een rampzalige en niet-duur­zame toekomst vermijden, als de koolstofuitstoot in de nabije toekomst aanzienlijk kan worden verminderd en we ons vandaag beginnen aan te passen aan een veel warmere wereld. Het zullen nog ­benarde dagen worden, maar ze zullen niet funest zijn. We kunnen de klimaatramp misschien niet de baas worden, maar we kunnen wel voorkomen dat ze groter wordt, ­zodat ze niet uitmondt in een klimaatcatastrofe die zo erg is dat ze het voortbestaan van de menselijke beschaving in gevaar brengt.

(Bill Mcguire, Brits klimaatwetenschapper, vandaag geciteerd in De Standaard.)

Tussendoor ben ik aan het denken over een mogelijke titel. Met dank aan gratis ontwerp software heb ik meteen al enkele boekcovers gemaakt die ik aan jullie wil voorleggen. Onder de vier voorstellen opnieuw een kleine poll.

Ter info, ik mag in het boek een aantal cartoons van Joris Vermassen opnemen, kwestie van het wat luchtig te houden. Let ook niet te veel op de vormgeving, het gaat vooral om de best passende titel (en ondertitel).

Uiteraard zijn andere voorstellen en combinaties ook zeer welkom. Je kan die kwijt door te reageren onder dit stukje of met te contacteren via steven@lowimpactman.be. Alvast bedankt!

22 reacties op ‘kies je cover

 1. Ik las Ramp – en – Plan en daarom dat ik hem zo mooi vond 🙂 Qua ondertitel hangt het ervan af, wat dekt de lading? En welke toon wil je aangeven. Gaat het om nu voorbereiden, en dus nu lezen en al beginnen doen/denken, of gaat het om hoe we gaan moeten (re)ageren eens het zover is (niet lang meer?) want ‘tips om veerkrachtig de storm te doorstaan’ klinkt alsof het pas later van toepassing zal zijn. Intuïtief voel ik dan mssch meer over ‘nu veerkracht opbouwen om straks de storm te doorstaan’ – zoiets 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. En ok, we moesten niet naar layout etc kijken, maar toch roepen de vier covers heel verschillende gevoelens op .. De eerste voelt te luchtig, alsof het een cartoon wordt (en ok, soms is het huilen en lachen tegelijk, maar het blijft een ernstige zaak denk ik). Idem bij de derde. De tweede vind ik dan weer bijzonder sprekend. Rechttoe, rechtaan, en de inhoud mag hier en daar ‘opgelucht’ worden door Joris, maar dit voelt als houvast, practisch, spreekt het doe-mind aan. De laatste voelt voor mij als een self-help boek 🙂 En dus zweveriger dan het waarschijnlijk zal zijn 😉

  Like

 3. Dag Steven

  We worstelen met dezelfde demonen, merk ik telkens weer. Mijn feedbackje wat de titels betreft: ik zou de woorden ‘storm’ en ‘ramp’ vermijden. ‘Storm’ is een weermetafoor en derhalve niet geschikt voor een boek over klimaatverandering… En ‘ramp’ klinkt weer iets te fatalistisch en negatief. Uit de reacties op mijn boek heb ik geleerd dat mensen op dit moment vooral op zoek zijn naar ‘hoop’. Misschien moet dat woordje ergens in de titel? Overigens vind ik de ondertitel met ‘eerste hulp’ wel een goeie…

  Enfin, voor wat het waard is!

  Warme (sic) groet

  Kris

  Peeters – Hermans Berkenlaan 6 2200 Herentals 014/22 32 60 Kris: 0478 87 70 30 Caroline: 0476 28 97 90

  Geliked door 1 persoon

 4. De tweede cover lijkt mij het meest ‘ad rem’. 1 mist een eyecatcher-gehalte; 3 is qua lay-out een beetje basaal en 4 appelleert eerder op een publiek met relatieproblemen. Succes met je initiatief.

  Like

 5. Wat leuk dat je vraagt om mee te denken. Welke toon aanslaat, welke beelden, daar houd ik me toevallig al een tijdje mee bezig.

  Enkele gedachten:
  – Iets positiefs zullen mensen eerder gaan lezen dan iets wat één en al doem is. Behalve als mensen al vertrouwd zijn met de materie.
  Vandaar dat ik 1 ‘Genoeg gelachen’ niet zou kiezen, want ik zou juist ook mensen aan willen spreken die er niet zo mee bezig zijn. En ik denk persoonlijk ook: we mogen ons bezorgd maken en het soms even niet meer zien zitten én lachen en een fijn leven hebben. Het één sluit het ander niet uit.

  – Ik las ook Ramp en Plan. Dat vond ik mooi gevonden! De waarheid niet uit de weg gaan (Ramp) maar ook meteen handvatten aanreiken (Plan).

  – De ‘Samen’ van samen de stom doorstaan werkt voor mij ook. Afhankelijk van je publiek kun je daar ook mee spelen. Bepaalde woorden werken bij bepaalde doelgroepen. Heb je daar een idee van? Als je vooral mensen die er al mee bezig zijn, wilt bereiken, ga ik het bijvoorbeeld eerder hebben over solidariteit, terwijl ik tegenover anderen eerder vertel dat ik bang ben dat de overheid ons straks allemaal regels gaat opleggen en dat ik dat liever voor ben.
  Is allebei waar, maar door andere woorden te gebruiken, spreek je anderen aan.

  – Qua beeld: daar heeft climate outreach veel zinnige dingen over onderzocht. Zie hun climate visuals report, hier kun je al de 7 hoofdpunten lezen: https://climatevisuals.org/evidence/.
  Ik zou dus sowieso een foto op de cover plaatsen en dan de strips pas in het boek aan bod laten komen.

  Mocht je het boek How to talk about climate change in a way that makes a difference van Rebecca Huntley willen lenen, dat kan. Ook altijd welkom bij KlimaatContact natuurlijk. 😉

  Like

  1. Het is al bijna een blog op zichzelf geworden deze reactie. En dat terwijl ik eigenlijk nog veel meer wilde zeggen. Ik praat hier graag over! (en stuurde het hier en niet over de mail omdat ik dacht, het kan maar voor anderen van pas komen ook)

   Like

 6. Dag Steven,

  De 4e titel (Samen de storm doorstaan) spreekt mij het meest aan. Hij windt er geen doekjes: er komt een serieuze storm. En tegelijkertijd is hij hoopvol: we zullen die storm doorstaan. En het is niet ‘elk voor zich’ of ‘sauve qui peut’, maar we kunnen en zullen het samen doen.

  Volgens mij zal deze titel de doorsnee infirmatiezoeker het meest aantrekken of het minst afschrikken.

  Ik spreek nu natuurlijk zonder de concrete inhoud van je boek te kennen. Die inhoud zal ook een invloed hebben op de titelkeuze, veronderstel ik.

  Groeten, Nico Lahaye

  Like

  1. Voor mij doen 2 en 3 het het best. 2 spreekt qua titel (en ook wel lay-out), 3 qua titel.
   Voor een practisch boek is voor mij het beeld van 3 te zakelijk (verward met een deel van de ernst van de inhoud. Deed mee denken aan een DIY handleiding voor leren programmeren). Nr 1 spreekt me aan qua uitstraling. Nr 2 associeerde ik meer met een roman. Nr 4 met een zelfhulpboek in de relationele sfeer (in combinatie met de titel)

   Like

 7. Ik heb het zeer moeilijk met het woord ‘vrolijk’ in de titel- dat voelt geforceerd en zelfs normerend voor mij, en gaat voor mij mee met de huidige norm van vooral te blijven lachen. Terwijl er te huilen, te wanhopen, te vrezen, te roepen, te tieren, te mediteren, enzovoort valt… alles behalve vrolijk zijn dus. Het is zelfs net de drang naar vrolijkheid (al dan niet onder invloed, nog zo’n heersende tendens) die mensen kan weghalen van verantwoordelijk handelen.

  Like

 8. Dag Steven,

  ik sta helemaal achter de reactie van deanderekrispeeters. Het feit dat het klimaat verandert is geen ramp. ‘Wij’ maken daar een ramp van omdat het niet meer past binnen ‘ons’ plaatje. Het woord ‘Storm’ vind ik niet het volledige plaatje dekkend.
  ‘Goed leven’ is voor mij sterk gelinkt aan onze huidige leefomstandigheden, terwijl die wel drastisch zullen wijzigen in de toekomst.
  Ondanks het feit dat de media alles als ‘uitzonderlijke’ situaties omschrijft, is het voor mij ook duidelijk dat de gevolgen van de klimaatopwarming nu al behoort tot het nieuwe normaal.
  De cartoons vind ik niet geschikt om op de cover te staan omdat ze enkel een bepaald aspect in het nu belichten. Mijn idee is om te kiezen voor een sterke illustratie/cartoon die de gevolgen van de klimaatopwarming tegen 2030-2050 weergeeft.
  Maw, ik geef de voorkeur aan een cover die er geen doekjes omwindt. Zo ziet onze toekomst er uit en alleen als we constructief samenwerken kunnen we er iets van maken.

  Woorden die bij mij naar boven komen om te verwerken in de onder/titel:
  Samen of samenleven (als verwijzing naar een drastisch gewijzigde samenleving)
  het nieuwe klimaatnormaal
  voorbereiden
  opbouwen
  gids vind ik een beter woord dan tips
  genoeg (maar dan met een ander woord dan gelachen)

  Het beste ermee. Het komt goed.
  Dirk

  Like

 9. Ik zou voor de laatste kiezen. Het geeft nog iets positief als we samenwerken.  Met misschien hoop groeten, Tom Vissers 

  Verzonden via Yahoo Mail op Android

  Like

 10. Bij nr 3 Vrolijk ten onder moest ik hardop lachen, dat gebeurt me zelden. Nr 1 doet denken aan de titel van een show van Urbanus “genoeg gelachen, nu humor”. Het eco comedy aspect dat jij hebt bedacht, is zeker een meerwaarde, niet in de laatste plaats om de aandacht van de nietsvermoedende boekenwinkelbezoeker of recensielezer te trekken.

  Ben het eens met de meerderheid hier dat “Ramp En Plan” mooi is.

  En dat “hoop”/”samen” ook belangrijk is. Hou ons op de hoogte van de volgende brainstorm 🙂

  Like

 11. De vierde lijkt me de beste door het woord ‘samen’. Misschien ‘klimaat’ toevoegen: klimaatstorm. Ik zou dan wel een ander beeld kiezen die samenwerking uitstraalt in olaats van iemand die alleen in de zee staat. Het woord ‘tip’ vind ik niet zo goed gekozen, het geeft de indruk dat de nadruk op kleine individuele veranderingen ligt terwijl ik denk dat vooral collectieve transitie initiatieven met ook een activistische inslag een impact kunnen hebben. Misschien iets in de aard van: ‘collectieve initiatieven die bijdragen aan een goed leven in een chaotische wereld’ of zo iets

  Like

 12. ik vind de bovenste de mooiste, maar ‘genoeg gelachen’ nogal deprimerend qua titel. denk dat je ’t meest mensen aanspreekt als het positief blijft. daarom zou ik dan op ‘samen de storm doorstaan’ stemmen …

  Like

 13. Hey Steven, ik begrijp de vele reacties dat het wat positief moet blijven, maar ik vind net het sterke punt dat dit boek voorbij het manisch-optimistische mantra gaat dat we kunnen het nog net kunnen halen (zonder grote gevolgen). Vandaar toch: ‘genoeg gelachen’. De ondertitel sprokkel ik bijeen uit je voorstellen: ‘hoe we samen moeilijke tijden doorstaan’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s