vliegen we de aarde naar de maan?


Ik kom regelmatig in scholen die het erg belangrijk vinden jongeren bewust te maken van problemen rond milieu en klimaat. Een goede zaak natuurlijk. Maar tegelijk merk ik dat sommige van die scholen het normaal vinden om vliegreizen te organiseren. Naar Rome, gaan skiën in de Alpen, naar de Canarische eilanden of zelfs nog verder weg. Sommige scholen gaan er prat op om met de jongeren naar New York te vliegen. Dit zorgt niet alleen voor financiële problemen voor leerlingen die er wat minder warm in zitten, maar is natuurlijk problematisch voor het klimaat en het milieu. Daarom zou ik voorstellen dat scholen die vliegen beter ophouden met acties rond brooddozen en warme truien, dat ze MOS logo’s van de muur halen en toegeven dat de aandacht voor duurzaamheid een laagje vernis is. En alle respect voor de leerlingen die tegen dit soort onverantwoorde reizen protesteren.

Ook in de academische wereld is vliegen een probleem. Daarom steun ik graag het initiatief van een hele reeks wetenschappers die oproepen om het vliegbeleid van de universiteiten te herzien. In Knack is hun opiniestuk te lezen, en hier kan je de volledige open brief lezen. Ben je zelf actief in de academische wereld (of student) dan kan je de oproep ondersteunen door de petitie te ondertekenen.

Onderwijsinstellingen die geacht worden jonge mensen voor te bereiden op de toekomst en tegelijk die toekomst zelf hypothekeren? Daarvoor is het woord vliegschaamte zeker toeppasselijk.

3 reacties op ‘vliegen we de aarde naar de maan?

  1. Vandaag opgestaan met de bedenking dat ik mensen ken die voor Natuurpunt, Groen en A.S.Adventure werken en voor hun vakantie het vliegtuig nemen, continentaal en intercontinentaal. Ik overweeg mijn financiële steun voor bv. Natuurpunt op te zeggen. Voor mijn gevoel dienen werknemers van ngo’s die duurzaamheid propageren een voorbeeldfunctie te vervullen. En niet enkel tijdens hun werkuren.
    Ik ben niet heiliger dan de paus en heb zelf enkele jaren geleden twee keer Afrika bezocht. Het zullen mijn laatste vliegreizen blijven. Voortaan zal het met de trein of auto zijn of het zal niet zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s