Earth day (#52)


Ondertussen is het 52 jaar geleden dat voor de allereerste keer Earth Day is georganiseerd. Het wordt vaak gezien als het startpunt van de milieubeweging, samen met het boek Silent Spring van Rachel Carson dat in 1962 verscheen. Neem even de tijd om deze boodschap van Jane Goodall te bekijken.

Het probleem is dat ondanks een halve eeuw actie voor moeder Aarde de toestand van de planeet nooit zo dramatisch was. Niet enkel de klimaatverstoring, maar ook het verlies aan biodiversiteit, de chemische vervuiling van bodem, lucht en water en het verstoren van het broze evenwicht tussen ecosystemen.

Is dit een reden om dergelijke acties dan maar als zinloos te bestempelen? Ik denk het niet, want wellicht zou het nog een pak erger zijn mochten miljoenen activisten en organisaties zich niet hebben ingezet voor bescherming van het milieu. Als we nu nog een kans hebben om de ergste problemen te vermijden is het dank zij de inzet van wetenschappers en activisten.

Alleen zal een dag per jaar Earth Day niet volstaan. Elke dag moet Earth day worden.

Een reactie op “Earth day (#52)

  1. Ja, het gaat goed mis (en als we niet snel bijsturen nog veel misser), maar dat is inderdaad geen reden om actie zinloos te verklaren. Integendeel: alles heeft zin. Elk klein flintertje wat we bij kunnen dragen is waardevol.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s