een tandje bijsteken


Het hoogtepunt van de bekerfinale was toch minuut 86 toen Wouter Mouton zich even kon vastmaken aan de doelpaal. Met zijn actie, die nergens agressief was en ook niemand in gevaar bracht, vraagt hij terecht aandacht voor een veel belangrijker kwestie dan wie een beker mee naar huis mag nemen. Wellicht zien we Wouter nog bij veel sportactiviteiten, want nu moet hij ook aantonen dat hij niks tegen voetbal heeft.

Er zijn wel wat mensen die vinden dat ‘dit te ver gaat.’ Zelf vrees ik dat dit meer en meer zal en moet gebeuren. Vele activisten zijn al tientallen jaren actie aan het voeren. Via petities en pamfletten, debatten en betogingen. Velen zijn zelf ook heel erg bezig met het verkleinen van hun persoonlijke CO2-footprint. En net als hen heb ik gezongen en gedanst voor het klimaat. Toch blijft de politiek gewoon doof en weigert de urgentie in te zien en de gepaste maatregelen te nemen. Dus ja, in een dergelijke situatie zijn meer doordringende acties terecht.

De voorbije maanden zijn ook steeds meer wetenschappers actie gaan voeren onder de noemer ‘Scientist Rebellion’. Zij weten beter dan wie ook hoe ernstig te situatie is en hebben al lang genoeg beleefd gevraagd om er iets aan te doen. In vele landen ketenen ze zich vast op publieke plaatsen of gebruiken andere vreedzame manieren om aandacht af te dwingen. Zoals in de film ‘Don’t look up’ te zien was, de meerderheid wil en kan de ernst niet onder ogen zien.

Dat actievoeren via de rechtbank loont is dan weer vandaag bewezen. Opnieuw legt de raad van State de werken aan Oosterweel stil. Wie dit dossier wat volgt kan enkel tot de conclusie komen dat onze overheid nauwelijks begaan is met de volksgezondheid maar economische groei boven alles plaatst. Gelukkig zijn er dan milieuorganisaties en wakkere burgers zoals Thomas Goorden die blijven volharden. En zo zijn we op het punt dat rechters regeringen moeten dwingen om hun eigen wetgeving te volgen.

Moraal van het verhaal, als we het tij willen keren zullen we een tandje bij moeten steken. Stemrecht voor vrouwen is er niet gekomen door het braafjes te vragen, maar door wreedzaam en als het moet burgerlijk ongehoorzaam actie te voeren. En het is meteen een goed alibi om eens naar de koers of de voetbal te kunnen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s